Skip to main content
Közlekedés

Ezeket az utcákat kétirányúsítanák a bicikliseknek

By 2015. december 29.One Comment

Elég komoly mértékben formálódik Eger napjainkban kerékpáros téren, elkészült ugye az észak-déli kerékpárút, szépen épülnek az új bringatárolók is, szóval egészen kezdünk felzárkózni az elvárható szinthez. A folyamatnak még közel sincs vége, sőt, mondhatjuk, hogy a java még csak ezután jön. Nem gigászi beavatkozásokra kell azonban gondolni, hanem olyan kisebb volumenű kiegészítésekre, amik nagyon sokat számítanak majd a hétköznapok alkalmával. További tárolók, kerékpáros felfestések, útpálya újrafelosztások jönnek majd a tervek szerint, illetve az, amiről most írunk, egyirányú utak kétirányúsítása a biciklisek számára. Külön fontos ez utóbbi, sokakban él ugyanis egy közelmúltbéri hír miatt az a tévhit, hogy a bringások bemehetnek forgalommal szemben is az utcákba, ez nincs így, erre csak kiegészítő tábla megléte esetén van lehetőség.

A gyakorlatban napjainkban is sok biciklis szabadon értelmezi a szabályokat és forgalommal szemben is bátran behajt az egyirányú utcákba, gyakran meglepve ezzel az ott közlekedő autósokat. A szabad felfogás a történelmi belvárosban a legjellemzőbb, sokan nem is tudják, hogy forgalommal szemben tekernek éppen. Hiába indokolatlan a helyzet, a szabály erősebb a józan paraszti észnél, így tetszik, nem tetszik, szabályt szeg, aki a Dobó tér felől vág neki biciklivel az Érsek utcának, Szent János utcának, vagy Jókai utcának. Az emberekkel nem lehet és nem is kell mit kezdeni ezzel kapcsolatban, tipikusan olyan helyzet ez ugyanis, amiben a szabályt kell megváltoztatni. Tervezik is ezt, már nyomát is láthatjuk pár helyen: kiegészítő táblával már szabályosan betekerhető az Eszterházy tér és a Maczky Valér utca is. A Magyar Kerékpáros Klub javaslattételéből kiderül, hogy a többi egyirányú utcának milyen sorsot szánnak a szakemberek, a javaslattételt várhatóan a fizikai megtestesülés követi majd a 2016-os év során.

Hamarosan szabályosan is behajthatunk majd ebből az irányból biciklivel.

Alább megmutatjuk a linkelt forrásból származó táblázatot az egyirányú utcáinkról. Az oldalak kattintásra nagyíthatóak. A prioritásnál látható számok jelentése a következő:

1. ütem: a hálózatilag legfontosabb, a kerékpárosok által részben ma is szabálytalanul két irányban használt útvonalak.

2. ütem: hálózati szempontból másodlagos fontosságú vagy a szükséges módosítási igények okán (pl. jelzőlámpa telepítése szükséges) komolyabb ráfordítást igénylő útszakaszok.

3. ütem: a dokumentumban azonnali megvalósításra nem javasolt utcák, melyekhez elengedhetetlen, komolyabb költségigényű építési beavatkozások vagy forgalmi rendi módosítások volnának szükségesek.

Szólj hozzá! One Comment

  • Láss.... szerint:

    Nem ide – de mégis ide …. tartozik – ma a postától a 12-es busz lépésben volt kénytelen haladni – a tüzoltó térnél nem is volt felszálló – mert 1 – nem rakok rá semmit mint a Karácsonyfánkra .. gyürte a ,, folytontiprót ,, – kerékpár – ,, csak nem haladt… nesze neked a vele 100 m-re párhuzamosan futó ,, bicajut ,, – igy a jó amikor egymással szemben kerekeznek a ,, nagyok ,, de ilyet is észre kellene venni mert nem egyedi az eset – persze ezt ,, kocsibejárással ,, nem fogja senki észrevenni . Ez semmi más csa ,, TURISTACSALÓGATÓ ,,