Skip to main content
Fejlesztés

Jelentős fejlesztésekre pályázik a Vármúzeum

By 2016. március 29.

Ismert tény már, hogy a hamarosan záruló várrehabilitációt belátható időn belül újabb jelentős fejlesztések követik majd. A 2020-ig szóló Integrált Településfejlesztési Koncepciónkban önálló akcióterületként szerepel az intézmény, érdeklődők ott böngészhetnek a tervek közt. A március 31-ei Közgyűlés 23. előterjesztésében az első kör munkáit tárgyalják, amiket a „Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása” című GINOP-7.1.1-15 pályázat keretében terveznek elvégezni. A pályázaton 100%-os, vissza nem térítendő támogatás érhető el.

A pályázat keretében tervezett projektelemek a következők, forrásunk a közgyűlési előterjesztés volt:

Déli kapu

„A vár fő beléptetési pontjánál új pénztárépület, vizesblokk, kerékpár és babakocsi tároló kerül kiépítésre. A kapuhoz felvezető útszakasz látogatóbarát burkolatcseréjére kerül sor.”

Kerékpártároló. Ennyit láttunk az egészből… Kerékpártároló! Reméljük, fedett és praktikus, nem pedig elavult gagyi, amit nem lehet majd használni. Emellett a vizesblokk ötlete is egészen Nyugat-európai hangulatot áraszt a kasszánál – már amennyiben a látogatóknak szánják és nem a dolgozóknak. De hát csak nekik szánják. Ugye nekik szánják?!

Hippolyt-kapu

„A kapubelsőben lépcső kerül kialakításra, ami alternatív megközelítési útvonalként üzemel a várudvar felé, egyaránt alkalmas a Varkoch-kapu kiváltására vagy átbocsátó képességének kiegészítésére.”

A kulcskifejezés az alternatív útvonal. Megépítenék, hogy legyen, ha kell, de alaphelyzetben nem változat majd semmin és ez így a jó, a várba történő bejutás útvonalán ugyanis nincs mit csiszolni.

Varkoch-kapubástya

„A kapubástya teljes rekonstrukciója magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, működőképes, korabeli szerkezetű felvonóhidat farkasveremmel, ahol az emeletes kapu felvonószerkezete is látható lesz, illetve a legfelső szinten kilátó létesül.”

A pályázat projektelemei közül ez a legizgalmasabb. Önmagában is érdekes lenne egy működőképes felvonóhíd, de a visszaépített bástya az egész vár- és vele együtt a város képén is jelentősen formálna. Hogy milyen lenne a bástya, nem tudjuk, mindenesetre az AEnima filmjén így szerepel, így elképzelhető, hogy valami hasonlót kapnánk:

Varkoch-kapu

Déli várfal

A várfal védműveinek rekonstrukcióján (gyilokjáró, falszövet, mellvéd, fedett lőpadok) túl, a vár történelmi örökségének nemzetközi kontextusba helyezését erősítő bemutatóhely kialakítása tervezett.

Zászlódomb

„Belsejében 3D panoráma vetítőterem kerül kialakításra 50-60 fő részére, az 1552. évi ostromot, a török túlerő elleni heroikus küzdelmet hitelesen bemutató látványos animációs és élőszereplős filmmel.”

Nem annyira értünk a mozihoz, de feltételezzük, hogy a panoráma vetítés azt jelenti, hogy körbenézhetünk és mindenhol török katonák lesznek körülöttünk a teremben. Ami azért elég menő élmény lenne.

Ispotály-pince

„Az animációra is lehetőséget nyújtó állandó kiállítás keretén belül bemutatásra az eredetileg is ezzel a funkcióval rendelkező helyszín.”

Cipóosztó ház

„Középkori látványkonyha és vendéglátóhely valósul meg a váron belüli történelmileg hiteles helyszínen. Szerepe elsődlegesen a korabeli hangulat erősítése, kizárólag korhű, kézműves termékek (pl. pékáruk, szörpök, gyógynövények, stb.) bemutatásra és értékesítése kerül sor.”

Nem tudjuk, hogy a meglévő 1552-es étterem helyett, vagy mellett lenne mindez és a profilt sem pontosan értjük, hogy mennyire lenne étterem és mennyire egyéb vendéglátóhely. Mindenesetre fantáziánk nem ismer határokat és simán el tudunk képzelni egy mini Botanicus-t a váron belülre. A Botanicus Csehországban, Prágától nem messze található, lényegében egy kis középkori várost képzeljünk el. Maga a cég ennél lényegesen többről szól, de nekünk most csak ez a „craft centre” a lényeges belőle. A látogatók itt középkori díszletek közt próbálhatnak ki egy rakás mesterséget. Gyúrhatnak gyógyfüves szappant, fonhatnak kötelet, kézzel nyomhatnak érmét, nagyon jó hely, nincs is messze, aki arrafelé tervez utat, feltétlen keresse fel. Na és a lényeg, hogy nyilván szerényebb lehetőséggel, de egy ilyet simán el tudunk képzelni az egri várba is. Pár ízelítő kép a cseh parkról:

Képtár épület

„A jelenlegi kiállítási tér funkcióváltására kerül sor és a továbbiakban, egy min. 150 fő befogadására alkalmas rendezvényközpont kerül kialakításra, ami konferenciák megtartására is alkalmas.”

A pályázatot április első felében tervezik benyújtani, eredmény nem tudjuk, mikor lesz. Elég jó dolgok születnének, ha nyernénk, így, vagy úgy, de mindenképp bízunk a felsorolt elemek megvalósulásában.