Skip to main content
Önkormányzati közlemény

Eger Advent 2016 sajtóanyagok

By 2016. november 21.

Sajtóközlemények az Egri Adventről.

main_pic_30ae4bb2f30964c1b2e9708619fffd5a

400 Gyermeknek okoz örömet az egri Városháza Mikulása

Régi és szép egri hagyomány, hogy a Városháza Mikulása nem csupán a Polgármesteri Hivatalban dolgozók csemetéit látogatja meg, hanem 100-100 óvodás, iskolás, valamint hátrányos helyzetű családból származó gyermeket is meglep ajándékával. Ez évben is összesen 400 egri gyermeket ajándékoz meg tehát a Városháza Mikulása.

A Városháza dísztermében tartandó, négy eseményből álló ünnepségsorozat november 30-án, szerdán indul. A gyermekek a nagyszakállúval való találkozás élménye és az ajándék öröme mellett egy kedves, ünnepi előadást is élvezhetnek Eger Önkormányzata és a Harlekin Bábszínház művészeinek jóvoltából.

A program:

November 30-án, szerdán délelőtt 10.00 órakor 100 óvodás gyermeket lepünk meg, akiket Martonné Adler Ildikó alpolgármester asszony üdvözöl.

Ugyanezen a napon, 16.30-kor a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak gyermekeit látogatja meg a Mikulás, akiket Habis László polgármester köszönt.

December 1-jén, csütörtökön 14.00 órakor 100 egri iskolás gyermek kap ajándékot a Télapótól, s a gyermekekhez Rázsi Botond alpolgármester szól néhány mondatban.

Végül december 2-án, pénteken 14.00 órakor – a Gyermekjóléti Szolgálattal együttműködésben – 100 hátrányos helyzetű gyermeket látogat meg a Mikulás. A gyermekeket Martonné Adler Ildikó alpolgármester asszony köszönti majd.


Eger testvérvárosai a karácsonyi vásárban

A Dobó téri Karácsonyi vásáron az idei évben két faházban is megjelennek Eger testvérvárosai. Ugyancsak az általuk előállított, kézműves termékeket kínálják az Eger Önkormányzatával szoros partneri kapcsolatban álló, határainkon túli, magyarlakta települések.

December 1-3-a, valamint 6-7-e között a szlovákiai Dolny Kubín árusítja a fából, textilből készített kézműves termékeit, karácsonyi ajándéktárgyait.

December 10–12. között az UNESCO világörökség részeként is ismert cseh testvérvárosunk, Kutná Hora mutatja be a cseh gasztronómia remekeit: söröket, borokat és kiváló kolbászokat. A rendelkezésükre bocsátott másik faházban karácsonyi kézműves termékeket, ajándéktárgyakat árusítanak.

December 5-8., december 14–15., valamint december 19-24. között Eger legfrissebb testvérvárosát, Jerikót képviselve a Palesztin Nagykövetség árusítja Eger főterén az olajfából készült Betlehemeket és egyéb kézműves ajándéktárgyakat, valamint a Holt-tengeri só felhasználásával készült, különleges kozmetikumokat.

December 16-18. között német testvérvárosunk, Esslingen mutatkozik be a saját tájegységére jellemző, hagyományos gasztronómiai termékek kóstolójával.

December 2-4. között a kárpátaljai Nevetlenfalu árusít különféle bio készítményeket, így lekvárokat, szörpöket, teákat, olajokat, szárított gombákat, valamint karácsonyi kézműves ajándéktárgyakat kínálnak.

December 15-18. között a kárpátaljai Beregdéda * kínálja borait, pálinkát és lekvárokat, továbbá szőtteseket, fonott kosarakat és egyéb kézműves termékeket.

December 19-21. között a kárpátaljai Nagyszőlős * jelenik meg a Dobó téri adventi vásárban, hímzett textillel, fonott-, faragott- és egyéb kézműves termékekkel.

* Az utóbbi két kárpátaljai település által foglalt időpontban adománydobozt helyezünk ki a testvérvárosi faháznál, melybe – a kiválasztott termékért cserébe – szeretettel fogadnak támogatást, adományt. A felajánlásokat, adományokat ezen kívül is nagyon szívesen veszik az egriektől: Eger Önkormányzata és magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások is többen támogatták már a kárpátaljai Nagyszőlősön egy magyar iskola felújítását.


Eger Advent: Több, mint egy ünnep

Számos új elemmel gazdagodik Eger ünnepi kínálata

Eger évek óta népszerű utazási célpont a hosszú hétvégéken és az ünnepi időszakokban. A 2015-ös évben, december hónapban az online szállásfoglalási adatok szerint országos második helyezést értünk el Budapest után. Úgy látjuk, hogy ez az örömteli folyamat idén is folytatódik: a november 1-jei napokon Eger volt a legnépszerűbb vidéki desztináció és volt olyan „egyszerű” novemberi hétköznap is, amikor – szó szerint – megteltek a város szálláshelyei.

Sokan és sokat dolgoztak, s tesznek ma is azért, hogy Egeré legyen az ország egyik legvonzóbb karácsonyi vására, s hogy az adventi időszak egri programkínálata országosan is egyedülálló legyen.

A 30 nap alatt csaknem 100 fellépőt hallhatnak az egriek és vendégek a Dobó téri színpadon. Ismert, nagynevű együttesek és énekesek látogatnak hozzánk, valamint városunk amatőr zenészeinek, iskolás csoportjainak, civil kórusainak is tapsolhatunk majd. Valamennyi fellépő vállalta, hogy – stílusától függően – beépít a műsorába karácsonyi dalokat is.

Különleges érdekesség, hogy tematikus napokon tisztelgünk az ebben az időszakban valamilyen évfordulójukat ünneplő zenei nagyságok előtt. November 27-én Jimi Hendrix – Deák Bill Gyula; december 8-án John Lennon – Blackbirds, Kozma Orsi; december 11-én Frank Sinatra – Group ’n Swing; december 16-án Kodály Zoltán – Trió á’la Kodály; december 18-án Keith Richards – Stoned feat. Fekete Jenő; december 23-án pedig James Brown – B The First, Pély Barna együttese lép színpadra Egerben.

Amikor nincs élő program a színpadon, az újdonságként megjelenő Dobó téri óriás kivetítőn gyerekfilmeket, karácsonyi videoklipeket láthatnak az érdeklődők, esténként pedig karácsonyi, családi mozifilmeket élvezhetünk. Helyi összefogás keretében a TV Eger csapata 9 esti koncertet rögzít teljes egészében. Ezeket a délelőtti és a kora délutáni órákban megismételjük a LED-fal segítségével, így azok is láthatják és átélhetik egy-egy egri, adventi este hangulatát, akik az adott programon nem tudtak részt venni.

A Végvári vitézek terén mini karácsonyfák és az „Üzenj szeretteidnek akció” várja a látogatókat. A nagy sikerű, nyári Olimpia Pikniknek otthont adó téren Adventkor 30 darab, falapból kivágott karácsonyfa jelenik meg. Ezek egy részét díszítésre felajánlottuk egy-egy óvodának, vagy iskolának, a fennmaradó karácsonyfák pedig terveink szerint egyfajta „analóg” Facebook – üzenőfalként működnek majd: az egriek és a nálunk pihenő kedves vendégek egymásnak üzenhetnek karácsonyi üdvözletekkel, rajzokkal, fotókkal, karácsonyfadíszekkel.

Az egri adventi vásárt egységes arculattal rendezi meg az EVAT Zrt: a megújult belvárosi tereken megjelenő faházak az Eger Advent – dizájnba illeszkedő feliratot kapnak. (Egységesebbé válik a Katona téri árusítás: csak az EVAT Zrt. által telepített faházakból lehet árusítani.) A Dobó téren és a Gárdonyi téren összesen 38 faházban kínálják termékeiket az árusok: 8 helyen készülnek az íncsiklandó étkek és italok. Eger történelmi belvárosában – a vásári árusokkal és az állandó üzletekkel együtt – mintegy 30 helyen lehet majd forralt bort és egyéb, az ünnephez kapcsolódó italokat kapni.

A kimért forró innivalót idén egységes, „Eger Advent” dizájnnal ellátott bögrékből lehet kortyolgatni. A bögre, melyhez jótékonysági akció is kapcsolódik, szuvenírként, emlékként, illetve ajándékként megvásárolható, de vissza is váltható. A forralt bor és más finomságok fogyasztására kiválóan alkalmas, tetszetős használati tárgy egységáron, 900 Ft-ért lesz kapható és 800 Ft-ért váltható vissza. Visszaváltás esetén a 100 Ft-os különbség, vásárlás esetén pedig a beszerzési ár és az eladási ár különbsége (azaz 250 forint) egy jótékonysági alapba kerül. Az ide befolyt összegből az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályának vásárolunk egy nagyképernyős televíziót, valamint DVD játszót és gyermekfilmeket.

Az adventi vásáron – két faházban – megjelennek Eger testvérvárosai és határon túli partnertelepüléseink is*, valamint külön faházat ajánlottunk fel civil szervezeteknek, akik jótékonysági akciók keretében saját termékeiket kínálják. A Kereskedők Eger Belvárosáért Egyesület jótékonysági csereakciót szervez: komoly kedvezményt adnak termékeikből használt, de még jó minőségű cseretermékek, pl. háztartási gépek, ruhaneműk leadása esetén. Az összegyűlt, használt termékeket jótékony célra ajánlják fel.

Az 1552 márkanév már létezik és a Tourinform Iroda mellett saját bolttal is rendelkezik. A jövőben szeretnénk ezt valódi márkává fejleszteni, hogy az 1552-es évszám különböző, divatos termékeken való megjelenése erősítse az „Eger” brandet. A ruházati termékek az adventi vásáron debütálnak: kabát, mellény, sapka, sál, baseball sapka, táska és kapucnis pulóver, valamint hosszú ujjú póló lesz kapható a márka saját faházában, a Dobó téren.

A #egeradvent (hashtag egeradvent) nyereményjáték egy Facebook és Instagram játékot takar. A mottó: „Lőj egy szelfit Egerben és nyerj értékes ajándékokat”!

A részvételhez csupán a #egeradvent megjelöléssel kell képeket feltölteni a közösségi oldalakra, mi pedig hetente kiválasztjuk a legviccesebb, vagy éppen a legszebb képet, melynek készítője egri ajándékcsomagot nyer.


2016-ban megújul az egri, ünnepi díszvilágítás

A 2016-os Egri Advent egy teljesen új, minden elemében újragondolt díszvilágítási koncepciót hoz magával, számos új, látványos és kedves elem megjelenésével.

A Dobó tér és a belváros díszvilágításában komoly fejlesztéseket, beruházásokat valósított meg közösen Eger Önkormányzata és az EVAT Zrt. A város karácsonyfája idén új díszbe öltözik és új fényeket kap. Az ünnepi Dobó tér talán leglátványosabb eleme lesz az az új, háromdimenziós látványelem, amely nem más, mint egy 5 méter átmérőjű, fénydíszítéssel rendelkező karácsonyfadísz-gömb. Az új elem alkalmas arra, hogy abba a látogatók beüljenek, fotókat készítsenek a beltérben, vagy a gömb mellett. Az 5 méter magas gömb tetejéről a karácsonyi vásár faházainak tetejéig sugár alakban futófények vezetnek, s ez a koncepció beborítja, egységessé teszi Eger ünnepi főterét.

Csodálatos képet mutat, ahogy az Egri Vár a Dobó tér fölé magasodik. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a ziccert Karácsony közeledtével, az egri díszvilágítási koncepció újragondolásánál nem szabad kihagyni. A vár Dobó térről látható része ún. „élvilágítást” (sziluett-világítást) kap: a Nemzeti Emlékhely jól ismert, sok ezer képeslapon és kiadványban szereplő, városképet meghatározó építményét is bevonjuk a karácsonyi hangulatba. A Dobó téri látvány ennek köszönhetően még inkább egrivé, unikálissá válik.

A Dobó téri fák új, világító, organikus díszeket kapnak, a fényfüzérek mellé. Természetesen megjelenik a nívós, Egerhez illő fénydíszek sora a belváros további területein is. Arról, hogy Eger minél kiterjedtebb területe ünnepi díszbe öltözhessen, a korábbi években beszerzett fényfüzérekkel és díszekkel, másrészt az eddig a Dobó teret ékesítő világító eszközök felhasználásával gondoskodunk. A Városgondozás Eger Kft összesen 9 km fényfüzért helyezett ki a közterületekre október közepe óta, illetve 400 db kisebb-nagyobb motívumot. A Dobó téri, 12,5 méter magas ezüstfenyőre kb. 1 km fényfüzér kerül. A Végvári vitézek terén a lépcső melletti falon végighúzódó fényfüggöny mellett ez évben is lesz fényfestés.