Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Eger sikeres bemutatkozása Katowicében

By 2015. november 17.

A lengyelországi Katowicében mutatkozott be a november 17-én, kedden megrendezett turisztikai bemutatón Eger városa. A Magyar Turizmus Zrt. varsói képviselője által szervezett, sikeres rendezvényen részt vett a Lengyel Turisztikai Kamara alelnöke, valamint a sziléziai kamara vezetője és számos utazásszervező szakember és turisztikai újságíró. A turisztikai eseményt nem véletlenül Katowicében szervezték meg: a városnak 350.000 lakosa van, de a településsel a szó szoros értelmében összeépült agglomerációban összesen 3 millióan élnek: jelentős létszámú és fizetőképes piacról van tehát szó.

A bemutatón prezentációt tartott Habis László polgármester, aki Eger történelmi értékeinek fejlesztését, a megújuló Egert mutatta be. Részletezte, hogy az önkormányzat és más városi szereplők milliárdos nagyságrendű, uniós támogatású programjai során megújult a Líceum, az Érseki palota, a történelmi belváros, valamint folyamatban van a turisztikai attrakciófejlesztés a Várban, s hogy egy, Egerből egészen a Bükkig vezető, összefüggő kerékpárút-hálózat épül. A városvezető beszélt a lengyel-magyar baráti kapcsolatok egri vonatkozásairól. Bemutatta az egri lengyel emlékhelyeket, az egriek és lengyelek kapcsolatának jó példáit, s kiemelten szólt a 2014-es államelnöki találkozóról, a Magyar-Lengyel Barátság Napjáról is, melyet gazdag kulturális program kíséretében Egerben tartottak.

Habis László, Eger polgármestere így összegezte a katowicei prezentációt:

A prezentáción jól érzékelhető volt a két nemzet közötti szimpátia. Elsődleges célunk az volt, hogy főként a családos és idősebb lengyel polgárokhoz szóljunk. Bemutattam azt a sokrétű pályázati, fejlesztési-beruházási tevékenységet, amit Eger Önkormányzatánál végzünk azért, hogy a gazdag egri értékeket megóvjuk, s a városunkat 21. századi, vonzó turisztikai célponttá tegyük. Látni kell, hogy mai világunkban egyre inkább felértékelődik az exkluzív utazásokkal szemben a térségi, közép-európai turizmus szerepe, s hogy lengyel-magyar vonatkozásban különösen jó lehetőségeink vannak.

Az eseményen az Eger Városi Turisztikai Kft. (Tourinform Iroda és a helyi TDM szervezet képviseletében) ügyvezetője, Hegedűsné Majnár Márta a sokrétű egri kulturális életről és városunk gazdag programkínálatáról, valamint Eger szálláshelyeiről adott átfogó tájékoztatást a turisztikai szakembereknek és a lengyel szakmai médiának.

Lugosi Dénes, az Eger Termál Kft. igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak egri „vizes-fejlesztései” csökkentették a gyógyfürdők szezonfüggőségét. A cégvezető kiemelte az egri Török fürdő egyedi értékét, autentikus gyógyhely- és wellness szolgáltatásait.

A katowicei programon természetesen jelen volt az egri bor is: egy innovatív helyi borászat mutatta be az Egri Borvidéket és az itt készülő csodálatos nedűket.

A prezentációkat követően az utazásszervezők és turisztikai újságírók egy sikeres workshop keretében ismerhették meg részletesen, hogy Eger milyen vonzerőkkel és programokkal várja a lengyel vendégeket.