Skip to main content
Más tollából

Sajtóközlemény az Érseki Palota munkálatainak jelenlegi állásáról

By 2015. október 1.

Összefoglaló az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont kialakítási munkálatainak jelenlegi állásáról

Az Érseki Vagyonkezelő Központ az „Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont” című, ÉMOP-2.1.1./A-09-2f-2010-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 986.143.000 Ft támogatást nyert el. Az 1.185.768.097 Ft tervezett összköltségű turisztikai vonzerő-fejlesztési beruházás generál-kivitelezési munkáira – a közbeszerzési kiírás nyerteseként – a LAKI Épületszobrász Zrt. köthetett szerződést, melyre 2013. január 4-én került sor.

Az elmúlt időszak leglátványosabb beavatkozása a belső udvar növényeinek kivágása volt, mely a tervezett díszudvar elrendezéséhez igazodik (nem érintette a védett fákat). Az udvarban végzett munkálatok közül a talajszondák alapcsövezése befejeződött. A közművek bekötése, illetve az ezzel kapcsolatos építési munkák elkészültek.

A gépészeti akna kialakítása folyamatban van, várhatóan a jelen év első negyedében készül el. Az épületben befejeződtek a bontási munkálatok, elkészült az alap-megerősítés. A statikai okokból szükséges egyéb beavatkozások is megtörténtek: koszorú-pótlások, falkiváltások. A tetőszerkezeti munkák, a palafedés és az utólagos vízszigetelés is közel teljesen elkészült.

A restaurátori engedélyek minden szakágban rendelkezésre állnak, a festőrestaurátorok már dolgoznak.

A Látogatóközpontba tervezett kiállítások kapcsán a mai technikai elvárásoknak megfelelően áttekintésre és véglegesítésre kerültek azon multimédiás eszközök, melyekkel az információkat közvetíteni tudjuk, illetve az elérni kívánt hatás és élmény biztosítható.

Emellett a projektgazda saját forrásból finanszírozza a kiállításban bemutatni tervezett korabeli bútorok restaurálását, mely munkák egy része már el is készült.

Fotó: www.egriersekipalota.hu