Skip to main content

Elindult a liftcsere a csaknem 200 lakásos, önkormányzati tulajdonú egri társasházban, az úgynevezett Garzonházban, amely a város bérlakás-állományának 20%-át jelenti. Az 500 egri polgárnak otthont adó, Rákóczi út 8-10. szám alatti ingatlanban a 2015-ben lezárult szociális városrehabilitációs program keretében százmilliós nagyságrendű beruházást hajtott végre a város: szigetelték a házat és cserélték a nyílászárókat is, így az épület ma már a legkorszerűbb energiatakarékossági mutatókkal rendelkezik.

A fejlesztés most folytatódik: Eger 2016-os költségvetésében 25 millió Ft-tal szerepel az igen elhasznált liftek cseréje. Ennek megfelelően a napokban kivették az első liftaknából a síneket, súlyokat, megtörtént az akna kibontása és szétszedték az ütköző szerkezetet, valamint a gépházat. Ezt követően a kivitelező beállványozta a liftaknát, s a következő napokban emeli be a már megérkezett, új alkatrészeket. Új sínrendszer, új súlyok, új motor, új fülke és új ajtók érkeztek, így a megújulás teljes körű. Az első lift beépítése 2-3 hetet vesz igénybe, ezt követően indulhat a második lift cseréje az előbb ismertetett módon.

Az egri Garzonházban ezzel sem áll meg a fejlesztések sora: a tervek szerint a lépcsőház és a hátsó bejárat felújításával még az idei évben teljessé válik a megújulás. A 198 szociális bérlakásra elsősorban fiatal lakásigénylők nyújthatnak be pályázatot és kedvezményesen vehetik bérbe a lakásokat. Eger önkormányzata ezzel is támogatja azt, hogy a városhoz kötődő fiatal felnőttek Egerben kezdhessék életüket.

Fotó: Nemes Róbert