Skip to main content

Díszpolgári címet adományoz Eger Önkormányzata Cseh László százszoros magyar bajnok, világ- és európabajnok, olimpiai ezüstérmes úszónak. Személyi ügyről lévén szó, a legrangosabb városi kitüntetés adományozásáról szóló polgármesteri előterjesztésről a Közgyűlés 2016 augusztus 25-i ülésén, zárt keretek között tanácskozott, ám a döntés természetesen nyilvános.

A fentiek kapcsán Habis László polgármester úgy fogalmazott:

Cseh László kiváló sportoló és példamutató ember. Közvetlen, alázatos személyiség, aki csaknem hetven, világversenyen szerzett éremmel rendelkezik, hétszer érdemelte ki az év úszója címet, sokszoros magyar csúcstartó. Az athéni Olimpián bronzot, Pekingben három ezüstöt, Londonban egy bronz medáliát szerzett. A 2015-ös világbajnoki címet és a 2016-os európabajnoki aranyérmeket követően a Rio de Janeiróban rendezett ötkarikás játékokon – emberfeletti küzdelemben – újabb ezüstérmet nyert 100m-es pillangóúszásban. Különösen becsülendő az a hatalmas lelki erő, melynek köszönhetően a fő számában elért, számára is érthetetlen és csalódást keltő helyezés után, néhány nap alatt felállt a padlóról és megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik. Ezüstérmével Eger városának és egész Magyarországnak dicsőséget szerzett.

Cseh László régóta sokak bálványa, s most már jó ideje számos egri fiatal személyes példaképe is. A riói ezüstérmes úszó 2015 januárjában Egerhez kötötte a sportpályafutását, nálunk készült az Olimpiára és egri színekben versenyzett az országos bajnokságokon.

Laci sikeres egri szereplése, sportemberi megnyilvánulásai, legendás és eredményes pályafutása, Egerben is megtapasztalt, profi hozzáállása mind-mind tiszteletre méltó. Örülünk, hogy a folytatást is Egerben tervezi. Cseh László, a sportoló legenda méltó arra, hogy a városunk díszpolgára legyen, az egri díszpolgári aranygyűrűt a későbbiekben, egyeztetett időpontban, ünnepélyes keretek között veszi majd át – zárta szavait a városvezető.