Skip to main content
Fejlesztés

Látogatható az Érseki palota díszkertje

By 2015. december 22.2 hozzászólás

Végéhez közeledik az Érseki palota felújítása, láthatjuk ezt a saját szemünkkel is, de készült egy hajtogatós kiadvány is a projekthez kapcsolódva, ami az elvégzett munkákat foglalja össze. Érdeklődőknek ide és ide kattintva tudjuk ezt szkennelt formában megmutatni. Magára a palotára ugyan még 2016. tavaszáig várnunk kell, hogy belülről is megcsodálhassuk, de a hozzá tartozó barokk díszkert már látogatható a Széchenyi és Érsek utcák találkozásánál. Erről hoztunk alább pár fényképet ízelítőül, amik megtekintése után érdemes persze személyesen is felkeresni azért a parkot majd egy napsütéses napon.

A kert önmagában is nagyon szép lett, a díszlet pedig valami fantasztikus körülötte. Örömteli ez azért is, mert eleinte tartottunk tőle, hogy hogyan mutat majd a felújított fehér homlokzat a régi, sárga épületszárnyak mellett. Nos, jól mutat. Olyannyira, hogy még azon is elgondolkoztunk, hogy be kellene-e fehéríteni egyáltalán majd a többi részt is egyszer, vagy jobb lenne inkább sárga színben felújítani őket… Perpillanat az utóbbira szavaznánk, hát kíváncsiak leszünk majd az illetékesek döntésére, ha oda kerül az épület – mert abban pedig nagyon bízunk, hogy oda fog kerülni. Nagyon jó lenne belátható időn belül kipofozni a most érintetlenül hagyott épületrészeket is, a palota Széchenyi utca – Eszterházy tér sarkon lévő részének állapota például szörnyen leromlott mostanra. Mindegy, ez majd a jövő, egyelőre örüljünk az eddig elkészült részeknek, magának a kertnek.

DSC_0585

A parknak nagyon jól áll az idézőjeles üresség, mánia ugye, hogy mennyire jók mindenhol a fák és a bokrok, itt az élő példa, hogy miért nincs ez így. A kert gyönyörűen letisztult és átlátható lett, a szegélyező fák nagyszerűen mutatnak a tiszta pázsittal. Érdemes belegondolni, hogy hasonló elven újragondolva mit lehetne kezdeni az Eszterházy térrel is.

DSC_0579

A biciklitároló ötletét díjazzuk, a megvalósítást viszont nem értjük, de hátha még csak félkész állapot látható a képen. A tárolók keresztbe-kasul a tűzcsap mellett. Az mindenesetre már biztos, hogy sajnos ide is a régi típusú, kereket fogó változat került és bevett szokás szerint tető nélkül.

DSC_0593

A kert közepén lévő kutat még meg kell nézni nyáron is, most télen ugye nem működött. Az viszont már biztos, hogy nem szökőkút lett belőle, amit pedig sokáig hittünk róla még messziről nézve. Az is tuti, hogy négy csapból folyik majd bele a víz, és hogy négy kis lámpa is megvilágítja majd a vizet benne egy boldogabb évszak alkalmával.

Összegezvén a látottakat, egy igazán nagyszerű parkkal gazdagodott Eger, amit biztos, hogy sokan fognak majd felkeresni a hétköznapok során. A közhasználatú magánterület szabadon látogatható és nemsokára elvileg ingyenes wifi lefedettséget is kap. Ezt most még nem találtuk, de a UPC Wi-Free szolgáltatása tökéletesen működött, így ha akartuk volna, simán megírhattuk volna onnan is ezt a bejegyzést.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás