Skip to main content
KereskedelemSzabadidő

Három múzeumunk zár(t) be

By 2015. december 16.3 hozzászólás

Szomorú eseménysornak lehetünk tanúi napjainkban: idén három múzeum is bezárt, vagy bezárás mellett döntött Egerben. Történetesen a Patika múzeumról, a Palóc múzeumról és a Történeti tárházról van szó. Előbbi bezárásának hátteréről egyelőre nem tudunk sokat, nem volt kifizetődő, tény, de ezek a múzeumok általában nem is a horror profitjukról híresek. A Palóc múzeumnak otthont adó épület a vár felújítása kapcsán kap majd új szerepet, várhatóan 2016-ban, a Történeti tárházról pedig itt írt a Heol.

Az érintett kiállítások egységesen szűkebb réteget vonzottak, hiányukkal Eger összkínálatát érdemben nem befolyásolják, megszűnésük mégis szomorú, ennyi értékkel is kevesebbek lettünk, vagy leszünk ugyanis. Valljuk, hogy túl nagy és túl látogatott város vagyunk már ahhoz, hogy a vár-fürdő-völgy örök érvényű kombóból álljunk, szükség van olyan kis finomságokra is mint a felsorolt múzeumok, amik csak egy erősen megszűrt réteghez jutnak el. Maradt még szerencsére ebből a kategóriából is több látnivalónk, a maradék két Evatos múzeum is ilyen, vagyis a Marcipánia és a Tűzoltó múzeum, de ide sorolandó többek közt a Kepes, a Márai (bár ebben még életünkben nem jártunk), a Sportmúzeum, vagy, ha van benne kiállítás, akkor akár a Zsinagóga is. Lényeg a lényeg, hogy a város egészét illetően komoly probléma nincsen, de nagyon sajnáljuk a bezárt, vagy bezárandó múzeumainkat.

Öröm az ürömben, hogy utánpótlás is született / születik éppen. Az országosan is egyedülálló (és a világon is csak negyedik!) Beatles múzeum idén év elején nyílt meg a Csiky Sándor utcán, az Érseki palota pedig jövő tavasszal nyitja meg kapuit a tervek szerint.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás

  • Sándor Tóth szerint:

    A Történeti Tárháznak több volt a látogatója, mint összeadva más múzeumok látogatói létszámát, amelyek megmaradtak. A múzeumoknak egyébként sem az a feladatuk, hogy profitot termeljenek, hanem, hogy összegyűjtsék és megőrizzék a múlt hagyatékát. ÁM EGERBEN A MÚLTAT VÉGKÉPP EL AKARJÁK EGYESEK TÖRÖLNI: Egyébként én NEM ADTAM be a felmondási kérelmet, ahogy azt tévesen a Heol közölte.

  • Edit szerint:

    Ez számomra megmagyarázhatatlan. Ha valaki ilyen csodát alkotott azt meg kell köszönni, hogy ápolja történelmi emlékünket! Ezt az önkényes bezárást nem szabad hagyni!

  • MIMI szerint:

    Brüsszelben például van egy Angol Patika nevű söröző. Műemlék patikaként van berendezve, körben gyógyszertári szekrények tégelyekkel…Csak fantázia kell, hogyan hasznosíthatunk….