Skip to main content
Szabadidő

Díszlövés a várból minden nap 15:52-kor

By 2016. május 3.2 hozzászólás

Nyitrai Zsolt honlapján jelent meg a hír, hogy a turistaszezon végéig minden nap 15:52-kor díszlövést adnak le a vár Zászlódombjáról, ezzel emlékezve az 1552-es évi dicsőséges várvédelemre.

Az elképzelés, ahogy írják: „Régóta gondolkodunk azon, hogyan lehetne egy időről időre visszatérő szimbolikus eseményt kitalálni a városban az Európa több városában is látható őrségváltásokhoz hasonlóan, amely felkelti az ide látogató turisták figyelmét.”

Ezt a szerepet töltené be a díszlövésünk, ráadásul mindezt stílusosan, egy egészen különleges helyszínen, egy relatíve kreatív időpontban. Az eseménynek egy fura oldala van, mégpedig, hogy ez egy múlt nélküli, csináld magad szokás lesz, ellentétben a képviselő által is említett őrségváltásokkal. Pedig Egernek is van olyan szokása, aminek van múltja és legalább ilyen látványosan vissza lehetne hozni a köztudatba. A Líceum hatodik emeletén található délvonallal mérték anno a – kapaszkodjunk meg – delet, méghozzá úgy, hogy amikor a nap a márványlap közepére ért, akkor volt Egerben 12 óra. Ekkor egy ágyúszó jelezte a templomoknak, hogy itt az idő, amik ezen jel után kezdtek harangozni a városban. Mivel az egri dél valamivel korábban van a mai, központosított déltől, ezért harangozni ne kezdjenek miatta a templomok (bár az lenne csak igazán hatásos), de az ágyúszót simán visszahozhatnánk, derült napokon be is mutatva a toronyban, hogy mi történik. És paff, kész is lenne a mindenhol látható őrségváltás egri alternatívája, kis háttértörténettel együtt hozzá.

Ágyúdomb a várban

A két dolog persze nem zárja ki egymást, attól, hogy 15:52-kor ezután díszlövés lesz a várban szezon idején, még vígan lövöldözhet egy kis ágyú a Líceumban is. Aztán minden órára keresünk valamit és egybefüggő fegyverropogás köszönt a városra ilyen-olyan emlékek miatt. Á nem, de ezt a deleset tényleg jó lenne, ha visszahoznák egyszer. Addig meg kíváncsian várjuk, hogy az 1552-es díszlövés mennyire ég majd be a köztudatba és mennyere lesz belőle valóban turisztikai attrakció.

Szólj hozzá! 2 hozzászólás