Skip to main content
Önkormányzati közlemény

December 7-én elindult a Baptista Szeretetszolgálat 10. Egri „Cipősdoboz Akciója”

By 2015. december 8.

„…amikor megtettétek ezeket akár csak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.”

A Baptista Szeretetszolgálat (BSZ) a maga csaknem 20 éves szolgálatával az egyik legnagyobb magyarországi segélyszervezet, amely közel 20 országban nyújt rendszeres segítséget a szükségben lévőknek. A BSZ 2004-ben indította el hazánk első önálló Cipősdoboz akcióját, ma már több száz vidéki településen és a főváros minden kerületében található gyűjtőpont, Egerben 10 éve. Az országos jótékonysági akció keretében évek óta jóval 20.000 fölötti számú doboz gyűlik össze, így a magyarországi ajándékozó ünnepségek mellett régóta jutnak cipősdoboz-csomagok az erdélyi árváknak is.

Eger városában a 2015-ös akció a jubileumi, 10. karácsonyi cipősdoboz-gyűjtésünk: három gyűjtőpontban várjuk a kedves egriek által összeállított meglepetés-csomagokat. Minden esztendőben százas nagyságrendű a megajándékozottak száma. A jólelkű egri polgárok összefogásával eddigi – 9 év alatt – több mint 3400 rászoruló gyermeknek, sok száz családnak okoztunk már örömet és tettük szebbé a Megváltó érkezésének ünnepét.

Miután a cipősdoboz akciót mindig sokan keresik, nagyon fontos aláhúzni, hogy idén egy kicsivel rövidebb idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy elvégezzük a gyűjtést:

DECEMBER 7-15-IG VÁRJUK a kedves adományozók megkereséseit.

TELEFON: 20/886-1679 (Zentai Réka)

Fontos az is, hogy tartós élelmiszert és ruhát nem gyűjtünk: a cipősdoboz akció lényege, hogy gyermekeknek szól, szegény sorsú apróságoknak kívánunk örömet szerezni, kifejezetten nekik szóló, számukra nagy örömet okozó karácsonyi ajándékkal.

BELVÁROSI GYŰJTŐPONT: DEÁK FERENC ÚT 9.

Minden nap 16.00 és 18.00 óra között, valamint vasárnap délelőtt 9.00-12.00 óráig is várjuk az ajándékozókat.

TOVÁBBI KÉT GYŰJTŐPONT KÉT EGRI FIÓKKÖNYVTÁR!

Nagy köszönet illeti a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat, akik idén két gyűjtőpontot is „rendelkezésünkre bocsájtottak”: nyitvatartási időben, a Felnémeti Fiókkönyvtárban (Kovács Jakab u. 35.) és a Felsővárosi Fiókkönyvtárban (Kallómalom u. 88.) is leadhatók az egri, Eger környéki gyermekeknek szánt szeretet-csomagok.

A TV Eger beszámolója a 2013-as, egri ajándékosztásról:

http://www.tveger.hu/meglepetes-ciposdobozbol/

Kikhez jutnak el az egri ajándékcsomagok?

Az egri polgárok, családok, iskolák segítségével idén is megpróbálunk örömet szerezni minél több gyermeknek, olyan apróságoknak, akik önhibájukon kívül nem részesülhetnek a családjukkal igazi ünnepben, ajándékozásban. Lehet ez a család anyagi helyzete miatt (mélyszegénységben vagy nagycsaládban élők), egészségi állapot miatt, családi kapcsolatok hiánya miatt.

Idén egri és halmajugrai családok, valamint más, Eger környéki településeken élő gyermekek kaphatnak a cipősdoboznyi szeretetből, figyelmességből. Az ajándékok mennyiségétől függően az országos gyűjtésbe is juthat néhány tucat ajándék Egerből. Az egri programot hagyományosan támogatja az önkormányzat, segítve a kezdeményezés sikerét. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyülekezetünkbe járó gyermekek aktívan részt vegyenek az ajándékok átadásában, lássák kortársaik örömét, személyesen tapasztalják meg, milyen az, amikor az ajándékozó szándéka célba ér. Ők nem csomagokat kapnak, hiszen nem szorulnak rá erre, hanem a megajándékozottak örömével gazdagodnak.

AJÁNDÉKOZNI SZERETNÉK…MI A TEENDŐ?

  • Keressen egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, és amennyiben ez lehetséges, úgy a tetejét és az alját is külön-külön vonja be a csomagolópapírral!
  • Döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja ajándékát és ezt írja is fel a doboz tetejére!
  • Nincs más hátra, mint megtölteni a dobozt szeretettel, kedves ajándékokkal!

AZ „ÖTÖS JAVASLAT” – AVAGY MI KERÜLJÖN A CIPŐSDOBOZBA?

Kezünk öt ujja emlékeztet arra, hogy egy kisgyermek számára az alábbi, ötféle ajándék valamelyike biztosan örömet okoz:

  1. Édesség (nem romlandó, s ha lehet, nem könnyen összetörő, vagy szétroppanó)
  2. Játék (ha egy mód van rá, új, de mindenképpen kifogástalan állapotú)
  3. Meleg holmi, apró ruhácska (sál, kesztyű, zokni, sapka, egy csini felső, egy kedves póló)
  4. Higiéniai eszköz (figurás fogkefe és fogkrém, fésű, illatos szappan, egy zacskóba gondosan becsomagolt és jól lezárt sampon, vagy tusfürdő, testápoló)
  5. Írószer (kifestő és színező készlet, tolltartó, toll, illatos radír, jegyzettömb)

Jótanács: feltétlenül olyan ajándékot állítson össze, amelynek az Ön gyermeke/unokája is örülne! Például válasszon ki legalább hármat a fenti öt dologból, készítse össze a csomagot gondosan, szeretettel, személyes ajándékként. Gondoljon arra a gyermekre, aki karácsonykor megkapja majd az Ön dobozát! …Ugye? … J Vonja be az ajándék-készítésbe gyermekét, unokáját.

További, konkrét példák, ötletek: ¯ kisautó; labda; baba; plüss-, vagy műanyag állatka; jojó; világító, vagy hangot adó játék és hozzá extra elem; ¯ cukorka; nem töltött csokoládé; nyalóka; rágógumi; napszemüveg; játék ékszer; műanyag állatok; hajgumik; karóra; kis képeskönyv; stb. ¯ Kedves lehet egy családi fotó néhány jókívánsággal…¯

FONTOS, HOGY NE KERÜLJÖN A CIPŐSDOBOZBA!

¯ agresszivitásra késztető kép, vagy játék: pisztoly; kés; ilyen pc-játék; ¯ konzerv; romlandó étel, vagy gyümölcs; ¯ gyógyszer; törékeny tárgy; ¯ erotikus, vagy pornográf tartalmú újság és tárgy ¯ semmilyen alkohol tartalmú ital. Szívből köszönjük, hogy figyel erre!

Az egri akció mottója: Máté evangéliuma 25. fejezet, 31-40.

„Amikor pedig az Emberfia eljön az ő dicsőségében, és vele az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. Összegyűjtenek eléje minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja.” „Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akár csak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.”

Cipősdoboz1

Cipősdoboz2