Skip to main content
Közlekedés

Két festékcsík is hiányzik a boldogságunkhoz

By 2016. augusztus 12.4 hozzászólás

De már egy csík is elég lenne. Március 15-én írtunk róla, hogy a boldogságunkhoz már csak két betoncsík hiányozna, amit biciklivel használhatnánk a városban, na most az óhajaink sora ahelyett, hogy rövidült volna, sajnos tovább bővült. Ezúttal a Kossuth Lajos utca – Eszterházy tér kereszteződéséből hiányolunk egy rövid szaggatott vonalat.

A térre kanyarodók (most már csak biciklisek) részére eddig is nagyon kopottan volt csak látható a két csíkból álló terelővonal, ami engedélyezte az áthajtást a záróvonalon, de legalább volt ilyen. Most újrafestették a Kossuth utca jeleit – a két csíkot pedig elfelejtették, így végképp láthatatlanok lettek. Mutatjuk:

DSC_0731

Láttuk? Nem láttuk. Most nyissuk meg a képet teljes méretben, hajoljunk közel és vizsgáljuk meg azt a két, gyanúsan szabályos koszfoltot. Ők a csíkok. És, hogy miért baj, hogy halványak? Mert rajtunk kívül kevesen tudnak a létezésükről és így az amúgy szabályos bicikliseket is szabálytalannak nézik, meg nem is biztonságos, hiszen ha jönnek szembe, a kanyarodni vágyó kerékpáros látszólag csak áll az út közepén mint egy hülye. Annyira menő dolog lenne, ha újrafestenék azt a két kis csíkot is, már csak azért is, mert ha nem teszik, akkor pont a szabályosan közlekedő biciklisekkel babrálnak ki. Ha úgy vesszük, hogy nem lehet balra kanyarodni (amit persze még lehet, mert nem lett lefestve a terelővonal, csak lekopott), akkor elvileg meg kéne kerülni a Líceumot, hogy a Széchenyi utcára érhessünk bringával. Ez nyilván nem életképes ötlet, meg senki nem is akarja, ezért lett elvégre engedélyezve a behajtás itt a bringásoknak. Csak most olyan furán van is, meg nincs is lehetőség kanyarodásra.

A szabályos kerékpározást pedig jó lenne minél inkább elősegítenie a városnak, mert nagyon sokat kell még fejlődnünk ilyen téren. Egyszer nézzük meg, hogy mennyien bicikliznek a színház előtt az úton, szabályosan, és mennyien a járdán. Felfestésekkel és apró beavatkozásokkal egyre több embert lehetne rávenni a szabályos biciklizésre, amivel tényleg minden szereplő csak nyerne, függetlenül attól, hogy gyalogosan, két-, vagy négy keréken közlekedik a városban.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás