Skip to main content

Eger Önkormányzata a Közgyűlés felhatalmazásával készül arra, hogy városunk részt vegyen az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” címért folyó versenyben. Az ehhez szükséges részvételi szándéknyilatkozatot megküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának és rendelkezünk a teendőket részletesen felsoroló „pályázati ütemtervvel”. Ismertek a határidők, s ennek megfelelően alakítjuk ki a napokban az egri EKF2023-as irányítási modellt. Április 4-én hétfőre széles körű tanácsozásra invitáltuk a Városházára a kulturális ágazatban érintett egri intézmények, civil szervezetek képviselőit és más társadalmi szereplőket.

A vonatkozó európai határozat szerint a pályázatok értékelésében kulcsszerepe van a hosszú távú stratégiának, a pályázat európai dimenziójának, a kulturális és művészeti tartalomnak, a megvalósítási képességnek, valamint a társadalmi kapcsolatoknak és az irányításnak. Fontos, hogy Egernek olyan, érvényes kulturális stratégiája legyen, amely kiterjed az „EKF2023” cím viselésének évét követő időszakra is. Az idei év feladata tehát, hogy ​kulturális koncepciónkat ezzel a szemlélettel újítsuk meg. Szükséges vázolni a cím elnyerése által elérni kívánt, hosszú távú kulturális-, társadalmi és gazdasági hatást, ideértve a városfejlesztési elképzeléseket is.

A helyi kulturális szereplők és a polgárok bevonásával széles körű konszenzussal kialakított programot kell kidolgoznunk. Fontos elem a pályázatban a társadalmi kapcsolatok bemutatása. Az értékelésnél a nemzetközi bíráló testület nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy a pályázó milyen alternatív megoldásokkal kívánja bevonni a programba a helyi lakosságot és a civil szférát, különös tekintettel a fiatalokra. Kiemelt figyelmet kell fordítani pl. az oktatással való kapcsolatra és az iskolák részvételére.

A felkészülési időszakban több városi konzultációs fórumot, szakmai konferenciát rendezünk, ahol mind az egri polgárok, mind a civil szervezetek, mind a megszólított, vagy észrevételükkel jelentkező társadalmi csoportok elmondhatják a véleményüket, illetve javaslatokat fogalmazhatnak meg Eger pályázatával és az egri kulturális élet jövőjét érintő, stratégiai célokkal kapcsolatban.

„A kulturális és művészeti tartalom meghatározásánál részletesen ki kell fejteni a programkínálathoz kapcsolódó, világos- és egységes művészi látásmódot, ill. a helyi művészek és kulturális szervezetek bevonását célzó stratégiát, valamint ismertetni kell a helyi kulturális örökség és a hagyományos művészeti formák új, integratív és innovatív kísérletekre való törekvéseit” – áll a Közgyűlés által elfogadott tájékoztatóban.

 

A sikeres megvalósítás képességét bizonyítandó a pályázatban reális és fenntartható pénzügyi tervezéssel kell bemutatni pl. a helyi és nemzeti hatóságok széleskörű és hosszú távú kötelezettségvállalásait, valamint a pályázó kötelessége egy ún. „forrásteremtési stratégia” bemutatása is, pályázati lehetőségek és tervezhető támogatások, hozzájárulások feltüntetésével.

Mi a „menetrend”?

Az „EKF2023” pályázat megjelenését követően nagyjából 10 hónap áll rendelkezésünkre, hogy elkészüljön az első fordulós anyag magyar nyelven, majd fordítás következik és el kell látnunk az elkészült dokumentumot a megfelelő, Eger értékeihez méltó és arculatába illeszkedő dizájnnal. Az így kimunkált, komplex anyagot 12 fős, nemzetközi szakértő testület bírálja el, majd az észrevételek kézhezvétele után a második fordulóba meghívott városokra újabb 9-10 hónapos munka vár: a javaslatok beépítése és a végleges pályázati anyag összeállítása. Arról, hogy mely magyar és egyesület királyságbeli város lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban, 2018 nyarán születhet döntés.

Habis László polgármester hangsúlyozta: ​a sikerhez egy ilyen mérvű pályázatnál valódi csapatmunka szükséges, melyhez az összefogás és az Eger értékeibe vetett hit adja az alapot. Aki bekapcsolódik ebbe a munkába, az életre szóló élményekkel gazdagodik, hiszen igazi alkotómunkában lesz része. Számítunk az egri művészekre, az egri kulturális ágazatban dolgozó szakemberekre és várjuk az egri polgárok javaslatait, észrevételeit is.

A városvezető a pénteki „Témaszüret” sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta: az önkormányzat nem beruházás-központú pályázatban gondolkodik. Az a cél, hogy széleskörűen támogatott, Eger színes, gazdag értékeire épülő, változatos programokkal teli pályázatunk legyen.

– „Meggyőződésem szerint középpontba kell állítani városunk művészeti értékeit, valamint két, Kepes Györgytől származó gondolatot: a városra, mint képzőművészeti alkotásra kell tekintenünk, valamint be kell mutatnunk a kultúra és a tudomány határterületeit, például a fényművészet egri világát. Európai léptékű pályázatra van szükség a sikerhez és ebben véleményem szerint jó lehetőségeink vannak: Eger kulturális gazdagságában ott vannak a történelmi értékek, számos nép és nemzet értékei, valamint egyfajta vallástörténeti sokszínűség is.”