Skip to main content
Közlekedés

Szétnéztünk a Várfalsétányon

By 2015. július 7.3 hozzászólás

Ismétli magát a történelem, most a Várfalsétánnyal is az a helyzet áll fenn, mint anno a patak mellé épített kerékpárúttal. Bár hivatalosan semmi jele, hogy átadták volna a szakaszt, sőt, a vár facebook oldalán egy június 25-ei bejegyzés pont arról tájékoztat, hogy még nincs megnyitva a sétány, a gyakorlatban mindkét “kapu” elől elvitték a kordonokat, így turisták kószálnak a város legújabb attrakcióján. Mi is így tettünk, mivel élőben semmi nyomát nem láttuk, hogy ne lehetne látogatni a területet, ezért kipróbáltuk a várva-várt szakaszt. Benyomásainkat a megszokás szerint a negatívumokkal kezdjük, hogy aztán pozitív hangulatban zárhassuk a cikket. Sokfényképes beszámoló alább.

Nincs akadálymentesítés

A sétány kettős funkciót tölt be, egyrészt egy tanösvény, másrészt egy két városrész összekötésére szolgáló pont. Ennek ellenére semmilyen akadálymentesítés nem történt, mozgásukban korlátozottak így épp úgy nem (vagy csak nehezen) használhatják az új szakaszt mint a babakocsisok, vagy biciklit tolók.

DSC_4879

Csúnya a fém lépcső

A kezdetektől szúrta a szemünket a Dobó utca melletti megérkezése a sétánynak, a tervezők ezt valamiért egy vas lépcsővel oldották meg. A célnak persze megfelel ez is, de egyáltalán nem illeszkedik a környezetébe és furán félkész hatást is kelt, talán megérte volna annyival többet rászánni, hogy ezt a pár méteres szintkülönbséget is beton lépcsővel lehessen megoldani.

DSC_4871

Sok a bokor

Főleg a sétány végére jellemző a dzsumbuj hangulat, a rendezetlenség viszont csak a kisebb probléma. A nagyobb, hogy a bokrok akadályozzák a kilátást is, ami egy panorámasétány esetén kellemetlen helyzet.

DSC_4898

Nem értjük a kereszteződést

Ez igazából nem negatívum, csak értetlenkedés, de nem értjük a szakasz elején található kereszteződés lényegét. Itt elágazik az út, a másik irány viszont le van zárva kerítéssel és egy felirat tájékoztat, hogy a mögött látogatóktól elzárt területet találunk. Hittünk a táblának, így nem is mentünk arra tovább, pedig érdekelt volna, hogy arra mi van, mert a sétány láthatóan folytatódik pedig.

DSC_4881

Sok szép utcabútor 

El is értünk a pozitívumokhoz, amiből először rögtön az utcabútorokat emelnénk ki. Ekkora, mutatjuk, eeeeeekkkkkkora pacsi annak, aki összeválogatta (kitalálta?), hogy milyen padok, kukák és lámpák kerüljenek a sétányra. A terület mindenből tökéletesen odaillő példányt kapott, egyediek, stílusosak, nincs ezen mit fokozni, így csinálják ezt a legjobbak, gratulálunk hozzá!

DSC_4906

Térfigyelő kamerák hada

A török sem érezhette magát ennél jobban megfigyelve a vár alatt járva, nem számoltuk meg, de hat kamerát biztos láttunk, ettől csak több lehet a 384 méteres szakaszon. Minden pontot látnak, így minden ponton biztonságban érezhetjük magunka és nem mellesleg minden ponton vigyázva van a rendre.

DSC_4889

Angol tájékoztató táblák

Érzéseink vegyesek, hogy 2015-ben ennek még külön örülni kell, de igen, sajnos ritkaságszámba megy, amit a sétányon láttunk. A tanösvény funkcióhoz kapcsolódva 10 tájékoztató is kikerült (tesszük hozzá, ezek is kimondottan szép kivitelben) és szerencsére kétnyelvű változatban, felül magyarul, alul angolul ismertetve a tudnivalókat. A táblák képeit nagy méretben töltöttük fel, monitortól függően lehet, hogy már kattintás után is olvashatóak lesznek, de ha nem, akkor külön oldalon, teljes méretben megnyitva őket, már biztosan átböngészhetőek.

Panoráma, gyorsabb hegyre jutás

Panorámasétánynál rácsodálkozni, hogy milyen szép panoráma van róla, fura dolog, de nekünk mégis sikerült. Egészen új szögből láttuk a völgyben fekvő várost, ami – ahogy bárhonnan – innen is elég szép látványt nyújt. Nem mellékes az összekötő szerep sem, a Bástya utcához eddig vagy csak az aluljárón keresztül, vagy pedig jókora kerülővel, a Vécsey Sándor utca felől tudtunk eljutni. Most itt egy új alternatíva, ami az előzőektől mindenképp szebb és célunktól függően talán gyorsabb is.

DSC_4907

További fényképeink

Nem jutott minden fényképhez szöveg, a maradékot alább mutatjuk meg az érdeklődőknek. Egyben buzdítunk is a sétány személyes felkeresésére, egészen különleges dolog született a belváros határában. Veszteni nem, csak nyerni lehet a látogatással. Hát még, ha a táblákról is tanulunk valamit, akkor már pláne megérte a semmibe sem kerülő sétánk.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

 • eszes szerint:

  De nézzék már meg az eszperantó sétány is ha még az a neve mert 1 utca név tábla sehol – mikor lesz már v-mi – lassan 1 éve ott ,, készülő ,, v-miból az uj hiddal majd szembe- igaz az utobbi időben valami mozgolódás észlelhető…..

  • Sasi szerint:

   A térplasztikát holnap délután adják majd át, aztán hogy utcatábla kerül-e ki később, az egyelőre rejtély :)

 • Kukker szerint:

  Szuper. Imádom amikor fejlesztik, szépítik a várost. Csak így tovább és mi meg vigyázzunk rá nagyon.