Skip to main content
Fejlesztés

5 dolog, ami hiányzik a régi Egerből

By 2016. február 4.2 hozzászólás

Imádunk régi fotókat és képeslapokat nézegetni Egerről, egyfajta időutazás ez egy olyan korba, amiben még nem éltünk, egy olyan városba, aminek a jelenét viszont elég jól ismerjük. Szerencsére nem kell messze menni, hogy éljünk ennek a kedvtelésünknek, számítógépen barátunk az Eger régen facebook oldal, polcunkon pedig ott mosolyognak az Eger régi képeslapokon és Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről című könyvek. Ezek a nagyszerű tartalmak szolgáltak jelen cikkünk forrásaként is.

A képeket nézve általában határozott meggyőződésünk, hogy az eddigi lehető legjobb korába születtünk a városnak (és talán világnak). Persze most is ezer dolgot tudnánk személyre szabni Egerben, de egy rendezett, szép belvárosban sétálhatunk, amit régen nem tehettünk volna meg. Borzasztóan kikupálódott a városunk, kár, hogy ez a lendület mára alábbhagyni látszik, de amikor ilyen elégedetlenek vagyunk, csak nézünk pár régi fotót és máris úgy érezzük, hogy elkészült a város, nincsen további teendő. A képeket nézve találtunk azonban 5 olyan dolgot is, amiket sajnálunk, hogy eltűntek, ezeket gyűjtöttük össze alább.

  1. Zsinagóga

zsinagoga

Kezdjük a legnagyobb és legismertebb hiányzó elemmel, ami természetesen nem más, mint a zsinagóga épülete. Hihetetlenül hibás döntés volt, hogy 1967-ben lebontották, az egész városképen jelentősen formálna a megléte és a felbecsülhetetlen értéke mellett egy látványossággal is több lenne most Egerben. Sajnos nem az egri volt egyébként az egyetlen zsinagóga az országban, amit abban az időszakban felújítás helyett lebontottak.

2. Széchenyi István utca 8. torony

szechenyiutca

Az épület maga szerencsére máig megvan, az egykoron a sarkán látható tornyot viszont már elbontották. A szintén látható erkélyek nem hiányoznak, de a kis torony sokat dobna ma is az utcaképen. Az épület földszintjén működik ma ugye a McDonald’s, valószínűleg ez a kulcs a sikerhez, a sarokház ugyanis azon kevés épületek közé tartozik, ami gyönyörűen fel van újítva és karban van tartva a sétálóbelvárosban.

3. Agrár Takarékpénztár

agrartakarekpenztar

agrartakarekpenztar2

A Széchenyi-Érsek utcák sarkán álló épület ma is megvan, ma is ekkora, de a díszes Széchenyi utcai homlokzatát jelentősen lebutították. Eltűnt minden, ami szép volt rajta és lett helyette egy sima kocka. Az épület – Érsek utcára nyúló – hátsó fele egyébként a képeslapok készültekor is úgy nézett ki mint ma, azzal bezzeg nem kezdtek semmit.

4. Érsek utca 10.

ersek10

Minél tovább néztük ezt a képeslapot, annál több részletre lettünk figyelmesek. Először nyilván az utca közepén részegen mászó úriember a legizgalmasabb látványosság, ilyen téren nem változott sokat a világ, sok kézműves sör után ma is ugyanígy jutnak haza a szomszédos Öntödéből az emberek. Érdekesség még a mai Vadászkürt helyén álló földszintes házikó is, az igazi finomság viszont a háttérben van, azt emeltük ki a képen is. A mai Érsek utca 10. szám alatt álló ház elődjét láthatjuk ott, ami bár nagyon pici és nagyon messze van a képen, az azért látszik rajta, hogy egy különleges építmény lehetett. Az emelet közepén volt egy beugró, feltehetőleg terasz – nem tudunk róla, hogy lett volna még hasonló Egerben. Budapesten találkozhatunk hasonló megoldásokkal, igaz ott is ritkaságszámba mennek. Egészen különleges lett volna, ha meghagyják, ráadásul mindkét irányból nézve: az utcán sétálva is egyedi látvány lenne, a teraszon állva meg valami egészen fantasztikus érzés lenne lenézni onnan a szűk Érsek utcára. Az épület földszintje egyébként valószínűleg ebből az állapotból maradt meg máig, a két üzlet és a nagy belmagasság legalábbis stimmel és az is árulkodó, hogy a mostani ház kapualja máig védelem alatt áll.

5. Széchenyi kávéház

szechenyikavehaz

Az Érsek utca a visszatekintésünk vesztese, az öt dologból hármat legalábbis innen sírunk vissza a mai Egerbe. A gyűjteményünk utolsó eleme is innen származik, az előző pont szomszédjából, az Érsek utca 8. szám alól. Anno itt működött a Széchényi szálloda, aminek a kávéházát láthatjuk ezen az 1910 környékén készített képeslapon. Már maguk a vendégek is érdekesek, ahogy mindenki ránk néz, kivéve a jobb szélen író embert, aki valószínűleg egy korabeli blogger volt és éppen azt látjuk, ahogy bejegyzést ír az 1804-évi Egerről. A berendezés is fantasztikus, de a lényeg a hangulat, egy ilyen kávéházzal világot lehetne ma váltani! Ez a belmagasság, ez a közeg olyan nagypolgári életérzést ad így képen keresztül is, hogy az valami lenyűgöző. Képzeljük el, hogy ma is üzemel a kávéház az Érsek utca közepén… És tegyük fel, hogy még ilyen díszletek között is fogyaszthatjuk el a kávénkat! Az mindenesetre jó hír, hogy még semmi nincs veszve, az épület maga megvan, hátha egyszer a funkció és a beltér is visszatér.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás

  • Tóth Márta szerint:

    Vörös rák étterem!!!!!!

  • Radó István szerint:

    Nagyon igaz, hogy a fent felsoroltak bizony hiányoznak Egerből. Különösen a Zsinagóga csodás épülete, amit valóban bűn volt lebontani.
    Más: Az Egrinapok szerint vannak politikamentes közéleti témák. Ez tévedés. Szerintem ilyenek soha, sehol nincsenek.