Skip to main content
Fejlesztés

Mégis tüskékkel védekeznének a galambok ellen

By 2015. november 25.4 hozzászólás

Relatíve komoly problémát jelentenek Egerben a galambok, nem vagyunk ezzel egyedül persze, ahol megél ez az állat, ott gyakorlatilag az összes város viaskodik velük. Az jó bennük, hogy vicces hangot adnak és ugyanilyen viccesen néznek ki, amikor sétálnak, de ezzel ennyi, cserében betegséget terjesztenek és a világért sem szoktathatóak rá az angol wc használatára, így az épületeknek és közterületeknek sem éppenséggel használ a jelenlétük.

A belváros felújított épületein egyre gyakrabban alkalmazzák a galambriasztó tüskéket, többnyire be is szoktak válni, melyik az a hülye galamb ugye, aki szeretne szúrós felületen landolni. Anno valamiért a minorita templomra mégsem ezekből a tüskékből tettek, az átadás után meg is említettük, hogy talán nem volt jó ötlet vegyszerre lecserélni a bevált módszert, aztán most úgy néz ki, tényleg nem aratott osztatlan sikert a dolog: két évvel az átadás után mégis inkább a tüskékhez nyúlnának a galambok távol tartása érdekében. Ez a november 25-ei közgyűlés egyik előterjesztéséből derül ki (ez ide kattintva akár le is tölthető).

DSC_5012

A lényeg ennyi volt a történetből, illetve esetleg még annyi mondható el róla röviden, hogy a város szeretné felszerelni a tüskéket, az egyház erre rábólintott, viszont pénzt nem tud adni hozzá, így azt is az önkormányzat állja majd. Az összeg a tervek szerint 1,8 millió forint lenne, ebből a felújított részekre jutna a tüskékből, konkrétan a Dobó tér felőli oldalra és a 2 toronyra.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

 • Víg Lajos szerint:

  Már megint egy ‘humánus” megoldás. Fontos, hogy jó sok pénzbe kerüljön….
  Van ettől sokkal hatékonyabb, olcsóbb lehetőség is, csak hát ki hallott még olyanról?!

 • Az az igazság, hogy amerre csak megfordultam külföldön is ez a (leghumánusabb) „leggalambosabb) megoldás és ezt alkalmazzák. Pár éve, amikor Brnoban jártunk épp ezeket szerelték a belváros műemlék templomának párkányaira, Augsburgban, szinte láthatatlan hálóval védték a beugrókban levő domborműveket. Mert nemcsak betegségeket terjesztenek, de hatalmas károkat is okoznak az épületekben. Emlékszem, hogy épp elkészült a líceum festése, felújítása, lehet, hogy a Te, vagy Béla által készített fotón? Már tömény galambszaros tető volt látható. :( Pedig annyira agresszív, hogy még a márványt is felmarja!

 • MIMI szerint:

  Galamb megszüntetési/távol- tartási módszerek:
  – fogamzásgátló tabletta eleségbe keverve (sajnos más madarak is megehetik),
  – mű solymok (lufik) kihelyezése ( egy idő után hozzászoknak a galambok)
  – valódi solymászok gyakorolnak a téren (bonyolult, hosszadalmas)
  – elektromos impulzus a párkányra kihelyezett vezetékekben (ha ciklikus, hozzászoknak a galambok, ha véletlenszerű, talán jó.Lásd:Parlament épülete.)
  – tüskék kihelyezése (sajnos a fenekükkel addig fészkelődnek a galambok, míg végül gyakran kitúrják a tüskéket),
  – galambtojások összeszedése a templom és a környező házak padlásán (veszélyes, bonyolult),
  – stb.
  – talán a legjobb a nagyon vékony fémháló, amiről József Szilágyi írt.
  Azaz nem ártana néhány technikának utána nézni és akár többet is bevetni egyszerre…

 • kopasz szerint:

  ja