Skip to main content

A székesfehérvári Királyi Napok díszvendége idén Eger városa. A rendezvénysorozat augusztus 12-i, pénteki megnyitója előtt kulturális tartalmú együttműködési megállapodást írt alá Fejér megye székhelye és Eger képviseletében dr. Cser-Palkovics András és Habis László polgármester, majd közösen indították el a Királyi Napok látványos fényjátékát.

– „Megyei jogú városként Eger is, Székesfehérvár is az adott régió meghatározó központja. Mind kulturális, mind gazdasági téren, mind a sportélet terén hasonló kihívásokkal szembesülünk, vagy éppen örömmel, lehetőséggel rendelkezünk” – mondta Cser-Palkovics András, a fejéri megyeszékhely első embere.

A megállapodás rögzíti, hogy a felek – egymás adottságait kihasználva – az idei évtől kezdve kölcsönösen segítik a két történelmi város kulturális kínálatának szélesítését, valamint együttműködő partnerként járnak el programsorozataik összehangolásában.

– „Eger és Székesfehérvár óriási lehetőségekkel rendelkezik a kulturális együttműködésében. A magyar történelemben elfoglalt jelentős szerep mellett számos egyéb érték és hagyomány is összeköt bennünket. Arra törekszünk, hogy a közös munka eredményeként az egriek és a fehérváriak egyre többször jussanak el a másik város kulturális fesztiváljaira, kölcsönösen tudjanak Eger és Székesfehérvár vonzerőiről és programjairól. A már meglévő és a jövőben tovább javuló közlekedési kapcsolatoknak köszönhetően az egymástól 220 km-re fekvő történelmi városok sokkal tudatosabban, célzottabban működhetnek együtt, s ennek első eleme Eger megjelenése a Királyi Napokon” – emelte ki Habis László egri polgármester.

Az együttműködési megállapodásban szerepel, hogy a történelmi hagyományokat kihasználva az önkormányzatok ösztönzik az egri és székesfehérvári intézmények, városi vállalatok közös programjainak megvalósítását, pl. a múzeumszakmai, turisztikai feladatokban történő együttműködését. A két önkormányzat a fenntartásában működő színházak társulatainak lehetséges együttműködésére is törekszik a jövőben.

A Királyi Napok keretében az egri Tourinform Iroda munkatársai és az Egri Borút Egyesület képviselői egészen augusztus 19-éig várják az érdeklődőket a nagy forgalmú standnál, ahol Eger értékeit, vonzerőit ismerhetik meg, valamint nyereményjátékon is részt vehetnek. Városunk képviselői a Királyi Napok kiemelt programjainak idején mutatják be az egri rendezvénykínálatot és szállásajánlatokat, Eger város és az Egri Történelmi Borvidék új vonzerőit. Sokan érdeklődnek az egri nyereményjáték iránt is, melynek során (kérdőív segítségével) pontosan felmérjük, hogy a székesfehérvári eseményen megjelenő játékosok mikor jártak utoljára Egerben, mit tudnak a városunk által kínált szépségekről és érdekességekről, s hogy mennyire érdeklődnek Eger iránt. A helyszíni tapasztalatokról az egri Tourinform Irodát működtető Eger Városi Turisztikai Kft ügyvezetője, Hegedűsné Majnár Márta elmondta: a Királyi Napok közönségének körében az egri nedűkről szóló kiadvány mellett nagyon népszerűek a térképek, a többféle kategóriájú szállásajánlatok, hiszen sokan már a közeljövőre vonatkozó, konkrét utazási tervekkel rendelkeznek.

Fotók: ÖNKORMÁNYZATI KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT, Székesfehérvár