Skip to main content
Szabadidő

Én, a polgármester: Érsekkert

By 2016. augusztus 4.szeptember 1st, 201610 hozzászólás

Gondolatkísérletre hívjuk az erre fogékonyakat: ideiglenes jelleggel képzeletben bárki megkaphatja Eger polgármesteri címét! A felelősségteljes poszt egy döntés erejéig szól, amivel az Érsekkert sorsáról határozhatunk. Segítségképp a Városháza szakemberei összegyűjtötték nekünk az alternatívákat és azok következményeit, amit alább láthatunk. Vessünk egy pillantást rájuk, mérlegeljünk és döntsünk okosan!

Érsekkert mint pihenőpark

Dönthetünk úgy, hogy pihenőparknak kiáltjuk ki a területet és rávezetjük az ilyen jellegű használatára az embereket. Nincs autó, robogó, (bicikli?), kutya, rendezvény, semmi, csak fák, nyugalom és béke. Döntésünk hátránya, hogy sokan lesznek, akiket magunkra haragítunk, két népes csoportot is megbolygatunk ugyanis, történetesen (a biciklistákat?) és a kutyásokat. Döntésünk távlati eredményével viszont egy olyan magas minőséget képviselő park jöhet létre Egerben, ami az országban biztos, hogy egyedülálló lenne, de amit valószínűleg európai viszonylatban is példa szinten emlegetnének. A szabályozással elérnénk, hogy nagyságrendekkel tisztább lenne a park, kevesebbet kéne fordítani a fenntartására és kicsik-nagyok ide járnának pihenni. Piknikeznének, játszanának, egy üde színfolt jönne így létre.

DSC_4918

Érsekkert mint városi park

Az Érsekkert profilját felfoghatjuk városi parkként is, aminek az elsődleges célja a városi lakosság kiszolgálása. Mindenkié. Jöhet kutyás és biciklis, működhet szórakozóhely, étterem, sőt, a vendéglátóhelyek száma bővíthető lenne egy kávézóval, és egy sörkerttel is. Jelentősen nagyobb kiadást jelent a város kasszájának egy ilyen park rendben tartása és a pihenni vágyókat is kizárjuk ezzel. A park fenntartásának egy része viszont fedezhető a szolgáltatókból, illetve a bevitt rendezvények területhasználati díjából. Hátrány, hogy csak egy park lesz a sok közül az Érsekkert, komoly amortizációval kell számolni és, hogy a helyi fiatalokon és középkorúakon kívül más nem igazán fogja szeretni a területet – ők viszont nagyon és iskolavárosként ez sem másodlagos.

DSC_0723

Érsekkert mint városi pihenőpark

Jelenleg papíron pihenőpark, a gyakorlatban pedig városi park az Érsekkert. Megpróbálhatunk továbbra is egyensúlyozni az aranynak kikiáltott középúton, és is-is, vagy hát se-se eredményeket elérni. A jövőképet nem kell ismertetni, az lenne, ami most is van. Előny, hogy nem kavarjuk fel az állóvizet és így senkinek nem ártunk, ugyanígy viszont senkinek nem is kedvezünk. Egy réteg pihenni akar majd a kertben, a másik szórakozásra használná azt, a kettejük nézeteltérésének eredménye pedig a hivatalunkhoz érkezett panaszok számában lesz mérhető. Esetleg megpróbálhatjuk feldarabolni a parkot és adott részeit tematikusan városi parkként, adottakat pedig pihenőparkként kezelni, ehhez viszont félő, hogy kicsi a kert alapterülete.

DSC_0722

Játékunkban apropóját a kutyák kitiltása adta a parkból. Ahogy láttuk a hírt, elmerengtünk a történésen és arra jöttünk rá, hogy magunk sem tudjuk, mit csinálnánk szívünk szerint a parkkal. Illetve azóta már tudjuk, ha rajtunk múlna, valószínűleg pihenőpark lenne. De kíváncsiak vagyunk más lakosok véleményére, ezért lett a játék, ahol szavazással, vagy hozzászólással is el lehet mondani a véleményeket.


A szavazást lezártuk. 82 voks érkezett a következő eloszlásban:

xi5X0q

Szólj hozzá! 10 hozzászólás

 • Z szerint:

  Rég hiányzik ennek a városnak egy olyan hely, amely park, de mégis van egy két szépen / igényesen kialakított kávézó / söröző – nagy terasz – zöld övezetben ahol igen is pihenni is lehet. Ugyanakkor a gyereket el lehet engedni ( bicózni / játszani ) miközben a szülök / nagyszülők / barátok szívesen fogyasztanak igény szerint valamit, egy több órás program.
  Szerintem rég kinőtte magát ( bántódás nélkül ) a „kirakós” vásár eseményekből.
  Úgy alakítani a parkot hogy egy része legyen csak pihenő zóna is, ahol nem található vendéglátás / játszótér – padok és zöld övezet.

 • Névtelen szerint:

  Nem értem, mi ez a kutyaellenesség???

 • Anna szerint:

  Nem hogy örülnének, hogy van még állat körülöttünk! A többit ketrecekben, mutatványokban, saját szórakoztatásunkra és ennivalónak (szükségtelenül!) használjuk, kihasználjuk, nem törődve szenvedéseikkel, fájdalmaikkal, félelmeikkel, érzelmeikkel! Az emberi önzés és közöny végtelen! Inkább arra neveljék az embereket, hogy nem csak az emberi fajnak van létezési joga, a Föld nem csak az embereké! Az emberiség pedig rengeteget köszönhet az állatoknak! Sokkal több tiszteletet érdemelnének!
  Minden elismerésem azoké, akik állatot vesznek magukhoz menhelyekről, védik és mentik az állatokat és nem pedig szaporítják, használják, kihasználják és eszik meg őket!

 • Béla szerint:

  A park mindenkié! Bicikliseké, kutyásoké és finnyásoké. Akinek nem tetszik, az otthon is maradhat.

 • a szerint:

  kibaszott panellakó migránshulladékok.
  a kibaszott kutyáitokat takarítsátok a lepusztult paneljeitekbe vagy vigyétek a sintérhez, maradjanak is ott.
  a kutyaszart meg nyald fel földről te okádék gazdi mert felnyalatom veled, ha már otthon nem akarod szaratni a dögszagú rihédet.

 • Legyenrendezve szerint:

  Nem egyszer voltam szemtanúja mikor az Érsekkertben az „áá dehát nem bánt” kiskedvenc hirtelen prédának tekintette a 1-2-3 éves önfeledten futkározó, megiramodó gyereket, vagy éppen megkergette az ott futkározó, vagy bicikliző homo sapienst. Persze az idióta gazda leszarta az akkori szabályokat mert csak ő megteheti vagy mert a telóját nyomkodta vagy trécselt a másik haverkutya gazdájával Persze meg volt sértve ha a felháborodott szülők vagy a kocogó vagy a biciklis üvöltözött a kutyával vagy a gazdájával. Két hete a mellesleg nem bekerített és így tiszta üvegaszilánkos (mas probléma tudom de ez is fontos) összeszart amúgy korrekt játszótéren a kis tini épp trenírozta a kutyáját. Csak mert. Mert neki szabad… Szóval legyen egy futtató de kamerazva is legyen és ha valaki, bárki póráz, esetleg szájkosár nélkül vagy a szart össze nem szedve viszi a kutyáját a kert területén vagy akár a városban arra automatikusan küldjük rá a rendőr közterest bárkit hogy fizessen helyszíni bírságként mondjuk 50 rongyot, két nap után ill két naponta 10 ronggyal emelkedő összeget. Ezt fordítsák a kutyafuttatóra a játszótér bekerítésére, a homok kutyaszartalanítására (mert sajnos oda is láttam már kutyát szaratni) illetve a 24 órás nagy felbontású kamerarendszerre. Legyen mindenki boldog de szabályozott.

 • Legyenrendezve szerint:

  Az még kimaradt. Minden nap arra járok reggel délben este és elhihetik hogy ha komolyan vennék a bírságolást a kutyák meg a behajtás miatt akkor 1-2 hónap alatt annyi zseton összegyűlne amennyiből világszínvonalúvá lehetne tenni a kertet mind a kutyásoknak mind a kutyátlanoknak. Több pad meg jobb jatszoter, ugyessegi skatepark stb

 • Nézd meg magad szerint:

  Először legyenek padok! Követeljük vissza azt a kevés padot a Táncsics sétányra. Gondolom a városgarázdaság leszerelte őket, felmarta az aszfaltot, és azóta semmi. De az Érsekkertre ráférne vagy 100 darab új xxi. századi pad, mert például a szállodasornál, a teniszpályáknál, az étteremnél, a kis keresztutatokon és most már a Táncsics sétányon egyáltalán NINCS, a játszótérnél is elég kevés, a többi részen is elenyésző. Először emberi körülményeket követelünk, utána jöhetnek az ebek. Csak szigorúan pórázon, elkerítve! Vagy sehogy!!!!
  Egyetértvén az előttem írókkal rendszeresek a kutyaviadalok, a incidensek a kutyatámadások! A kamerarendszer jól hangzik!

 • Gzu szerint:

  Egy (két, három) parkőrt kellene alkalmazni, mint régen, hm? Ő figyelhetne a kutyásokra és kutyátlanokra, a park rendjére, mint régen.

 • Eppenmost szerint:

  2016 november szombat delelott. Ersekkert jatszoter. Napsutes gyerekek. Rohangalas sikitozas. Erre megjelenik egy idiota es behozza a kutyajat (porazon) a kertbe. Sot a jatszoter kozepere… mindenki nezi, kerdezikhogy a faszba kepzeli ezt. Erre meg o van fehaborodva hogy hat a gyereke is itt jatszik. Hat ezmegkiafaszomat erdekli? Ezeknek mar mindent szabad? Megy a kurvaanyazas a fenyegetesek kolcsonosen. Kb 15-20 vs 1 az arany. A kutya ugral alig marad a kotelen. Aztan mindenki szerencsejere meg idoben eltakarodnak…. erre megjelenik 2-3 poraz nelkuli kutya a gazdaik meg vagy 100 meterre…. mi lesz itt? Ki tart rendet? Kinek a feleossege? Ideje lenne legalabb betartatni a rendet