Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Dr. Vadnay István Pro Agria díjat, Eger pedig új alpolgármestert kapott

By 2015. szeptember 27.

Dr. Vadnay István főorvos a közgyűlésben vette át a Pro Agria szakmai díjat

Az egészségügy területén végzett kimagasló munkásságáért „Pro Agria” szakmai díjban részesült Augusztus 20-a alkalmából Dr. Vadnay István főorvos. A szakember, aki az Állami Ünnepen, a városi díszünnepségen nem tudott jelen lenni, szeptember 24-én, a Közgyűlés nyilvánossága előtt vette át a kitüntetést Habis László polgármestertől.

Dr. Vadnay István 1950. október 4-én született Miskolcon. Orvosi diplomáját 1975-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. Végzése után első munkahelye az egri Markhot Ferenc Kórház Pathológiai Osztálya volt, melyet csak rövid időre hagyott el a kórház működtetésének emlékezetes átszervezése idején. Pathológiából 1979-ben, míg cytopathológiából 2001-ben szerzett szakvizsgát. 1993-tól irányítja az osztály szakmai tevékenységét. Több tudományos társaság tagjaként számtalan előadása és tudományos közleménye jelzi aktív részvételét a tudományos kutatásban. Érdeklődésének fő területe a növényvédő szerek által okozott elváltozások vizsgálata. Áldozatos napi munkája mellett marad energiája fiatalabb kollégái képzésére, megszerzett ismereteinek továbbadására. Lelkes, agilis személyisége, irányító képessége, és rendkívüli teherbírása jelentősen hozzájárult intézménye szakmai hírnevének emeléséhez. A Pro Agria szakmai díj kitüntetésben kiemelkedő munkássága elismeréseként részesült.


Ifj. Herman István Eger új alpolgármestere

Ifj. Herman Istvánt választotta alpolgármesternek 2015. szeptember 24-i ülésén Eger Közgyűlése. A voksolás előzménye, hogy a gazdasági ügyekért és önkormányzati vállalatokért is felelős alpolgármester, Dr. Turcsányi Dániel a héten benyújtotta lemondását Habis László polgármesternek, s a továbbiakban – az EVAT Zrt. Igazgatóságának döntése nyomán – az önkormányzati társaságok átalakuló irányításában vállal vezető szerepet.

Habis László polgármester megköszönte az egy éves munkát Dr. Turcsányi Dánielnek, majd elmondta: azért jelöl alpolgármestert már a szeptemberi közgyűlési ülésen, mert Eger hallatlanul fontos időszakot él. Intenzív fejlesztések, sok milliárdos beruházások zajlanak és ugyancsak grandiózus fejlesztések előkészítésén dolgozik az önkormányzat. Folytatni kell a városi szervezetrendszer korszerűsítését, Egernek fel kell készülnie a Területi Operatív Program előkészítésére és végrehajtására, mindeközben kiemelt feladat a 2016-os költségvetés tervezése is. Az önkormányzatnak sok feladata van abban, hogy megvalósuljon az a több tízmilliárd Ft-os fejlesztési csomag, amelyről kormányhatározat is megjelent.

Habis László a fentiek alapján tett javaslatot arra, hogy Ifj. Herman Istvánt a szeptember 24-i nappal válasszák meg Eger Megyei Jogú Város alpolgármesterének. A jelölt a szavazás előtt elmondta: a Miskolci Egyetemen szerzett jogi ismereteket, majd elvégezte az Eszterházy Károly Főiskola történész képzését, hadtörténészeti publikációkat is ír közéleti tevékenysége mellett. Van tapasztalata minisztériumi munkában, valamint az önkormányzati szférában is, hiszen 2010-től Eger Önkormányzatának bizottsági tagja volt, majd a Heves Megyei Közgyűlés alelnökeként tevékenykedett, mely posztjáról a napokban mondott le.

Habis László a vitát lezárva arra kérte a képviselőket, hogy egymás véleményét tiszteletben tartva dolgozzanak a városért, koncentráljanak arra, hogy összeköti őket az Eger iránt érzett felelősség és szolgálat. „Minden döntésünk azt kell, hogy szolgálja, hogy a városunkat erősítsük, perspektíváit növeljük, szélesítsük. Nem szabad úgy gondolkodnunk, hogy azért, mert az egri polgárok megválasztottak minket, kiválasztottak vagyunk. Kellő szerénységgel kell viseltetnünk, a nagyképűség, vagy mások lenézése nagyon hibás alapállás, s ezért az ügy iránti kellő alázatot kérek képviselőtársaimtól” – zárta szavait a városvezető.

Fotó: Nemes Róbert