Skip to main content
Fejlesztés

Felújítják a stadiont

By 2016. február 2.

Ember legyen a talpán, aki látja maga előtt a városi stadionunk jövőjét – a hányatott sorsú sportlétesítmény kimaradt az ország stadionfelújítási lázából, félbe hagyták az ennél sokkal kisebb léptékű pályavilágításának megépítését és nem utolsó sorban a benne játszani hivatott focicsapatunk sem éppen áll a helyzet magaslatán jelenleg. Annak idején felreppentek olyan pletykák, hogy a terület alatt értékes források vannak, ami jó biznisz lenne a városnak, a stadion így az egykori laktanya mellé költözne majd, a helyén meg lenne egy új fürdő. Fene tudja, hogy mi volt igaz és mi nem a szóbeszédből, az mindenesetre már biztosnak tűnik, hogy marad az eredeti funkció, sőt, most újult erővel nekilátnának a sportlétesítmény felújításának.

A január 28-ai közgyűlésen tárgyaltak erről, ahol olyan részletek derültek ki, hogy két projekt is végbe menne a közeljövőben:

1. „Az Önkormányzat benyújtott egy pályázatot a Magyar Atlétikai Szövetséghez a Szentmarjay Stadionban egy gumiborítású atlétikai pálya kialakítására: 6 sávval, a célegyenesben 8 sávval, ugró és dobópálya kialakítással, valamint atlétikai eszközbeszerzéssel. A forrást a Magyar Atlétikai Szövetség sportágfejlesztési támogatási keretből (keretösszeg: 250 MFt) biztosítja. Támogató közvetlenül a Magyar Atlétikai Szövetség és az illetékes Minisztérium. A pályázathoz az Önkormányzatnak önrészt nem kell vállalnia. A beruházás várhatóan az idén megvalósul.”

Ha elkészül viszont a beruházás, már nem lehet rongálás nélkül felújítani magát a focipályát, ami viszont szintén tervben van. Ezért:

2. Az MLSZ programban megnyert, Felsővárosba szánt nagyméretű műfüves pálya helyett élőfüves centerpálya kerül majd kialakításra a Szentmaryai Stadionban.

Az új pálya alapfeltétele a drénezés, és a világítás kialakítása is, így ezek is megtörténnek majd. Aki nem tudja, hogy mit jelent az első szó, ne jöjjön zavarba, mi sem tudtuk, de megnéztük, „a talajnedvesség és a talajvízszint terepszint alatti szabályozására irányuló tevékenység egyik módja. Lényege a talajszint alatt kialakított csőhálózatban áramló víz célszerű irányítása.” Ma is tanultunk valamit az Agrároldal.hu-nak hála.

A beruházás mellett pro, hogy kipofásodhat picit a stadionunk, ami valljuk be, nagyon ráfér a létesítményre. Ellene kontra, hogy így nem kap plusz egy pályát a Felsővárosos, az viszont mindenképp jó hír, hogy erről a tervről sem mondtak le végleg a döntéshozók.