Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Töretlen a turizmus és az idegenforgalmi adóbevételek növekedése Egerben

By 2015. december 17.

Eger régóta az ország legnépszerűbb városai közé tartozik és szilárdan tartja helyét a legdinamikusabban fejlődő városok között is.

Ezt igazolják az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatóságához beérkezett idegenforgalmi adóbevallások adatai is, melyek alapján 2015. év első tíz hónapjában összesen 491.356 vendégéjszakát töltöttek a turisták városunkban.

Ez a szám 72.675 nappal haladja meg az elmúlt év első tíz hónapjára eső vendégéjszaka számot. Százalékos számításban ez 17,5 %-os növekedést mutat.

A bevallott összes és bevallott adóköteles vendégéjszaka számok évről-évre folyamatosan növekvő adatait (az elmúlt 5 évre vonatkozóan) az alábbi grafikonok szemléltetik.

Eger város idén elnyerte  „Az év turisztikai városa” címet is. 

image001

image002

Az adóköteles vendégéjszaka szám emelkedésből eredő adótöbblet 22.726 ezer forint is meghaladta.

A vendégforgalom emelkedése azonban közvetetten más helyi (és állami) adókban is éreztetheti hatását.

Bizakodásra adhat okot, hogy  2015. december 14-ig 189.848 ezer forint idegenforgalmi adóbevétel folyt be a város kasszájába, mely jóval meghaladja az előző évek hasonló időszakainak bevételét.

A nyár a fő idegenforgalmi szezon, de a szeptember, illetve október hónap is kiemelkedő idegenforgalmi adóbevételt jelentett városunk számára.

A 2010-2011-2012-es évekhez képest 2013. évtől jelentősen megnőtt a vendégéjszaka szám a két őszi hónapra vonatkozóan is.

image003

Évről-évre folyamatos növekedést mutat a bevallott vendégéjszakák száma.

Az alábbi diagramok az előző évekhez képest történő permanens emelkedést tükrözik százalékos változásban, illetve számszerűen bemutatva.

image004

image005

A turizmus fejlesztése kiemelt prioritás, ennek eredményei az idegenforgalmi és iparűzési adóbevételekben is megjelennek.

Különösen örvendetes, hogy az év első tíz hónapjábana megyeszékhelyek között – Eger továbbra is tartja kiemelkedő helyét a beszedett idegenforgalmi adóbevételek tekintetében.

A 2010. év óta az idegenforgalmi adóbevételek egyre emelkedő trendet mutatnak. 

2014. év első tíz hónapjához viszonyítva 23 millió forinttal több idegenforgalmi adót vallottak és fizettek be az egri szálláshely-üzemeltetők.

image006