Skip to main content
Fejlesztés

Adjuk művészeknek a belváros elhanyagolt részeit

By 2015. július 21.8 hozzászólás

Egy város vonzerejét az összkép jelenti, lehet szép várunk, bazilikánk és minaretünk, ha csak ennyit tudnánk felmutatni, jelentősen kevesebb érdeklődőre számíthatnánk mint most. Eger szerencsére ennél többről szól, a belváros többé-kevésbé rendben van, a homlokzatok terén lenne még mit tenni, de a város hangulata szerencsére ettől függetlenül is kiváló, tízezrek érkeznek évről-évre a szűk utcák kismillió üzlete adta különleges életérzés miatt hozzánk. Egy fájó pontunk van viszont a jelen Egerében, mégpedig, hogy mindent az elődeinknek köszönhetünk. Napjainkban is kiváló munkát végeznek nagyon sokan, hogy ezt a kapott vonzerőt fent tudjuk tartani, viszont attrakcióink terén nem tudunk előre lépni – tesszük hozzá, nem vagyunk ezzel egyedül az országban, nem tudunk olyan településről, ahol ez másképp lenne.

A belvárosi rehabilitáció legszomorúbb mozzanata az volt, hogy a 24 projektelemből mindössze 4 (!) adott újat a városnak, a többi csak elődeink munkáját porolta le és tette élvezhetővé. A képen tovább ront, hogy ez a 4 újdonság is olyan volumenű újdonságot jelentett mint egy Gárdonyi szobor, egy térplasztika, egy patak szintjére levitt kerékpárút és egy teraszos tér. Utóbbi még csak-csak, de az előbbi három aligha dob Eger kínálatán. Szomorú helyzet ez, de fogadjuk el, hogy nem olyan időket élünk, amikor meg tudjuk tartani elődeink városfejlesztési ütemét, egye fene, de akkor legalább kis mértékben igyekezzünk hozzátenni valamit a közöshöz és az összképen próbáljunk meg jelentősebben javítani. Erre a legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb megoldást a művészek jelentik.

A belvárosnak több elhanyagolt pontját is oda lehetne adni a főiskola / Eventus diákjainak, megkérhetnénk Siort, Mr. Zero-t, de országos, ne adja az ég, nemzetközi pályázatot is hirdethetnénk, hogy művészek kezdjenek valamit ezekkel az eldugott pontokkal. Kiadás lenne? Az lenne. Sok kiadás lenne? Nem. Megérné ez nekünk? Hát hogy a fenébe ne érné meg. Ha egyszer átcsoportosítana a város pár milliót erre a célra, és sikerülne 5-6 pontot kezelni, már nyernénk. Ezek a mini, önmagukban csak érdekes, de vonzerőt nem jelentő attrakciók együtt ugyanis egy új látványosságot alkotnak, ami már képes arra, hogy több embert vonzzon a városba. Kedvenc példánk a lengyel Wrocław város, ahol törpéket pakoltak ki szerte-szét az utcákra. Jelképes ráfordítással, pusztán kreativitással új vonzerőt alkottak a semmiből. Nekünk nem kéne ilyen tematikus látványosság, a témát minden esetben a művészekre bízhatnánk. Fontos viszont, hogy el lehetne engedni az Eger nevet, szabad témaválasztással működhetne a dolog. Eger elég nagy és elég modern város ahhoz, hogy ne kelljen (és ne tudjon) minden szeglete 1552-ről szólni. Az átalakítandó területek pedig egyaránt kiesnek a város fő sodrásából, nem változtatnának Eger profilján. Hogy lássuk, mik születhetnének, elég csak találomra megnyitni egy művész oldalt és böngészni a tartalomban. Jobbnál-jobb ötleteket találunk, amik többsége megállná a helyét nálunk is.

DSC_0230

Látványosság is lehetne a lepusztult falakból

És hogy mely pontokra gondoltunk a belvárosban? A Bajcsy és a Fellner tömbbelsőre, az Erzsébet udvarra, a Hibay Károly utcára, a Pori sétányra, a Városfal utcára és a Szolártsik Sándor – Szaicz Leó utcák kereszteződésére. Például. De a sor könnyen tovább bővíthető lenne.

Szólj hozzá! 8 hozzászólás

 • Béla szerint:

  Budapesten a 7. kerületben működik, (Neopaint profi műveit lehet csodálni)

 • Gabriella szerint:

  A VII-ik kerületben a házak falán művészi munkák vannak.Elképesztően jók, nem tud az ember tovább menni,mert csak bámulja és nem tud betelni vele.A kedvencem a zöldségesüzlet aminek a bejáratában áll az ember nagyságú nő.Majdnem minden hónapban elmegyek és megnézem,természetesen az újdonságokat is.

 • torő szerint:

  Volt már ezzel kapcsolatban egy játék. Katt ide a képekért:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.313450575430051.72110.100002953343942&type=3

 • torő szerint:

  Jó lett az írás.
  Ezen felül lehetne pl a sok-sok (belvárosi) átjárót kifesteni, feldobni művészeti alkotásokkal, klasszikussal, kortárssal, streetarttal, stb. Egy-egy átjáró egy-egy művésznek, neadjisten egy-egy cég megszponzorálná, és este még ki is lenne világítva.

  (Ja, és Ká Barcikán is bevállaltak egy-két falat: https://www.google.hu/search?q=kazincbarcika&espv=2&biw=1280&bih=899&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMIqITRxqnuxgIVhlgsCh3WoAnx#tbm=isch&q=kazincbarcika+kolorcity)

 • Lőrinczné szerint:

  Az Érsekudvarra is ráférne egy kis tatarozás. Régen, amíg üzleteket nyitottak ebben a kellemes udvarban és rendben tartották a növényzetet, felüdülés volt átsétálni. Most legfeltűnőbb “látványosság” a fűutcai vendéglátó helyek hátsó raktárainak igénytelensége, a kiirtott (évtizedek óta ápolatlan) kert szemetes maradványai . Ha nem kell a Katolikus Egyháznak a terület, miért nem adja vissza a Városnak?

 • Dömi szerint:

  A wroławi törpék honlapja: http://krasnale.pl/ . Azóta, mióta kitalálták, több , mint 150 törpe van a városba. A folyóparton horgász, az egyetem előtt professzor, az újságosbódé előtt újságos,a villanyoszlopon villanyszerelő,stb. Gyakorlatilag ma már minden szakmának megvan a törpéje…és, ha egy üzlet beindul….törpeboltok vannak(miniatürizált törpékkel, hűtőmágnesekkel,képeslapokkal…), térképek alapján csoportok látogatják végig a törpéket, évente törpefesztivál van a gyerekeknek, stb..Majoros Laci (Majorosdekor) ötlete, miután ezt meglátta Wrocławban:Egerben az Egri csillagok szereplőiből kellene ilyet csinálni, vagy Bacchusokból. Kőműves Bacchus,asztalos Bacchus,professzor Bacchus stb…szerte a városban.Na, de ,ha ez nem megy, tényleg jöhetnének a festmények.Akár tematizálva is,néhol az Egri Csillagok alakjaival…A továbbiakban meg koppinthatnánk a wrocławi ötletet:hűtőmágnesek,térképek,tematikus túrák,stb…

 • Dömi szerint:

  …városban.