Skip to main content

A csaknem 200 lakásos, városi tulajdonban álló egri társasházban, az úgynevezett Garzonházban mindkét liftet teljesen új, korszerű eszközökre cserélte Eger Önkormányzata. Ebben az épületben található a város bérlakás-állományának 20%-a. A megközelítőleg 500 egri polgárnak otthont adó, Rákóczi út 8-10. szám alatti ingatlanban a 2015-ben lezárult szociális városrehabilitációs program keretében százmilliós nagyságrendű beruházást hajtottunk végre: a kivitelezők szigetelték a házat és cserélték a nyílászárókat is. Az épület immár a legkorszerűbb energiatakarékossági mutatókkal rendelkezik.

A fejlesztést 2016-ban is folytattuk: Eger idei költségvetésében 25 millió Ft-tal szerepelt a Garzonház igen elhasznált liftjeinek cseréje. Ennek megfelelően április elején kezdődött el a régi felvonó szétszerelése, majd a tavasz folyamán új sínrendszert, új súlyokat, új motort, új fülkét és új ajtókat szerelt fel a kivitelező. A lift megújulása valóban teljes körű. Aki a helyszínen jár, valóban szembetűnő különbséget tapasztalhat a korábbi és a jelenlegi állapot és liftműködés között, immár mindkét szerkezet esetében. A második személyi felvonó tesztüzeme július első napjaiban indult el.

Az egri Garzonházban ezzel sem áll meg a fejlesztések sora: a tervek szerint a lépcsőház és a hátsó bejárat felújításával még az idei évben teljessé válik a megújulás. A 198 szociális bérlakásra elsősorban fiatal lakásigénylők nyújthatnak be pályázatot és kedvezményesen vehetik bérbe a lakásokat. Eger önkormányzata ezzel is támogatja azt, hogy a városhoz kötődő fiatal felnőttek Egerben kezdhessék életüket.

EU6I2854-2EU6I2853-2

Fotó: Nemes Róbert.