Skip to main content

A kormány Modern Városok Programjának Egert érintő legfontosabb kérdéseit egyeztettem a napokban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. Kezdésként áttekintettük azokat az információkat, melyek az Eger számára az M3-as autópályával közvetlen összeköttetést biztosító út építésének előkészületeiről szólnak. Megelégedéssel állapítottuk meg, hogy a leendő, 2×2 sávos gyorsforgalmi út műszaki előkészületei megfelelően, az ütemterv szerint haladnak.

A személyes megbeszélés központi témája a déli iparterület fejlesztése volt. Itt egyfelől a már ipari területként a rendelkezésünkre álló ingatlanok infrastruktúra-fejlesztése, pl. a megközelíthetőség javítása a fő kérdés, melyre hatékony választ kívánunk adni a Területi Operatív Program forrásainak felhasználásával. Cél, hogy javuljon az ott tevékenykedő ipari vállalatok és munkavállalóik komfortérzete és helyzete.

Kiemelten fontos számunkra a tervezett, több mint 20 hektáros ipari terület bővítés. Ezzel kapcsolatban miniszter úrral együtt nyugtáztuk, hogy önkormányzatunk – saját erőből – összesen több mint 10 hektárnyi részt már megvásárolt, s további 1,5 hektárt biztosított városunk számára az állam, így már 12 hektárnyi területtel rendelkezünk, s ez lehetőséget ad arra, hogy elinduljon a fejlesztés első üteme. A kezdéshez szükséges azonban a MÁV-val való sikeres együttműködés is, ezzel kapcsolatban Seszták miniszter úr vállalta, hogy tevékeny segítséget nyújt Eger számára.

Az ipari területek bővítésének második üteme esetében Eger Önkormányzata, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt., illetve a MÁV együttműködésével valósulhatnak meg a további beruházás feltételei. A tárcavezető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről vállalta, hogy hatékonyan elősegíti a folyamatot. Seszták Miklós leszögezte, hogy egyetért az egri fejlesztési tervekkel, melyeket a városban és térségében élő emberek szempontjából kiemelten fontosnak tart, s ezért rendkívüli fontosságot tulajdonít az egri gazdaságfejlesztési törekvéseknek.

(A fotók egy korábbi, egri tárgyalásunkon készültek.)