Skip to main content
Közlekedés

Épül a Mátyás király úti kerékpárút

By 2015. augusztus 25.

Nem olyan régen, egészen pontosan augusztus 11-én mutattuk meg, hogy hogy áll a várost hosszában átszelő kerékpárút építése. Legutóbbi cikkünk óta mindössze két hét telt el, a változásokat nézve viszont csak kapkodtuk a fejünket: akkor még pusztán felfestett jelölésekkel találkoztunk a Mátyás király út mellett, most meg már komplett háborús övezetekkel. Nagyon nekiláttak a munkások az építkezésnek, áldjuk is őket ezért, az érintett rész befejezése október első felében lesz majd várható.

5 szakaszra bontották a Mátyás király út melletti kerékpárutat a szakemberek, ezek közül az első, a Szalóki úttól a Penny-ig tartó rész már korábban elkészült. Az áruháztól aztán egészen a Fadrusz János utcáig kell mennünk, hogy munkásokba botoljunk, ezen a kb. 850 méteres szakaszon egyelőre nem kezdték még el a munkát. Rá is érnek ezzel, ahogy haladunk kifelé a városból, értelemszerűen egyre kevesebben használják majd az új utat, így ezt a részt bőven elég lesz a végén hozzácsapni a hálózathoz. A Fadrusz utcától a Nagyváradi utcáig már készül az új felület, itt közös utat kapnak majd a gyalogosok és a biciklisek. A munkának már meglett az első pár fa áldozata, örömteli viszont, hogy ahol csak lehetett, megóvták a növényeket a tervezők, így szép fasor kíséri majd a továbbiakban is az erre járókat.

Innen megint ugrunk egyet, a Nagyváradi utcától az Elektro Outletig ismét érintetlen résszel találkozunk. Valószínűleg ez lesz a legbonyolultabb pontja a hálózatnak, rakás szintkülönbség és kismillió növény képez akadályt egyelőre. Érdekes lesz a Külsősor utcai csatlakozás, ahol a járda ugye elég mélyen lemegy a főút mellé. Ide pallós megoldást terveztek, a biciklisek maradnak az út szintjén, a gyalogosok pedig részben a kerékpárút alatt, részben pedig amellett haladnak majd pár méterrel mélyebben. Az outlet áruháztól aztán egészen a Sas utcáig ismét tart már a munka, itt van hely bőven, szét is választották a gyalogosokat és a bicikliseket. Először egymás mellett halad majd a két fél, aztán a Galagonyás utca kereszteződésétől már – valószínűleg a bicikliseket – vagy két méterrel bentebb, a szintén megőrzött fasor másik oldalára vezetik át. A Széna térnél aztán ismét találkozik a két fél.