Skip to main content

Egri kiránduláson vett részt szeptember 28-án a Budapestre akkreditált diplomaták hozzátartozóiból álló, 30 fős csoport. A programot Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma szervezte, az egri programra a magyar szakminiszter hitvese, Szijjártó Szilvia invitálta a diplomatafeleségeket és férjeket. A 30 ország képviseletében érkezett hölgy- és férfi vendégeket Habis László polgármester és Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte az Egri Várban.

A kiránduló csoport kiváló időben, verőfényes napsütésben érkezett a Vár déli kapujához, innen az Egri Vitézlő Oskola tagjainak felvezetésével indultak a Dobó-bástya különleges panorámát kínáló teraszára, ahol már füstölgő kanóc és puskapor-illat keveréke fogadta őket. Szijjártó Szilvia, Nyitrai Zsolt és Habis László rövid üdvözlő gondolatait követően a vendégek ízelítőt kaptak a végvári vitézek fegyvereinek használatából: a bemutató csúcspontján eldördült az a seregbontó fegyver, (az ún. orgonaágyú) melyhez hasonlót az Egri Várvédelem idején is használtak 1552-ben. A diplomata hozzátartozók XVI-XVII. századi fegyverekkel ismerkedhettek a Nemzeti Emlékhelyen.

Ezt követően a csoport tagjai angol és francia nyelvű tárlatvezetésen vettek részt, megtekintették a megújult kazamata-kiállítást, Gárdonyi Géza sírját és a Hősök termét, Dobó István szarkofágjának rekonstrukciójával. A belvárosba a Vár egyik legújabb attrakcióján, az északi oldalon futó, panoráma várfalsétányon keresztül érkeztek. Délután a Kopcsik Marcipánia megtekintése, s ezt követően borkóstoló (illetve alternatívaként alkoholmentes, kézműves koktélok kóstolása) szerepelt a programban.

A szerdai látogatás azon kevés protokolláris program egyike volt, melyet a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervez a hazánkba akkreditált diplomaták és családjaik számára. Megtisztelő, hogy most Eger adhatott otthont az egyik ilyen, jelentős marketing értékű eseménynek.

Az egri városimázs és turisztikai munka szempontjából minden olyan esemény fontos és hasznos, ahol a közelebbi és távolabbi országok véleményformáló képviselőinek bemutathatjuk Eger értékeit, hagyományait. Fontos volt számunkra, hogy a látogatás során megmutassuk és kézzelfoghatóvá tegyük Eger gazdag történelmét. Másrészről nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a világ 30 országából hozzánk érkező vendégek meglássák, megízleljék azt is, hogy Eger egy megújuló, dinamikusan fejlődő város, ahová érdemes újra és újra visszatérni.

_u6i3401-2 _u6i3429-2 _u6i3456-2-2

Fotó: Nemes Róbert