Skip to main content

Megjelent a 2015-ben Eger Önkormányzata által útjára indított Egri Ifjúsági és Zenei Program (EIZP) 2016-os kiírása. A program fő feladata, hogy pályázati alapon támogatást biztosítson a könnyűzenét játszó, egri amatőr együtteseknek. Az EIZP keretében támogatható tevékenység a koncertek szervezése, próbahely bérlése és hangfelvételek készítése. Pozitív változás, hogy a 2016-os évben a Közgyűlés támogató döntése alapján immár bemutatkozó videoklipek forgatására is lehet támogatást nyerni.

A 2016-os pályázatok beadási határideje (első körben) 2016 március 29-e. A beadványokról a Szabó Attila (Csík Zenekar) vezette, egri zenészekből álló kuratórium dönt, s a végleges, jóváhagyó döntést áprilisban hozza meg a város Közgyűlése.

Rázsi Botond alpolgármester elmondta: az EIZP első három pályázati kiírásában, a 2015-ös évben összesen 39 beadványt támogatott az ismert zenészekből álló kuratórium, s a Közgyűlés jóváhagyásával összesen 3,43 millió Ft támogatáshoz juthattak az egri amatőr zenekarok és koncertszervezők. Az EIZP keretében egy év alatt 22 koncert megszervezését támogatta a város. Ezeknek az eseményeknek több mint a fele egri zenekar fellépését jelentette, másrészt feltörekvő, de országosan már egyre nagyobb ismertségre jutott zenekarok egri koncertjéhez járult hozzá az önkormányzati program, tartalmas szórakozási lehetőséget biztosítva az egri fiataloknak. A fennmaradó, 2015-ös forrásból egy helyi tehetségkutató verseny szervezését, és a győztesek számára regionális turné lebonyolítását finanszírozta a program.

Az országos Cseh Tamás Programhoz hasonló, de ismereteink szerint egyedülálló helyi programként létrehozott EIZP sikerére való tekintettel Eger Önkormányzatának 2016-os költségvetésében ismét 4 millió Ft áll rendelkezésre, e célra.

EIZP-Egri Ifjúsági Zenei Program logo

Részletek és letölthető pályázati adatlap a kiírásban, a város honlapján:

http://eger.hu/hu/onkormanyzat/egri-ifjusagi-zenei-program/c/palyazati-felhivas-13642