Skip to main content
Közlekedés

Itt tart az épülő kerékpárút

By 2015. június 16.8 hozzászólás

Kedvet kaptunk a TV Eger egyik pénteki hírétől, az említett videóban az épülő kerékpárút felnémeti szakaszát mutatták meg az érdeklődőknek. A többi munkaterület sajnos kimaradt, na ezt pótoltuk be mi, igaz videó helyett csak fényképekkel.

Az építkezés összesen 6 nagyobb szakaszra bontható, ezek ütemezését itt mutattuk meg – a táblázatot a valóság végül több helyen is felülírta, de hát ez van. A leglátványosabb munka jelenleg Felnémetnél zajlik, ezt nem fotóztuk le, érdeklődőknek ajánlott az első sor linkjére kattintani részletekért. A munkaterületek közül még 2 maradt érintetlen, ezen hét folyamán viszont a Mátyás király út mellé is kivonulnak elméletileg a munkások, így ez után már csak a Tűzoltó tér és Mária utca közti szakasz marad hátra.

A vasútállomás melletti szakasz minket is meglepett, azt hittük ugyanis, hogy a bicikliutat a Spar parkolóján keresztül vezetik el, ehhez képest a Sas utat követi majd a szakasz és csak közvetlenül a sínek előtt kanyarodik el az állomás épülete felé. Ez egy kínos pont, a Lajosvárosból a belvárosba tartóknak vagy a főutat kell választaniuk majd, vagy tesznek egy nagyobb kerülőt a Deák Ferenc út eléréséig, mindenesetre helyhiány miatt csak így tudták megoldani a dolgot a tervezők. Az állomás mellett az egykori parkolókon keresztül vezet az út, a jelenlegi munkaterület pedig a Bahnhof sörözőnél ér véget. Egy ideális világban minden kocsmához kerékpárút vezet, így ez egy végtelenül tisztelendő ötlet volt a kitalálótól. Innen valószínűleg felfestéssel megy majd át az úton a kerékpársáv, a túloldalon aztán döntéshelyzetbe kerülünk, indulhatunk a Deák Ferenc út felé, illetve a Raktár út felé is. Előbbi egy ugyanolyan osztott szakasz lesz, mint amilyennel már most is találkozhatunk a Deák Ferenc úton, házak felé a gyalogosok, út felé a bringások, a Hadnagy utcán pedig összeér majd az új és a már meglévő szakasz. Ebben az irányban A Klapka György útig haladhatunk, onnantól vagy toljuk a biciklit, vagy kimegyünk az útra. A Raktár úti alternatíva is egy párhuzamos útnak néz ki, példás megoldás, hogy egy ponton szétválasztották a biciklisek oldalát a gyalogosokétól, így több fa is megmenekült a kivágástól. A Raktár úton ismét „csak” jelölt szakaszra számítunk, a Hadnagy út mellett viszont már elkülönített, újonnan épült bicikliút vezet majd le a jelenleg is meglévő érsekkerti részhez.

Az Egészségház út mellett nem nagy kaland a kerékpárút folytatása, az alap már adott volt ugyanis a patak melletti sétány miatt. Elég szép díszletben tekerhetünk majd, a szakasz Kossuth Lajos felé eső oldala ráadásul még árnyékos is, hát valahogy így néz ki egy ideális kerékpárút. Bonyodalmat három pont okoz a területen, stílusosan az elején, közepén és végén vannak ezek. A két szélen az összekapcsolást nehéz megoldani, az Érsekkert irányába az eltolt irányok miatt, a Dobó tér felé pedig a szűk folytatás miatt. A túloldalon ugye járdaként folytatódik itt a nemrégiben felújított út, ehhez csak úgy lehet hozzákapcsolni a most készülő részt, hogy azt is járdaként fejezzük be. Márpedig az nagyon kínos, ha egy kerékpárút hálózat akár egyetlen pontján is le kell szállni a bicikliről, bízunk benne, hogy találtak erre jobb megoldást is, kíváncsiak leszünk. A középső probléma a Gólya utcához átvezető híd, az ugye lépcsőkkel érkezik meg az Egészségház utcai partra, ezt egy szolid kanyarral kerülték ki a tervezők.

Az utolsó szakaszunk az Árva köz és Tűzoltó tér közti út, különösebben ez sem izgalmas, már legalábbis azt tekintve nem, hogy eddig is itt bicikliztünk. Újdonság viszont, hogy a parkolóház felőli téren nem kell a jövőben autókat kerülgetni, itt ugyanis egy kis park kap majd helyet. Ebből egyelőre semmi nem látszik, de a korábbi állapottól biztos esztétikusabb lesz. A szakasz közepén, a trafóház mellett lehetett izzasztóbb a tervezés, na meg a kivitelezés, itt egészen a patakig le kellett ásni, hogy normális alapot kaphasson az út. Ennek sajnos pár fa is áldozatul esett, de cserében vesztett eldugottságából a helyszín, így hátha kevesebb kétes alak üldögél majd ott a jövőben. A folytatás pedig jóformán már kész van, nem volt nehéz megcsinálni, az út eddig is megvolt, egy vízelvezetőt tettek mellé, meg picit talán szélesítettek rajta. A Tűzoltó tértől egyelőre áll a munka a Mária utcáig, itt szép zöld part várja a leendő út érkezését. Nem tudjuk, mi növény ez egyébként, de simán végig lehetne ültetni vele a patak egri szakaszát, különösebben nem tűnik igényesnek, cserében szépen zöldell és elrejt minden bedobált szemetet, a fűtől mindenképp jobb megoldásnak tűnik.

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Gzu szerint:

  „már csak a Tűzoltó tér és Mária utca közti szakasz marad hátra”
  Pont a számomra leginkább kritikus szakasz. Nem látom, hogy tudják ott a patak mellett megcsinálni a bicikliutat, az érintett területen építmények vannak.

 • MZ/X szerint:

  Én arra vagyok kiváncsi, eltűnnek-e a hülye „szállj le, told át az úton” táblák. Tessék az útra is felfesteni, hogy bicikliút, és adjanak az autók elsőbbséget (a többség most is megáll és átenged).

 • Lakatos Dávid szerint:

  van gyomnyüvény is benne bővel a Mária utcáig…

 • Gábor szerint:

  Van egy olyan gyanúm, hogy a Cifrakapu tér-Tűzoltó tér közti szakasz nem lesz megcsinálva. Mindenhol a városban már zajlanak a munkálatok, ott még ki sincs jelölve a nyomvonal se.

  • Gábor szerint:

   Mármint hogy le sincs taposva/le sincs még vágva a növényzet, nincsenek karók vagy egyéb tereptárgyak a területen.