Skip to main content

Nagy siker a 2015-ben útjára indult Egri Ifjúsági Zenei Program (EIZP). Az Eger Önkormányzata által életre hívott, s az országos Cseh Tamás Programhoz hasonló kiírás fő feladata, hogy pályázati alapon támogatást biztosítson a könnyűzenét játszó, egri amatőr együtteseknek. Az EIZP keretében támogatható tevékenység a koncertek szervezése, próbahely bérlése és hangfelvételek készítése, 2016-tól pedig immár bemutatkozó videoklipek forgatására is lehet támogatást nyerni a várostól.

A pályázati beadványokról a Szabó Attila (a Csík Zenekar egri tagja) vezette, egri zenészekből álló kuratórium, majd a szakmai grémium állásfoglalását támogatva a város Közgyűlése döntött. Az EIZP keretében a 2015-ös évben összesen 39 pályázatot támogatott az önkormányzat, összesen 3,43 millió Ft támogatáshoz juthattak az egri amatőr zenekarok és koncertszervezők. A helyi, zenei program égisze alatt a 2015-ös esztendőben 22 koncert jött létre, lehetőséget biztosítva egri zenészeknek, másrészt segítséget nyújtva feltörekvő, de országosan már egyre nagyobb ismertségre jutott zenekarok Egerben tartott koncertjéhez. Mindemellett egy helyi tehetségkutató verseny szervezését és a győztesek számára regionális turné lebonyolítását is finanszírozta az egri program. Az ismereteink szerint egyedülálló városi programként létrehozott EIZP sikerére való tekintettel Eger Önkormányzata a 2016-os költségvetésben ismét biztosította a szükséges 4 millió Ft-ot.

HOL MARAD A MEGLEPETÉS?

Az Egri Ifjúsági Zenei Program nem csupán próbaterem bérlését és koncertek szervezését támogatja: az önkormányzat döntésének köszönhetően az elmúlt egy évben – több mint 1,2 milló Ft önkormányzati támogatással – 10 együttes kapta meg a lehetőséget arra, hogy 3-, 5-, vagy akár 15 dalt is rögzítsen, megfelelő stúdiókörülmények között. A kedvezményezettek közül 8 zenekar már élt is ezzel a lehetőséggel, s így eddig 53 (!) felvétel készült el. Ebből az egri „termésből” válogattunk, s így nyújtjuk át „a szakmának” hazánk legrangosabb zenei konferenciáján, az Egerben május 26-án kezdődő Music Hungary-n azt a kazettát, amely a Magyarországon egyedülálló, helyi zenei program gyümölcseként született meg, Eger városában. Az anyag természetesen online is megjelent, a Bandcamp oldalán: eizp.bandcamp.com. (A szolgáltató sajátossága, hogy lehetőséget ad a támogatásra és ajánlásra, de 0 Ft beírásánál a letöltés ingyenes.)

A hallható egri előadók: The Hangover Band; Our Trip; Barkóczi Noémi; Family Singers; Jaja; The Mighty Manlifter; Accordance; Crow Drive. (A válogatás pozitív „szakmai mellékhatása”, hogy mint kiderült: a zenészek egy része még nem gondolt a dalok szerzői jogi védelmére…közösen tanulunk!)

Örömmel és büszkeséggel nyújtjuk át: egriek előtt állt nyitva a lehetőség,

de mindenkinek „jogában áll hallgatni”!