Skip to main content
Közlekedés

Gazosodik a patak menti kerékpárút

By 2016. június 11.5 hozzászólás

A patakmedri kerékpárút megépítését több dolog indokolta anno, a legfőbb közülük az volt, hogy létrejöhessen egy, a várost hosszában átszelő, elkülönített úthálózat. „Mentesítő úti” mivoltában is kiemelt szerepet kapott a szakasz, főtéri- és főtér környéki rendezvényekkor erre kerülhetnek a bringások, így sem keresztül gázolni nem kell a népeken, sem leszállni nem kell, hogy a biciklit tolva jussunk át a belvároson. Az út harmadik szerepe a patakmeder kihasználásában rejlett, míg korábban a lakosságtól jelentős fallal távol tartva, gazos parttal folyt keresztül a belvároson a patak, ma már több ponton is egészen közel mehetünk a vízhez. Ez elég természetközeli és klassz élmény, nem véletlenül próbálkoznak hasonló megoldásokkal szinte minden városban, ahol van bármiféle természetes víz.

Elsődleges funkcióját jelentős szünetekkel tölti be az út, lévén, azért nincs minden nap nagyrendezvény a főtéren, amit minden áron kerülni kéne és embertömeg sem feltétlenül mossa 0-24-ben a belváros utcáit. A meglétére ettől függetlenül persze szükség van a szakasznak, egy modern, európai város nem tárhatja ötlettelenül szét a karját a biciklisek előtt, ha éppen ünnepel valamit a főtéren, vagy hétköznap van és sokan kószálnak a sétáló utcákon – ilyenkor fel kell tudni mutatni valami alternatív megoldást. Mi fel is tudunk és ez jó dolog. A köztes időben viszont, amikor elsődleges funkciói miatt kevesebbe használják a szakaszt, nyomósabban képbe kerül a hangulat is mint vonzerő. Nagyon sokan szeretik a patakmeder hangulatát, vízfolyás mellett egészen más tekerni, mint autók mellett, több gyerekes családnál külön program is a meder meglátogatása.

Na most éppen ez a hangulat készül eltűnni, a patak mellett ugyanis tekintélyes gaz nőtt. Olyan szinten, hogy maga a patak több helyen már nem is látható az útról, kéz a szíven, ez azért ciki. Gaz faluszélen, árokban nő, nem egy turisztikai megyeszékhely belvárosában, ez így nem modern, európai megoldás, hanem szomorú, balkáni. Előbb-utóbb persze levágják (vagy hát reméljük, hogy levágják…) a növényeket, de ilyen állapotot nem lenne szabad megengedni. Csak a kisebb baj, hogy a kerékpárút hangulatát megölik vele, egyben a városnak is ártanak, ami azért már jelentősebb probléma. A Városgondozás munkájával alapvetően meg lehetünk elégedve, háborús állapotokból varázsolnak tisztaságot minden szombat-vasárnap reggelre, ezért nem értjük, hogy ezt a szakaszt most itt és így, miért?! Ugyanitt érdemes lenne talán átgondolni a partszakaszt és valami olyan növényt telepíteni a kerékpárút oldalára, ami nem azzal fejezi ki a boldogságát, hogy egy méter magasra megnő.

DSC_0703

Szólj hozzá! 5 hozzászólás

 • Gzu szerint:

  Tippjeim a városgondozás válaszára: az ütemezés szerint hamarosan sor kerül a munka elvégzésére, a patak a város északi része felől kezdik a munkát (DE MIÉRT OTT???). Aztán júliusban majd talán….
  A Gárdonyi meg a Végvári vitézek téren a 15+ kiszáradt fát vajon mikor cserélik élőkre? Pont szegény Gárdonyi mögött is halott fa áll, ciki.

 • Taki szerint:

  Értem én hogy a bicikli út az örök gumicsont. Ha esik és kiárad a patak az a baj ha nem esik és alacsony a vízszint „szigeteket” épít, most meg mit ad isten növények nőnek a partján, a kánikulában meg meleg lesz rajta biciklizni mert nincs árnyék…

  • Sasi szerint:

   Elolvasta a bejegyzést, és az jött le belőle, hogy a kerékpárutat csesztetjük? A patak néha kiárad, mert patakból van, olyankor elönti az utat, mert közel van hozzá, aztán a Városgondozók letakarítják a sarat, mert ez a dolguk, és boldogság van, mert minden a rendje-módja szerint történik. Nem is írtunk még ilyen esetről, hiszen ez természetes, a pataktól kezdve a Városgondozók eddig mindig példásan gyors takarításáig – amiért hála nekik. Jelen bejegyzés arról szól, hogy a játékban az egyik fél anyagi-időbeli-személyi-bármi okból nem vesz részt és ezzel szomorúságot hoz az életünkbe, hiszen gazos a szakasz. (Árnyék miatt amúgy tényleg szoktunk hisztizni máskor is, de amiatt csak olyan kerékpártárolóknál, ahol nincs tető, ez is egy perverziónk.)

 • egri leányka szerint:

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy a fűnyírás sok helyen kimaradt. Kevesebb az ember, mint tavaly? Nincs elég eszköz? Van olyan hely, ahol már 5 centisen újra nyírják, van olyan (sajnos egyre több az ilyen), ahol már a fél métert is meghaladja a gaz magassága. Ha megnézzük pl a rutinpálya mellett, még a városhoz tartozik. Az idén még egyszer sem!!! volt ott a fűnyíró. :( Pedig sokan közlekednek napi szinten is arra, kimennek kisgyerekkel ( bár én nem engedném el a gyerek kezét, mert elveszik a fűben). Korábban többen kijártak családostul játszani, sétálni, kihasználva a nyugodt környéket. A körforgalomban is nagy a fű….nem zavarja a közlekedés biztonságát?? :(
  Persze tudom én, hogy mindenki a saját környezetét tartja fontosnak…..de mivel én ezt nézem többször, nekem ez bántja a szemem. :(

 • Névtelen szerint:

  A Városgondozás nem karitatív szervezet. Azokat a munkákat végzi el és akkor, amikorra a várossal kötött szerződése (díjazás fejében !) azt rögzíti. Ha nincs szerződése miért végezné el? Ilyen alapon a cikk írója is kaszát ragadhatna…