Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Indul a „Startup Eger” program

By 2015. november 11.

Eger Önkormányzata – országosan is példaértékű módon – a fiatal vállalkozások, a lelkes, kreatív elmék és a jó ötletek mellé áll a „Startup Eger” Program elindításával – jelentette be Habis László polgármester a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 25 éves születésnapjával egybekötött rendezvényen, a Városházán. Mint elhangzott, a startup fogalma néhány éve még ismeretlen volt az egész világon, ma azonban már jól elterjedt, s így egyre többen tudják, hogy ez a kifejezés olyan, innovációra épülő, óriási növekedési potenciállal bíró céget, induló vállalkozást jelent, amely kezdettől fogva világpiacra törekszik. A startup vállalkozás által kínált termék sosem lokális, emiatt a kezdeti kockázat magas, az innovatív jelleg miatt pedig igen nehezen modellezhető a cég növekvő életútja.

A startup üzleti modellt – a befektetőket is beleértve – napjainkban kezdi megérteni a világ, Eger ezért is különösen büszke lehet arra, hogy az elsők között csatlakozhat be a startup-világ vérkeringésébe.

Habis László kiemelte: Eger Önkormányzata a „Startup Eger” Program elindításával a fiatal, dinamikus vállalkozásokat kívánja felkarolni, segítve a cégalapításban, marketing- és üzleti terv kidolgozásában, együttműködve a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvánnyal. A helyi program más támogatások bevonásával folytatódhat, az egri indulásnak és minden, Egerből startoló jó ötletnek van „kifutási lehetősége” – szögezte le a városvezető.

Sedon Gabriella, a HMVTA ügyvezető igazgatója kiemelte: a „Startup Eger” Program” versenyében való részvételhez nem kel feltétlenül egri származásúnak lenni, itt élni, tanulni, vagy dolgozni, de a pályázónak be kell mutatnia a jelentkezéskor kitöltendő anyagban, hogy a vállalkozás, ötlet miként kapcsolódik a verseny után Egerhez.

Városunkban magas színvonalú az oktatás, kiváló pedagógusok keze alól számos tehetséges, kreatív és tettre kész fiatal kerül ki. Egriek fejlesztenek például Budapesten egy olyan robotot, amely mobiltelefonon keresztül, intuitív módon segíti a fiatalokat a programozási ismeretek elsajátításában. Ők is az öt legígéretesebb magyar startup közé sorolhatók, ám eddig csak Budapesten találhatták meg az ötletük kidolgozásához szükséges környezetet. Az önkormányzat és a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kezdeményezésének célja éppen az, hogy minél több egri székhelyű startup céget alapítsanak a helyi fiatalok, s ezek a világsiker reményét hordozó vállalkozások Egerben működjenek, Egerhez kötődjenek. Mindehhez vállalkozásbarát, kreatív környezet szükséges, ami Egerben lehetséges.

A verseny meggyőződésünk szerint felszínre hozza majd a legjobb ötleteket, fiatal tehetségeket. Országosan több száz startup működik most is, ha Eger kedvező környezetet biztosít, az egész város profitálhat majd a sikerekből.

A „Startup Eger” Program indulása előtt Eger Önkormányzatával együttműködve a HMVTA szakemberei végezték el a program kidolgozását, a megfelelő partnerek felkeresését. Az alapítvány végzi majd a program lebonyolítását is. A koncepciót az elmúlt napokban véglegesítették és folyamatban van a versenyhez a szponzorok, zsűritagok felkérése, akik a város és Heves megye zászlóshajó-cégei.

Záróakkordként – az Európai Mikrofinanszírozási Hét keretében, valamint egybekötve a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 25. születésnapi rendezvényével – Habis László polgármester bejelentette a „Startup Eger” Program elindítását: a versenyeztetés, kiválasztás folyamata három szinten indul.

  1. Junior (középiskolás diákok)
  2. Távolabbi potenciállal bíró vállalkozások/ötletek (az ötlet jó, a cég is lehet, de még fejlődnie kell)
  3. Eladható startupok/Eseti projektek kiválasztása (innovációra épülő, a globális piacon versenyképes, nagy növekedési potenciállal bíró, ugyanakkor jellemzően komoly forrásbevonást igénylő vállalkozások, melyek már csupán kisebb „alakítást” igényelnek)

A programhoz tematikus workshopok is kapcsolódnak.

Célunk az, hogy végül megtaláljunk 5 olyan, egri kötődésű vállalkozást, vagy ötletet, melyet szakmai felkészítés, egy verseny és egy mentorálási folyamatot követően „kirepíthetünk” a nagyvilágba. A versenyt sajtónyilvános eredményhirdetés és konferencia zárja a legjobb 5 projekt bemutatkozásával. Fontos cél, hogy mindenki, aki a „Startup Eger” Programban részt vesz – attól függetlenül, hogy abból nyertesként kerül-e ki, vagy sem – gyarapodjon tudásban, ismeretekben egyaránt.