Skip to main content

ciposdoboz_altalanos-plakat

A Baptista Szeretetszolgálat (BSZ) Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezeteként – intézményein keresztül – naponta mintegy 30 ezer embernek nyújt segítséget. Ezt a felelősségteljes munkát közel 4000 munkatárs és több száz önkéntes végzi országszerte és a világ 18 országában.  A szervezet 2004-ben indította el hazánk első önálló Cipősdoboz akcióját, ma már több száz vidéki településen és a főváros minden kerületében található gyűjtőpont. Egerben 11 éve végezzük ezt a munkát. Az országos jótékonysági akció keretében évek óta jóval 20.000 fölötti számú doboz gyűlik össze, így a magyarországi ajándékozó ünnepségek mellett régóta jutnak cipősdoboz-csomagok az erdélyi árváknak is.

A 2015-ös (Egerben jubileumi, 10.) karácsonyi cipősdoboz-gyűjtésünk során összesen 300 gyermeknek tudtunk közös erővel örömöt szerezni a városban és számos, környező településen. Szociális- és gyermeknevelési intézmények, valamint a térségben működő missziós csoportok voltak ebben a partnereink. Minden esztendőben több százas nagyságrendű a megajándékozottak száma. Tíz év alatt több mint 3700 rászoruló gyermek, sok száz család számára tettük szebbé a Megváltó érkezésének ünnepét. Összefogásban tettük ezt a jólelkű ajándékozókkal, a gyűjtőpontok és a közvetítő szervezetek munkatársaival, s természetesen az Egri Baptista Gyülekezet és más keresztény felekezetek önkénteseivel. Örömmel lépünk be a jól ismert adventi szeretet-akció újabb, egri évtizedébe: mi továbbra is megtesszük, ami tőlünk telik és a jövőben is számítunk az egriek nyitott szívére!

December 1-18-ig, három gyűjtőpontban várjuk a szeretetcsomagokat:

 • DECEMBER 1-JÉTŐL A KÉT EGRI FIÓKKÖNYVTÁRBAN

Nagy köszönet illeti a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat, akik a két fiókkönyvtárral idén is közreműködnek gyűjtőpontként: december 1-jétől nyitvatartási időben, a Felnémeti Fiókkönyvtárban (Kovács Jakab u. 35.) és a Felsővárosi Fiókkönyvtárban (Kallómalom u. 88.) is leadhatók az egri, Eger környéki gyermekeknek szánt szeretet-csomagok.

 • A BELVÁROSI GYŰJTŐPONT DECEMBER 4-TŐL A DEÁK FERENC ÚT 9.

A Színházhoz közeli (csaknem a Klapka utca és Deák Ferenc út sarkán található) Baptista Imaházban az alábbi rend szerint fogadjuk a cipősdobozokat:

 • Hétköznapokon 00 és 18.00 óra között
 • Szombatonként00-13.00 óráig
 • Vasárnapi ügyeletben – december 4-én és 18-án 00-12.00 óráig

Tartós élelmiszert és zsákos ruhát nem gyűjtünk!

A Cipősdoboz akció lényege, hogy a rászoruló gyermekeknek készítsünk karácsonyi ajándékot, melyet cipősdobozba csomagolunk. Az a célunk, hogy idén is igazi örömet szerezzünk több száz szegény sorsú apróságnak, a kifejezetten nekik szóló, számukra nagy örömet okozó, teljesen új, vagy kiváló állapotú ajándékokat tartalmazó karácsonyi csomagokkal.

DECEMBER 1-18-IG VÁRJUK a kedves adományozók megkereséseit.

TELEFON: 20/886-1679 (Zentai Réka)

E-MAIL: baptista.eger@gmail.com

Kikhez jutnak el az egri ajándékcsomagok?

Olyan gyermekekhez, akik családjuk anyagi helyzete miatt nem részesülhetnek igazi ünnepben, ajándékozásban. Lehet ez a család anyagi helyzete miatt (mélyszegénységben vagy nagycsaládban élők), egészségi állapot miatt, családi kapcsolatok hiánya miatt.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a gyülekezetünkbe járó gyermekek aktívan részt vegyenek az ajándékok átadásában, lássák kortársaik örömét, személyesen tapasztalják meg, milyen az, amikor az ajándékozó szándéka célba ér. Ők nem csomagokat kapnak, hiszen nem szorulnak rá erre, hanem a megajándékozottak örömével gazdagodnak.

AJÁNDÉKOZNI SZERETNÉK…MI A TEENDŐ?

 • Keressen egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, és amennyiben ez lehetséges, úgy a tetejét és az alját is külön-külön vonja be a csomagolópapírral!
 • Döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja ajándékát és ezt írja is fel a doboz tetejére!
 • Nincs más hátra, mint megtölteni a dobozt szeretettel, kedves ajándékokkal!

AZ „ÖTÖS JAVASLAT” – AVAGY MI KERÜLJÖN A CIPŐSDOBOZBA?

Kezünk öt ujja emlékeztet arra, hogy egy kisgyermek számára az alábbi, ötféle ajándék valamelyike biztosan örömet okoz:

 1. Édesség (nem romlandó, s ha lehet, nem könnyen összetörő, vagy szétroppanó)
 2. Játék (ha egy mód van rá, új, de mindenképpen kifogástalan állapotú)
 3. Meleg holmi, apró ruhácska (sál, kesztyű, zokni, sapka, egy csini felső, egy kedves póló)
 4. Higiéniai eszköz (figurás fogkefe és fogkrém, fésű, illatos szappan, egy zacskóba gondosan becsomagolt és jól lezárt sampon, vagy tusfürdő, testápoló)
 5. Írószer (kifestő és színező készlet, tolltartó, toll, illatos radír, jegyzettömb)

Jótanács: feltétlenül olyan ajándékot állítson össze, amelynek az Ön gyermeke/unokája is örülne! Például válasszon ki legalább hármat a fenti öt dologból, készítse össze a csomagot gondosan, szeretettel, személyes ajándékként. Gondoljon arra a gyermekre, aki karácsonykor megkapja majd az Ön dobozát! …Ugye? … J Vonja be az ajándék-készítésbe gyermekét, unokáját.

További, konkrét példák, ötletek: ¯ kisautó; labda; baba; plüss-, vagy műanyag állatka; jojó; világító, vagy hangot adó játék és hozzá extra elem; ¯ cukorka; nem töltött csokoládé; nyalóka; rágógumi; napszemüveg; játék ékszer; műanyag állatok; hajgumik; karóra; kis képeskönyv; stb. ¯ Kedves lehet egy családi fotó néhány jókívánsággal…¯

FONTOS, HOGY NE KERÜLJÖN A CIPŐSDOBOZBA!

¯ agresszivitásra késztető kép, vagy játék: pisztoly; kés; ilyen pc-játék; ¯ konzerv; romlandó étel, vagy gyümölcs; ¯ gyógyszer; törékeny tárgy; ¯ erotikus, vagy pornográf tartalmú újság és tárgy ¯ semmilyen alkohol tartalmú ital. Szívből köszönjük, hogy figyel erre!

img_9037 img_8869 749e3748