Skip to main content
Fejlesztés

Egy nap alatt lefedték a megsérült szökőkút aknáját

By 2016. április 28.6 hozzászólás

Április 27-én reggel beszakadt a Dobó téri szökőkút egy ráhajtó tűzoltóautó súlya alatt. A hír viszonylag gyorsan körbejárta a várost és ingerszegény közegben az országos média is rákapott, itt találtunk rá kedvenc alanyunkra is, aki a Tv2-nek nyilatkozott. A feltehetőleg statikai szakértőként dolgozó János rámutatott, hogy az eset vagy kivitelezési-, vagy anyaghiba miatt történhetett meg, mert ugye egy aknás szökőkutat olyan teherbírásra kellett volna megtervezni, hogy az elbírjon egy kb. 3 tonnás gépszörnyet is. Vagy ha mégsem, akkor meg minek ment rá az autó, hülye tűzoltó, minek hibázik, amikor mindenki más tökéletes körülötte. Lényeg, hogy a közvélemény szerényebb számú, de annál hangosabb alanyainak minden szar, ilyen is csak nálunk történhet meg, kösz Habis, Orbán, EU és Obama!

A balesetnek viszont volt egy érdekes oldala, kíváncsiak voltunk/vagyunk rá, hogy mi lesz a szökőkút sorsa. Amikor kiemelték az autót az aknából, először körbekerítették a lyukat, egy ideig így látható volt a kár. Ez mindenképp érdekes, de városképileg kevésbé szerencsés megoldás, tudták ezt az illetékesek is, ezért példás gyorsasággal másnap reggelre már el is takarták a sérülést. Persze a cél kettős, az épen maradt csöveket is védeni kell a külső hatásoktól, de az első reakció ideje mindenképp példás. A nagyobbik kérdőjel azonban a folytatás, kíváncsiak leszünk, hogy mikor szökik újra a víz a kútból. (Még úgy is, hogy alapból nem baráti a viszonyunk az attrakcióval, itt írtunk róla, hogy miért.) Naivan két hetet mondanánk elfogadható időnek, de a javítás és az új elemek beszerzése ennél azért valószínűleg jobban elnyúlik majd. Mindenesetre az egy hónapot érezzük jelenleg a legreálisabb időtartamnak, izgatottan várjuk a végét. Egyrészt, hogy visszaálljon minden a régibe, de másrészt meg, mert ez, ha úgy testszik, egy próbatétel Egernek. Egy város ugyanis nem attól lesz sikeres, hogy nem történnek váratlan helyzetek benne, hanem attól, hogy megfelelően tud reagálni ezekre az esetekre. Eddig nagyszerűen sikerült ez Egernek is, bízunk benne, hogy a folytatás is hasonlóan alakul majd!

DSC_0683

Szólj hozzá! 6 hozzászólás

 • Juhász Gábor szerint:

  Március 7-én? Akkor tegnap megint megtörtént? :)

 • Birincsik József szerint:

  A balesetben érintett jármű maximális tömege 10 tonna, 2 tonna vizet képes magával vinni, első, a balesetben érintett tengelyének maximális nyomása 4 tonna. Meglepő lenne, ha egy köztéri szökőkutat ilyen teherbírásúra terveznének. Ráadásul mozgásban volt a jármű, szóval egész más erőhatások élnek ilyenkor. Különösen nagy baj szerencsére nem történt, vélhetőleg valakinek a biztosítása fedezi az okozott károkat.

  Érdekes, hogy azt a problémakört nem kapta fel nagyon a média, hogy valami kamu riasztás volt az egész dolog hátterében, pedig az sem lényegtelen információ.

  A lényeg, hogy egyetlen tűzoltó sem sérült meg. A szökőkút és a jármű javítható, pótolható. A tűzoltók nem.

 • Névtelen szerint:

  Köszönjük Birincsik József. Igaza van.