Skip to main content
Szabadidő

Beugrott egy oroszlán a Parkba!

By 2015. június 2.

2015. június 1-től újabb látványosságnak, Szőke Gábor Miklós monumentális alkotásának ad otthont az Agria Park Díszkertje

Ugró Oroszlán_SZGM

A fotót készítette: Molnár Béla

Szőke Gábor Miklós nemzetközileg ismert szobrászművész egyedi ugró oroszlánt ábrázoló szobra június 1-én érkezett meg a bevásárlóközpont Díszkertjébe, hogy egy hónapos nyaralását töltse Egerben. A szobor méretei magukért beszélnek: hossza több mint 5 méter, súlya közel 2 tonna és körülbelül 600 db egyenként festett óarany kőrisfa lécből készült. Ez a művész első olyan alkotása, ahol két láb a levegőbe emelkedik, tervezése több hónapot vett igénybe, maga a szobor pedig egy teljes hónapon keresztül készült.

Gigantikus állatokat ábrázoló, falécekből készült köztéri szobrok tették ismerté Szőke Gábor Miklóst. Legismertebb művei közé tartozik a Fradi-stadion előtti emblematikus fém sasmadár, a Nyiznyij Novgorodi Volga-menti szarvas vagy épp a washingtoni repülő puli. Legújabb alkotása egyenesen a világ legnagyobb lószobra, mely a Szlovákiában található, somorjai Hipo Aréna bejárata elé került a napokban.

Az Agria Park Díszkertjében június 30-ig lehet megtekinteni a monumentális alkotást, mely különleges látványosságként fog szolgálni. A kertben a szobor mellett megtekinthető még az 1896-ban épült egykori Magyar Királyi Dohánygyár víztornya, illetve az országban egyedülálló, időálló Zsolnay mázzal borított díszkút is.

A bevásárlóközpont nagy hangsúlyt helyez a kultúra ápolására, így kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek rendszeresen helyt ad. Itt született meg az első „Plázakönyvtár”, az emeleten kialakított Galériában bárki ingyenesen bemutathatja műveit, és a bevásárlóközpont rendszeresen fogad nagyobb kiállításokat is. Minden hónap utolsó szerdáján Kultúrszalonon vehetnek részt az érdeklődők, ahol kávéházi hangulat mellett hallgathatják a zene, az irodalom, a színművészet és a képzőművészet neves képviselőinek beszélgetését.

Bízunk benne, hogy az egy hónapos kiállítás tovább színesíti a város így is kimagasló látványosságainak palettáját és a helyeik és turisták kedvencévé fog válni.

Agria Park