Skip to main content
Szabadidő

Programajánló: Egy este Sára Sándorral

By 2015. május 22.
Illés György Filmestek a Kepes Intézetben

Egy este Sára Sándorral. 

2015. 05. 26. 19:00

Kepes György Művészeti Központ, Eger

Széchenyi u. 16., Eger, 3300
 
Belépő – Felnőtt: 700 Ft, Diák: 400 Ft
 

Az egri Kepes Intézet, a klasszikusok újrafűzve című programsorozatának második vetítése alkalmából bemutatja Sára Sándor Feldobott kő c. filmjét valamint a Cigányok c. rövidfilmjét. A Feldobott kő az 1968-as Cannes-i Filmfesztivál versenyfilmjei között – hasonlóan Nemes Jeles László idén versenybe jutott Saul fia c. filmjéhez – a rendező első filmjeként indult az Arany Pálmáért.

A filmek digitalizálása és teljes felújítása a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gondozásában készült és ebben az állapotában kerül vetítésre.

A vetítés után a rendezővel beszélgetünk a filmjeiről.


67223_1Feldobott kő

fekete-fehér, magyar játékfilm, 84 perc, 1968 (12)

rendező: Sára Sándor
forgatókönyvíró: Sára SándorCsoóri SándorKósa Ferenc
zeneszerző: Szőllősy András
operatőr: Sára Sándor
vágó: Morell Mihály

szereplő(k):
Balázsovits Lajos (Pásztor Balázs)
Pásztor János (Balázs apja)
Berek Kati (Balázs anyja)
Todor Todorov (Ilias)
Bánhidi László (János bácsi)
Bihary József (Balázs nagyapja)
Őze Lajos (Főiskolai tanár)
Molnár Tibor (Kerék András)
Kőmíves Sándor (Géza bácsi)

Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az ’50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő “egyetemei”. Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli.


 

175119_1Cigányok

fekete-fehér, magyar rövidfilm, 17 perc, 1962

rendező: Sára Sándor
forgatókönyvíró: Sára Sándor
operatőr: Gaál István
vágó: Gaál István

Sára Sándor lírai hangvételű dokumentumfilmje a Magyarországon élő cigányságról, az előítéletek és az ősi szokások összeütközéséről.