Skip to main content
Fejlesztés

Kracker nevét kapná meg a Bajcsy-tömbbelső

By 2016. december 12.3 hozzászólás

Az Egri Városszépítő Egyesület méltóbbá kívánja tenni Kracker János Lukács festő emlékét, ezen céljukhoz kapcsolódva kapna hivatalos nevet a ma Bajcsy-tömbbelsőként emlegetett közterületi udvar.A Városképi és Környezetvédelmi Bizottság december 12-ei ülésének 8. előterjesztése szól minderről, link a letöltéshez ide bökve.

Az Egri Városszépítő Egyesület célul tűzte ki Kracker János Lukács (1717-1779) késő barokk festő emlékének ápolását, melynek keretében helyre kívánja állítani az Egerben elhunyt művész Hatvani Temetőben található elhanyagolt állapotban lévő síremlékét. Közismert, hogy a művész az egri egyházmegyét rendkívül gazdag életművel ajándékozta meg, megfestve többek között a líceum épületében lévő Főegyházmegyei Könyvtár mennyezetfreskóját is.

Részlet az előterjesztésből

A „Kracker János Lukács udvar” elnevezést csak üdvözölni lehet, festőnk nevét teljes hosszában úgysem sokan fogják használni, rövidítve meg nagyon jól hangzik a Kracker udvar. Azt az apróságot leszámítva, hogy nekünk ez a terület is (pont úgy mint az Erzsébet udvar, meg a Belvárosi udvar) inkább „tömbbelső” semmint „udvar” hangulatú, így a névben is inkább ezt tükröznénk, ha rajtunk múlna, de ennél nagyobb baj azért ne történjen. A tervekben szerepel egy, a művészt ábrázoló szobor elhelyezése is az udvarban, apropót adva így az elnevezésnek.

Örömteli, hogy a város elképzelései között szerepel ennek az udvarnak (is) a felújítása, amit izgatottan várunk. Egy jó név már lenne hozzá, már csak a tartalmat kell kiötleni. Arról, hogy mi mit csinálnánk, itt írtunk anno.

Szólj hozzá! 3 hozzászólás