Skip to main content
Szabadidő

Fénnyel festenék a Végvári tér támfalát

By 2015. november 17.

Jelen bejegyzésünk születését egy pályázati felhívás adta – ezt a lap alján csatoljuk is egyébként, hátha pont innen kap kedvet hozzá valaki. A dolog lényege, hogy az adventi időszak estéire szeretnék kiszínezni a Végvári vitézek terén újonnan létrejött támfalat. Az ötlet jó – mit jó, egyből inkább nagyon jó – ugyanakkor megannyi kérdést is felvet.

Egyszer, hogy mindezt miért csak időszakosan szeretnék csinálni? Anno volt olyan terv, hogy Eger a fény városa lesz, este mindent gyönyörűen kivilágítanak, amit látni kell, mindent elrejtenek, amit nem kell látni és mindent kiszíneznek, ami önmagában nem lenne érdekes. Az elképzelés iszonyat jó volt és üzletileg is megérhetné, egy esti csodavilág emberek sokaságát csábítana a belvárosba – a sokaság kiszolgálására vendéglátóhelyek és üzletek maradnának nyitva – a két fél egymásra találása pedig többletbevételt eredményezhetne. Nagyon kár, hogy ezidáig semmi nem lett az elképzelésből, illetve csak annyi lett belőle, amennyi: a belvárosi rehabilitáció keretén belül kivilágítottak pár kapubejárót és néhány felújított épületet. Tesszük hozzá, már ez a csekélynek tűnő fejlődés is hihetetlenül dob egyébként az egri esték hangulatán, félelmetes belegondolni, hogy mire lenne képes, ha tényleg a fény városa lennénk.

A másik felvetett kérdés a karácsinyi időszakra szól, abból is egy csekély jelentőségű, gyakran elfeledett múzeumra, amit úgy becézünk, hogy Dobó István Vármúzeum. Az esti kivilágításról szóló szakkönyvekben van egy fejezet, amiben a kudarc fogalmát taglalják, itt szerepel illusztrációnak a mi tavalyi karácsonyi vásárunk. Aki megnyitja a linkelt képet, láthatja, hogy ilyen tényleg csak a mesében van: a város elsődleges vonzerejét és karakterét-, egyben a főtér hangulatát is adó vár sötétben bujkál a háttérben. Feledve a múltat, gondoljunk arra, hogy ilyen nem történhet meg még egyszer, lépjünk inkább még eggyel tovább az alap kivilágításon (ami ugye idén már lesz?!). Miért ne festhetnénk be ugye a várfalat is karácsonykor mindenféle színes ábrákkal! Mi hangulat lenne az!

Túloztunk az elején, igazából csak ez a két kérdés fogalmazódott meg bennünk a pályázat olvasásakor, de ez a kettő viszont nagyon. Filozofálásunknak viszont nem szabad elhalványítania az alap téma nagyszerűségét, méghozzá a tervezett Végvári téri fényfestést. Már ez is nagyon jó, hogy valakinek eszébe jutott és kár lenne tagadni, hogy az idei egri karácsony egyik legjobban várt eleme lesz ez nekünk. Csak mindig többet és többet akarunk, mert ilyen kis telhetetlen izék vagyunk.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ és az Egri Újságíró Egylet pályázatot hirdet azon kreatív egriek részére, akik szívesen kipróbálnák magukat a fényfestés világában.

vvterfenyfestes

A díj:
A nyertes pályázat kreatívját az Egri Újságíró Egylet nettó 50.000 Ft-ért megvásárolja. A közönségdíj nyertesének pályaművet az Egylet nettó 20.000-Ft-ért megvásárolja. A nyertesek művei fogják díszíteni a teret Advent utolsó vasárnapján.

A feladat:
A Végvári vitézek terének támfal részére fényfestmény kompozíciót készíteni.

Ami van:
Kettő darab Slide monster épületvetítő. cca. 22 méterre a támfaltól. Kezelőszemélyzet, áram.

Amit várunk:
1-2 db 20X20 cm-es legalább 300dpi-a kép. A támfal jellegzetessége miatt a négyzet alakú diának csak az alsó fele esik a támfalra, ezért a kép felső felét maszkolni érdemes. A szobor vetíthető, de maszkolható is. Az alábbi ábra mutatja a kép méretét és a vetítő távolságát. Jelen esetben azt jelenti, hogy egy 20 cm széles film esetén kb. 10 méter széles képet tud egy-egy vetítő kivetíteni.

A pályázat menete:
Pályázni e- mailben lehet a fenyadvent@gmail.com címre küldött munkákkal. Egy pályázó maximum 3 pályaművet adhat be. Egy pályamű maximum 2 képet (összefüggő, vagy különálló) tartalmazhat. Egy kép minimum 300 dpi-s és 20X20 cm- es lehet, a kívánatos formátum: jpg. 

A pályaműveket a Zsűri ítéli bemutatásra érdemesnek. A bemutatás időpontjáról a pályázat Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. A műveket a Facebook oldalon bemutatjuk, és ott lehet szavazni is rájuk. A közönségszavazást az a mű nyeri, amelyik a legtöbb lájkot kapta. A

 Zsűri döntését is ezen az oldalon tesszük közzé:

https://www.facebook.com/fenyadvent/?pnref=story