Skip to main content
Kereskedelem

Mit lehetne kezdeni a Centrum épületével?

By 2016. április 12.12 hozzászólás

Eger egyik legvitatottabb épülete kétségtelenül a Dobó téri Centrum áruház, ha szerencsétlen építmény annyiszor kapott volna egy forintot, amennyiszer szidta valaki a külsejét, már régen ki tudta volna pofozni önerőből is a megjelenését. Az ellenszenv oka az a vitathatatlan tény, hogy az 1974-ben épült ház a térre nem illő stílusjegyek visel, az akkori kor építészete nem feltétlenül az esztétikai élményre törekedett ugye. A nyomós negatívum árnyékában arról ritkábban esik szó, hogy a telek beépítettségére a főtér szerkezete miatt mindenképp szükség van viszont, illetve arról is ritkábban szólunk, hogy azért szerencsénk volt, hogy ilyen áruházat kaptunk. A hasonló építmények többsége még a mi Centrumunknál is csúnyább, pár példa kedvéért vessünk egy pillantást az ózdi, Vasvár úti egyedre, a budapesti, Blaha Lujza téri Corvinra, vagy házon belül maradva, az egri, Katona téri csodára. Szerencsére mindenhová jutott ezekből a szépségekből az országban és általában mindenki küzd is velük rendesen. A Dobó téri példány ezekhez képest már egy javított verzió, a megszokott kocka forma itt már némiképp átalakul, a Zalár utca fölé nyúló rész izgalmasabbá teszi az épületet és a magassággal is nagyon ügyesen játszottak a tervezők, az épület “teste”, a világos rész csak addig ér, ameddig a szomszédos házak is, és az efölé magasodó emelet már bentebb került kialakításra, így nem annyira töri meg a térrész egységét az áruház. A még ezen szint fölé magasodásra pedig nagy szükség van, mert ezzel némiképp ellensúlyozni tudják a főtér szemközti oldalán magasodó minorita templomot a kollégium épületével együtt. Kétségtelen, hogy igyekeztek az akkori tervezők, arról meg már nem ők tehettek, hogy egy ilyen szempontból kedvezőtlen korban dolgoztak.

centrum

A Centrum épülete Horváth Szabolcs fotóján

Minden igyekezet ellenére a Centrum épülete zavaróan kirí a környezetéből, mely helyzettel egy turizmusára adó város főterén mindenképp kezdeni kéne valamit. A valamihez kezdés mögött első körben a funkció kérdésével találkozunk – tegyük fel, hogy az épület jófejségből az önkormányzathoz kerül, akiknek meg jófejségből ingyen elvégeznek minden átalakítást a vállalkozók, a milliárd+ értékű ingatlan újraszabásának így csak a fantázia szabhat határt. A profilnak egyértelműen kereskedelmi egységnek kell maradnia, másnak nincs ott létjogosultsága. Elképzelésnek érdekes más, kulturális szerep is, kiváló példa erre a Bródy Sándor könyvtár átköltöztetése, de a realitásoknál maradva a főtérre tömegeket kell vonzani, ezt pedig (vonzó) üzletekkel lehet a leginkább elérni. Itt még a máshol egyébként kiválóan működő irodaház-társasház, vagy bevásárlóközpont-társasház kombinációt is elvetnénk, a Centrumnak annak kell maradnia, aminek épült, mégpedig üzletháznak.

Hogyan tovább, egy plázához ugyanis kicsi a jelenlegi alapterület, ezt a funkciót csak a szomszédos Gárdonyi tér beépítésével lehetne elérni. Nem biztos, hogy rossz dolog lenne funkciót adni egy jelenleg üresen kongó térnek, de maradjunk a maradi hozzáállásnál és gondolkodjunk csak a meglévő beépítettségben. A Centrum földszintje, jobb híján a maga módján már mostanra is reagált a kereslethez, relatíve nagynevű bérlők jelentek meg a főtér szomszédságában, Spar, Erste bank és DM várja a vásárlókat – hasonló vonzerejű üzlet(ek)re lenne szükség fentebb is. Eggyel magasabban viszont már jelentősen szűkülnek a lehetőségek, hála a belső elosztásnak, ugyanitt Eger első mozgólépcsőjének. Az emeletet nagy bérlőkkel feldarabolni nem lehet, kicsikkel meg talán nem érdemes. A helyzetnek így maradnia lenne szerencsés, annyi különbséggel, hogy a mostani bérlő, a végtelenül kínos kínai üzlet helyét egy felvállalható hálózatnak kéne váltania. Bárkinek, bármilyen profillal, de kínainak üzemelnie a Dobó tér 1. szám alatt nevetséges, ennél nem létezik olyan országos lánc, aminek az üzlete rosszabbul mutatna ott.

A második emelet következik, a legnagyobb lehetőségeket rejtő és a leginkább alulhasznosított épületrész. A hatalmas, kiváló adottságú szinten kínait üzemeltetni olyan, mintha kínait üzemeltetnénk a város egyik legjobb bérleményében. Ja várjunk, hiszen ez történik és erre még rosszabb példát sem lehet hozni. A második emeleten egy elég szép méretű vendéglátóhely kaphatna helyet, óriási terasszal a város főtere fölött. Hasonlóan mint a Blaha Lujza téri Corvin tetején, annyi különbséggel, hogy itt le is lehetne látni a térre. Garantáltan telt házzal működne az egység, minket sem lehetne például záráskor sem kizavarni onnan. Mi hangulat lenne a Dobó térre nézve, két emelet magasságból, szabad ég alatt sörözni, kávézni, vagy szerelmet vallani egy kézműves hamburgernek?! Ehelyett mi van? Cipőket vásárolhatunk Juicy Lucy helyett.

A változáshoz elég lenne újragondolni a felső két szint bérlőit, így jelképes átalakítással legalább már magát az épület funkcióját kipipálnánk. A vendéglátóhely kisebb átalakítással az utcáról is saját bejáratot kaphatna lift segítségével, így az emeleten elrejthető lenne a meglévő lépcső és kész is a két különálló tér. Ha meg már ügyes bérlőink lennének, következhetne a végső fázis, a külső átalakítás. Az alap adott, az épülettel csak esztétikailag kéne mit kezdeni, funkcionális átalakítás nem is lenne szükséges. Mi biztos, hogy tükröződő üvegpaneleket telepítenénk a barnás falra, de egy mai építész biztos, hogy (a méretekhez képest) jelképes összegből meg tudna álmodni egy ezerszer vonzóbb homlokzatot. Aztán kész, hátradőlhetnénk, és azt mondhatnánk, hogy miénk a legmenőbb Centrum az országban. Kár, hogy jófejségből nem kapja meg az önkormányzat az épületet csak úgy ingyen, és, hogy a jelenlegi tulajdonost nem túlzottan érdekli az épület jobb hasznosítása. Vagy legalábbis egészen mást gondol róla mint mi és így nem úgy tűnik, hogy egyhamar nekikezd az átalakításának.

Szólj hozzá! 12 hozzászólás

 • EZ AZ ESET JÓL PÉLDÁZZA AZ
  “ESSŐ UTÁN KÖPÖNYEG,,
  VAGY KAPKODNAK MINT BERNÁT A MÉNKŰ UTÁN,,
  1974-ben kellett volna a kezére csapni egy jó nagyot annak, aki alá írta a terveket…. Nem értem akkor nem látták, hogy ez az épület nem egy olyan térre való.
  Ahová felépitették.????

 • Tamás Bocsi szerint:

  amig kinai kézben lesz addig semmit nem tudnak tenni vele,mert annyi pénz a világon nincs amit fzetni kellene érte

 • Egy vásárlói bojkott, vagy egy elhúzódó közmű rekonstrukció (körbeárkolás) segíthetne a problémán.

 • Jani szerint:

  Az egyetlen dolog amit a belvárosi felújítás alatt meg kellett volna csinálni, az a centrum ( esetleg még a Dobó tér térkövének kicserélése a minta megtartásával). Ehhez képest mindent csináltak csak azt nem…

  • ms szerint:

   Nem értetted meg a cikkből, hogy a tulajdonos nem engedte a javítást?

   • Jani szerint:

    Szerintem ha nagyon akarták volna akkor igenis meg tudták volna szerezni a centrumot vagy olyan helyzetbe kényszeríteni a tulajdonost, hogy belemenjen az átalakításba. Így volt nekik egyszerűbb, ennyi.

 • Mi a baj vele? Össze akar dőlni? Életveszélyes? Szúrja a szemét? Ne nézzen arra! A műemlékek a túloldalon vannak! ;-)

 • Névtelen szerint:

  Kedves Mindenki!
  Mint itt dolgozó, tudom és mondatom, hogy az épület magyar tulajdonban van, és a kínai bérlő adott érte annyi bérleti díjat, amit még az 1-2 évvel ezelőtt betelepülő, luxus márkákat forgalmazó, újra álmodott és Centrum néven működő bérlő sem tudott, sem megfizetett, sem kitermelni. A vendéglátóhelyről, csak annyit, hogy a térhez közel lakók még 1-1 szabadtéri rendezvényen is fel vannak háborodva. Mit szólnának az állandóan működő szórakozóhelyekhez!

  • Sasi szerint:

   Feltételezve, hogy nem egy erdei tisztás nyugalmát szeretnénk megteremteni a belvárosban, az ilyen szórakozóhelyekre feltétlenül szükség van. A centrumi változat pedig különösen jó helyzetben lenne ilyen téren, hiszen tetők fölött elhelyezkedve nem visszhangozna tőle az utca és közvetlen szomszédja sem lenne. Ilyen beszélgetős-beülős helyre gondoltunk, nem diszkóra.

 • Ágnes Kiss szerint:

  Bele kell rúgni, hátha összedől. Ha mégsem ajánlom a kalákában való munkavégzést! Lenne rá jelentkező. :)

 • Pintyőke... szerint:

  Bántsuk a ,, cantrumot ,, is de a sivár teret – pár dobozos fával meg az egész szürke akármit … jó hogy jön Koncz Zsuzsa – 4 szomorú szürke fal – énekelte valamikor – most láthatja ,, sikban ,,