Skip to main content

A 2016-os évben számos egri művészeti csoport, civil szervezet és intézmény nyert támogatást a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumainak kiírásain – ez látszik a 2016. július 26-ig közzétett eredményekből. A sikeres pályázatokkal az egriek minden esetben Egerben megvalósuló kulturális események és tevékenységek támogatására nyertek forrásokat, összesen 18 millió 407 ezer Ft értékben.

A Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium pályázatán az egri Ethnofil Zenekar Nemzetközi Turnéjának megvalósítására 700.000 Ft-ot, a Kerekes Band „Back to folk” című lemezének nemzetközi promóciójára a világzenei szaksajtóban 500.000 Ft-ot nyert.

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumában összesen 8,5 millió Ft-os támogatással szerepelnek az egri rendezvények. Az Agria Nyári Játékok 2016-os rendezvénysorozata esetében egymillió Ft-os támogatásról született döntés, s a bírálók az Egri Szimfonikus Zenekar Kulturális Egyesület pályázata kapcsán a IV. Egri Kamaraopera Fesztivál szervezéséhez ugyancsak egymillió Ft-os forrást hagytak jóvá. A Feszt Eger Rendezvényszervező Kft a májusi, nagyszabású zenei fesztivál megrendezéséhez 3 millió Ft-os támogatásban részesült, míg a Gryllus Kulturális és Kereskedelmi Kft 2,5 millió Ft forrást nyert el a 37. Kaláka Fesztivál támogatására beadott pályázattal. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület a 29. Határok nélkül – Speciális Művészeti Fesztivál megvalósítására egymillió Ft-ot kapott a Kulturális Alapból.

Az NKA Népművészeti Kollégiuma, valamint Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma pályázatainak eredménye július második felében jelent meg. A Cantus Agriensis egri énekegyüttes a 2016-os Palócgála Regionális – Nemzetközi Népzenei Fesztivál megrendezésére 500.000 Ft-ot nyert. A Dobó István Vármúzeum „Tollal a csillagokig” címmel megrendezett, Gárdonyi Géza kultuszát ápoló programsorozat megvalósítására ugyancsak félmillió Ft támogatásban részesült.

A Táncművészet Kollégium pályázatainak eredménye július 20-án jelent meg. A Gárdonyi Géza Színház táncprodukciók támogatására összesen 3 millió 450 ezer Ft-ot nyert. A kamaszok című táncjátékának bemutatására 2 millió, a Traviata, a Képzelt beteg, az Egyenes labirintus, a Szaffi, a Cigánybáró és Az utolsók című táncjátékok bel- és külföldi forgalmazására 800 ezer Ft-ot nyert. Külföldi koreográfusok fogadására 250 ezer Ft támogatást kapott az egri teátrum, míg a Szaffi, a Cigánybáró és a Képzelt beteg című táncjátékok felújítására 400 ezer Ft NKA forrás biztosításáról született döntés.

A Közgyűjtemények Kollégiuma forrásaiból a Dobó István Vármúzeum 200 ezer Ft támogatást kapott a Pillérek – Múzeumok Éjszakája az Egri Várban c. program utólagos finanszírozására. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 1 millió 457 ezer Ft-ot nyert el a „Nagy könyvtári beavatás – a 11. Országos Könyvtári Napok program megvalósítására Heves megye könyvtáraiban és könyvtári szolgáltató helyein” c. pályázattal.

Az NKA Képzőművészeti Kollégiuma pályázatain a Kepes Intézetet működtető Alapítvány a Komplex Kultúrakutatásért nevű szervezet „Az ember és vonal” c. kiállítás megrendezésére 400 ezer Ft-ot nyert el. A Dobó István Vármúzeum „Víz-hangok – Az Egri Országos Akvarell Biennálék/Triennálék nagydíjasainak kiállítása megrendezésére és a tárlat katalógusának létrehozására összesen egymillió Ft-ot kapott. Az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézet yművésztanárainak kiállítását a Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában (és annak katalógusát) ugyancsak NKA forrás segítségével, 1,2 millió Ft támogatással hozták létre.

ÖSSZEGZÉS:

A Nemzeti Kulturális Alap kollégiumainak kiírásain tehát Eger és a városunkat érintő rendezvények szervezői számos művészeti programra és kulturális esemény megvalósítására kaptak kiegészítő, állami forrást. A helyi zenekarok 1,2 millió, a fesztiválok szervezői összesen 8,5 millió Ft támogatásban részesültek. Az egri színház táncprodukciói 3,4 millió Ft, az egri gyűjtemények kezelői pedig összesen 1,66 millió Ft NKA forrás kaptak, míg a képzőművészeti kiállítások rendezésére szánt összegből Eger összesen 2,6 millió Ft-ot nyert el. A teljes, Egert érintő NKA támogatás a július 26-ig közzétett eredmények szerint 18,4 millió Ft.