Skip to main content
Fejlesztés

Gondolatkísérlet a Belvárosi udvarral

By 2016. október 20.

belvarosiudvar_nagy

A Belvárosi udvar köszöni, többé-kevésbé jól van jelenleg is, ez a legjobban hasznosított tömbbelsőnk. Mint parkoló és mint park is népszerű az udvar, a feladat tehát csak ennek a népszerűségnek a növelése.

Mi ez és miért írjuk le? Részletek a linkre kattintva.

Kezdjük a parkolással, főleg azzal, hogy mindenképp meg kell tartani ezt a funkciót, legyen bármennyire is csúnya. Sőt, ha mernénk nagyot álmodni, még tovább is lehetne fejleszteni ezt a lehetőséget, az autók lemennének a föld alá, fölöttük meg szerelmes párok andalognának. Nem mellesleg helyet lehetne így adni azoknak az autóknak is, amiket egy modern város látszatát keltve elveszünk a környék utcáiról, például a Markhot Ferenc utcáról. Képzeljük el ezt a szűk szakaszt fákkal a jelenlegi parkolók helyén! Mennyivel menőbb lenne azért így megközelíteni a minaretet! Na de ne kalandozzunk el, a Katona téri parkolóház árnyékában biztos nem lesz egyhamar egy újabb ilyen épület. Ha viszont se megszüntetni, se bővíteni nem tudjuk a meglévő kapacitást, legalább próbáljuk komfortosabbá tenni, mondjuk egy kijelzővel, ami ha nem is teljesen korrekt adatokkal, de informál minket a benti állapotokról. A Belvárosi udvarban jelenleg közlekedni kín és szenvedés, autók keringenek üres helyre vadászva, akinek a Katona téri ház szűk, az ne is próbáljon meg ide behajtani. Ezt a helyzetet úgy lehetne megszüntetni, ha telepítenének egy kamerát és egy kijelzőt a Zalár utca elejére. Előbbi egy számítógéppel karöltve számolhatná a be- és kihajtó autók számát, utóbbi pedig megmutatná, hogy az x parkolóhelyre jelenleg hány autó jut odabent. Az adat soha nem lesz pontos, hiszen magukat a parkolóhelyeket nem tudjuk figyelni, de ha 50 helyre jelenleg 60 autó jut, akkor nem leszünk a 61. autó a sorban és nem keringünk odabent feleslegesen.

dsc_0807 dsc_0806

Ha gyalog érkezünk a tömbbelsőbe, akkor jelenleg is számos pad közül válogathatunk, ez jó is így, annyi, hogy picit tovább tisztítanánk még az udvart a növényektől. Volt erre nem is rég próba, rakás bokrot kiszedtek, átláthatóbb is lett a terület, de ez sajnos még mindig kevésnek bizonyult, még mindig nem sikerült vonzó szintig szűrni a betévedők összetételét. Nem kell félni a pázsittól, az is tud szép lenni virág, bokor és bármi nélkül, na és nem mellesleg még ki is lehet feküdni rá, ami elég menő életérzés lenne a belváros közepén.

dsc_0808