Skip to main content

Megújul a Kertész út és a Mekcsey utca, igen jelentős városi közlekedésfejlesztés és kerékpárút építés valósul meg Eger keleti városrészében is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében tervezett fejlesztésnek köszönhetően nagyban javulnak majd a munkába járás, a mindennapi közlekedés feltételei. Erről szól az „Eger Keleti Városrész gazdaságfejlesztést- és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztése” nevet viselő program, melynek támogatási szerződése szeptember 28-án született meg.

A TOP keretében a „Felnémeti alközpont fejlesztése” című projektről szóló támogatási kontraktus is létrejött Eger Önkormányzata és a Magyar Államkincstár között. Utóbbinak köszönhetően a felnémeti városrészben zöldterület-fejlesztés valósul meg és javulnak az itt élő polgárok szabadidős sportolási lehetőségei.

A két projekt támogatási összértéke: 1 milliárd 473 millió Ft

A Bitskey Uszoda főbejáratánál tartott eseményen részt vett Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. A megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos elmondta: Heves megye több mint 50 milliárd Ft uniós forrásból végezhet el gazdaságélénkítést célzó fejlesztéseket. Eger nem fejlődhet korszerű ipar és munkahelyteremtő beruházások nélkül, s ezek feltétele a megfelelő közlekedési infrastruktúra, ezért is igen jelentős a most aláírt, immár 10. és 11. TOP támogatási szerződés.

Zay Ferenc, a Magyar Államkincstár Heves megyei igazgatója kiemelte: a kincstár közreműködő szervezetként megállapítja, hogy Eger hatalmas előkészítő munkát végzett és mindezt kiemelkedően jól végezte, hiszen a megyei jogú város minden megjelent TOP-felhívásra benyújtotta a fejlesztési anyagát. A Magyar Államkincstár felelőssége és szerepe az, hogy a pályázatok szabályszerűségét vizsgálja, de a beadványok támogatásával kapcsolatban nincs döntési helyzetben. Minden olyan döntés-előkészítésre nagy figyelmet fordítanak tehát, amely a város és a megye érdekében tervezett fejlesztésekről szól.

Habis László polgármester elmondta: a Polgármesteri Hivatal és az Egri Városfejlesztési Kft. szakembergárdája keményen dolgozott a pályázatok előkészítésén, s így elmondható, hogy eddig összesen 4,4 milliárd Ft uniós forrásra írtunk alá támogatási szerződést a TOP keretében. Reményeink szerint néhány héten belül további 2,5 – 3 milliárd Ft összegű fejlesztésről születhet hasonló kontraktus – emelte ki a városvezető. Habis László úgy fogalmazott: a most aláírt beruházási programok kapcsán nagy előrelépést várhatunk az egri közlekedésben, hiszen a belváros irányából keletre haladó Kertész út és a hozzá kapcsolódó, több utca megújul. A Kertész úton kerékpárutat létesítünk, megújul a közműrendszer, az útpálya és a parkoló terület is.

A fejlesztés összekapcsolódik egy korábban már aláírt, 609 millió Ft-os TOP-programunkkal, amely három körforgalom, illetve kerékpárút kialakításáról szól, így elmondható, hogy a térségben a közterületi fejlesztések volumene megközelíti majd a kétmilliárd Ft-ot.

A bervai területet érintő fejlesztésnek köszönhetően számos egri polgár életminősége javul: fitness park, díszpark jön létre, amely egyaránt szolgálja majd az időseket és a fiatalokat, s emellett otthonos környezet alakul ki a zöldterületek rendezésével – hangsúlyozta a polgármester.

A fejlesztési programok rövid leírása:

TOP-6.1.5-15-EG1-2016-00002 – „Eger Keleti Városrész gazdaságfejlesztést- és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztése”

Elnyert támogatás összege: 1.356.999.445 Ft

Tartalom:

A Kertész utca felújítása – a Maklári és Homok utcák bevonásával – az Ostorosi utcai csatlakozás és a Szarvas téri csomópont között. Emellett megújul a Mekcsey utca is. A projekt nyomán 3,2 km felújított, korszerűsített úthálózat jön létre. A beruházás során közműfelújításokkal kapcsolatos beruházások is megtörténnek.

Körforgalmú csomópont épül a Hadnagy utca – Kertész út és a Frank Tivadar utca – Kertész út csomópontokban, emellett a Szarvas téri körforgalom átépítésének köszönhetően egyértelműbbé és ezáltal biztonságosabbá válik a közlekedés a Diófakút utca vonatkozásában is.

Megújul a csapadék- és szennyvízcsatorna, elvégzik a szükséges vízvezeték-rekonstrukciót, valamint megtörténik a gázvezeték-, elektromos hálózati- és hírközlési hálózat megfelelő kiváltása.

A projekt célja az, hogy korszerűbb, gyorsabb, ugyanakkor biztonságosabb közlekedési lehetőséget nyújtsunk az egrieknek a lakóövezetek és a több ezer embernek munkát adó déli iparterület között.

TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00002 – „Felnémeti alközpont fejlesztése”

Elnyert támogatás összege: 116.000.000 Ft

Tartalom:

A fejlesztés akcióterülete a Bervai út – Mályva utca – Hársfa utca – vasút által határolt terület, s ez a későbbiekben még bővülni fog. A beruházás keretében nő a zöldfelület, s a ligetes részen kialakítunk egy, a rekreációt, aktív pihenést szolgáló fitness parkot. A díszparkban a „Négy évszak” szoborcsoportot tematikus kerttel emeljük ki. A tér közepén megmarad a szép növényágyás, rendezzük, illetve felújítjuk a zöldfelületet. Az akadálymentesség szempontjait szem előtt tartva sétányok jönnek létre.

A díszpark másik központi elemét egy városi kert adja, amely az idősebbek számára jelenthet ideális szabadidő-eltöltési lehetőséget. A fejlesztés részét képezi minőségi, a megújult környezettel harmonizáló utcabútorok beszerzése is.

A projekt keretben a meglévő játszóteret felújítjuk, továbbá a gyermekek/fiatalok számára létrejön egy füves labdarúgó pálya. Az ide javasolt fákkal, cserjékkel bővül a zöldfelület, amely nem csupán lehatárolja a sportpályát, de zajvédelmet és árnyékot is biztosít majd.

A fejlesztés a helyi élelmiszer-üzlet melletti közterület rendezését is tartalmazza. Ennek egy része a tervek szerint burkolatot kap, így a közterület összekapcsolódik a kereskedelmi és vendéglátási funkciókkal, kávézó terasz kialakítására nyílik lehetőség.

A projekt során kiemelt figyelmet fordítunk az akadálymentességre. A ligetes területen megújítjuk a járdákat, s az északi részen a kutyabarátokat és kedvenceiket szolgáló terület jön létre. A zöldfelületek megközelítését, elérhetőségét szolgáló belterületi út felújításához kapcsolódóan a meglévő parkolókat is felújítjuk.

photo-2016-09-28-11-56-14 photo-2016-09-28-11-59-39

Szólj hozzá! 3 hozzászólás