Skip to main content
Fejlesztés

Csodákra képes egy festés

By 2015. július 2.One Comment

Épül-szépül Eger, ha tartjuk az irányt, lassan már nem lesz olyan pontja a belvárosnak, amit takargatni kéne a turisták elől. Ízlésen persze kár vitatkozni, kinek tetszenek a fejlesztések, kinek nem, de egy felújított épületet / teret sokkal elegánsabb dolog mutogatni mint egy ramaty állapotban lévőt. A közterületeinkkel jól állunk, a Bródy és a Hibay utcák maradtak még, amik felújítása elkerülhetetlen lesz, az utolsó csoportban maradó Dr. Sándor Imre, Maczky Valér, Foglár György és Fazola Henrik utcák aztán ráérnek, náluk csak esztétikai kérdés a megszépülés, funkciójuknak jelenleg is tökéletesen megfelelnek.

Homlokzatainkkal már vegyesebb a kép a sajnos, a felújítások miatt a kontraszt pedig egyre élesebbé válik. A középületeink szépen-sorban újulnak meg, a magánházak viszont egyre siralmasabb állapotba kerülnek. Jóformán nem maradt olyan ház a történelmi belvárosban, amire ne férne rá egy alapos felújítás – a pár éven belül megújult 2-3 ellenpélda kivételével persze. A sétálóutcáink összképét elődeink várostervezése még megmenti, de egyesével, önmagukban nézni az épületeket már nagyon szomorú történet, a kis barokk házak omladoznak, graffitisek, koszosak, csúnyák. Pedig! Érdemes megnézni az említett 2-3 ellenpéldát, hogy önmagukban is mennyire meghatározóvá tudtak válni. Két kedvencünk a McDonald’s és a Lipóti pékség épülete a Széchenyi utcán. Valódi kis gyöngyszemek lettek, amik nem csak méltók Egerhez, de pont az ilyen épületeknek köszönheti elméletileg Eger a vonzerejét. A Zalár utca sétálószakasza szintúgy, egymás mellett sorakozik pár jó állapotú ház, kiváló fotótémát adva ezzel az ügyesebbeknek. Érdemes belegondolni, hogy hogy nézne ki a belvárosunk, ha minden történelmi épülete fel lenne újítva… Talán megérné ráfeküdni erre, részben, mert ha így hagyjuk őket, lassan tényleg vállalhatatlan lesz a homlokzataink nagyobbik része, részben pedig mert az árukhoz képest aránytalanul nagyot dobnának a város képén. Az alapot már elődeink elkészítették, nekünk már „csak” büszkélkedni kéne ezzel az örökséggel.

DSC_0218

A fotón mondjuk pont nem annyira látszik, de élőben tényleg szép lett ez a frissen felújított ház

A felújítások kétségtelen, hogy önerőből esélytelenek, a labda az önkormányzatnál pattog. Jó hír, vagy legalábbis bizakodásra adhat okot, hogy rebesgettek is ilyen terveket a madarak, ám erről konkrétumot még nem hallottunk. A mendemonda szerint megtámogatnák a városképileg fontos épületek homlokzati felújítását, ami már fél siker lenne, a végső célhoz viszont nem biztos, hogy ennyi elég lenne. A lehetőségek tárháza persze mind jogilag, mind anyagilag véges, de érdemes lenne valamilyen módon kötelezővé tenni a beavatkozást. Kamatmentes hitellel, bármi emberbaráti módon. A belvárosunk nem csak egy városrész: egész Eger megítélésében markáns szerepet játszik, ennél fogva a külterületeknél határozottabb fellépést is igényelne.

Szólj hozzá! One Comment

  • eszes szerint:

    Rendszeres olvasójuk vagyok – de azért járjanak jobban nyitott szemmel – ki is mondta ??? a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte pl. szegény Robin Williamstől ,, ellopva – biztos nem jól irtam a nevét -,, A holt költők társasága ,, itt Egerben a holt iró… mögött 1 holt disz fa – tudjuk a fák állva halnak meg , eddig senkinek az ,, illetékesek,, közül nem tünt fel a nagy ,, zöld,, ségben , hogy az nem olyan szinü , de a frissen kinevezett téren még van 2 , sőt a városban nagyon sok – hát igy lehet 1 helyre többször is eladni fát – Láss,láss,ne csak néz- irta v-mikor Bródy János -játszotta az ILLYÉS ZENEKAR sok helyen viszont se nem látnak, se nem hallanak – bezzeg ha tele lenne Deák-kokkal aggatva akkor igen de csak a bankót ??? !!!