Skip to main content

Eger Területi- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) keretében folytatódik az a tevékenység, mellyel a Szala városrészben, szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő emberek társadalmi felzárkózását és integrációját kívánjuk segíteni. Ez jelen esetben különböző programok (soft projektek) finanszírozását jelenti, összesen 80 millió Ft összegben, míg a városrészt érintő közterületi- és egyéb építési jellegű beruházásokat egy másik egy másik TOP-programunk tartalmazza majd.

A napokban aláírt másik támogatási szerződés szerint az Idősek Berva-völgyi Otthonában jelentős épületenergetikai rekonstrukciót végzünk el: szigeteljük a homlokzatokat és a zárófödémeket, valamint a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer korszerűsítését tervezzük, összesen mintegy 245 millió Ft TOP-forrás felhasználásával.

„A társadalmi együttműködés erősítése a Szala városrészben”

A pályázat azonosítója: TOP-6.9.1-15-EG1-2016-00001

Az elnyert támogatási összeg: 80 millió Ft

Az újabb egri TOP-projekt átfogó célja a Szala városrészben élő családok fizikai és társadalmi kirekesztettségének csökkentése, hosszabb távon annak megszüntetése. Mindezt olyan komplex szolgáltatások bevezetésével kívánjuk elérni, melyek a célcsoport aktív, cselekvő részvételével valósulnak meg, ugyanakkor biztosított a többségi társadalom lehető legszélesebb körének bevonása, részvételének lehetősége.

A program további célja a mélyszegénységben élők szolgálata, felzárkózásuk és társadalmi integrációjuk elősegítése. A program Egerben már komoly alappal rendelkezik, hiszen a célterületen – a korábbi, szociális városrehabilitációs programunkhoz kapcsolódóan – aktív civil tevékenység, valamint állandó szociális munka zajlik, s a célcsoportot már sikerült bevonni a fejlesztési folyamatokba.

A szalai TOP-program megvalósításának teljes időtartamában biztosított lesz a folyamatos szociális munka. A projekt keretében megvalósuló további, tervezett tevékenységek: közösségi programok gyermekek és fiatalok részére; „boszorkánykonyha”; táncház; sport klub; szalai kertek versenye; keresztény klub; közösségi családi programok; tehetségkutató napok; zeneterápia.

A folyamatos szociális munkát többek között az egyéni fejlesztési tervek készítése; a fiataloknak szóló gazdálkodási csoport működtetése; utcai szociális munka és életvezetési tanácsadás; kórházi szociális munka és fészekrakó tanácsadás fémjelzi.

A foglalkoztatás elősegítésére a következő programokkal készülünk: alapkompetenciák fejlesztése a foglalkoztatás elősegítése érdekében; munkaerő-piaci mentorálás; „Megújító” komplex program; pályaválasztási tanácsadás; állásvadász klub.

A projekt családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásai: kortárs segítés; csoportfoglalkozás várandós anyáknak; babaklub; szakmaközi beszélgetések a gyermekbántalmazás és az elhanyagolás témájában; „Gyermek-Őr” – előadások.

A gyermekek iskolai felzárkózását segítő programok: iskolai tanulmányok támogatása; iskolai beilleszkedést támogató programok.

Egészségügyi programok: családi hétvégék az egység és egészség jegyében; kihelyezett tanácsadás a kábítószer-használat kapcsán érintetteknek és hozzátartozóknak; életvezetési csoport.

Szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását elősegítő programok: információs napok szervezése, jogi tanácsadás.

(A felsorolt tevékenységek egyelőre terv-szintűek, így még változhatnak. A részletes programtervezés folyamatban van.)

„Épületenergetikai rekonstrukció Egerben az Idősek Berva-Völgyi otthonában”

A pályázat azonosítója: TOP-6.5.1-15-EG1-2016-00002

Az elnyert támogatási összeg: 245 millió Ft

Terveink között szerepel az idősotthon homlokzatainak és a zárófödémek szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése (hőtermelő-, hőleadó-, és hálózati oldalon egyaránt). A projekt során elkészül az érintett épület energetikai tanúsítása és auditja. A fejlesztés célja, hogy egységnyi költségből a lehető legnagyobb fosszilis energia-megtakarítást érjük el és minél nagyobb mértékben csökkentsük az üvegházhatást okozó gáz-kibocsátást. A fejlesztési programban Eger Önkormányzata vállalja a teljes körű azbesztmentesítést is.

A program „az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése” jegyében valósul meg, illeszkedve a Nemzeti Energiastratégia 2030, a Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv, ill. a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia című, meghatározó dokumentumokban megfogalmazottakhoz.

Az újabb két TOP-projekt aláírása kapcsán Nyitrai Zsolt, Heves megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos és Habis László, Eger polgármestere aláhúzta: Eger városa – a napokban megjelent – kormánydöntés nyomán – a korábbi összegnél 2,3 milliárd Ft-tal több pénzt fordíthat fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Így Eger 21,4%-kal magasabb összegből gazdálkodhat a megyeszékhely fejlődését sok évre meghatározó beruházások kapcsán.