Skip to main content
Szabadidő

Várostérkép 1887-ből

By 2017. március 3.3 hozzászólás

Mindent imádunk, aminek köze van Eger múltjához, legutóbb például az Érsek utcáról gyűjtöttünk és kértünk régi fotókat azoktól, akiknek volt ilyenjük. Érkezett is pár fotó, mi meg azóta is nagyon örülünk nekik, a linkelt oldalon közzétettük őket. Most mást mutatunk, egy térképet, méghozzá 1887-ből.

Ekkor sajnos még nem volt Google utcanézet, pedig milyen menő lenne végigbarangolni a régi utcákat, de térképek szerencsére maradtak fenn. Amit találtunk, egy nagyon látványos kataszteri/telekkönyvi térkép, jó minőségben, utcanevekkel együtt. Érdeklődőknek link ide bökve. A térkép a Mapire kincse, de vigyázzunk vele, mert beszippant és a fél napot előtte töltjük majd.

Pár érdekességet kiemelnénk, mindenekelőtt az utcaneveket. Induljunk el a Sors útczán, a Hal térnél menjünk át a hídon az Eger folyó fölött, majd az Irgalmas útczán tartsunk egyenesen. Nos, így jutottunk el 1887-ben a Dobó gimnáziumtól a Minaretig. Különleges megfigyelni, hogy mennyivel kevesebb helyen sétálhattunk ekkor Egerben, a mai tömbbelsők még nyilván nem léteztek, de ugyanígy nem volt még meg az Eszperantó sétány a Kossuth utca egyik oldalán sem. Sokkal több park volt viszont, a mai Klapka utcán lényegében alig voltak házak. Ugyanígy a 4-es iskola és Reményi Ede tér helyén is két hatalmas park díszelgett, ezekre azért kíváncsiak lennénk, ha tényleg olyan díszesek voltak mint a térkép mutatja, akkor igazán különlegesek lehettek. Utolsó kiemelt érdekességünk a tavak megléte. A Bárány uszoda helyén még csak-csak el tudunk képzelni egy tavat, na de a stadion helyén?!

Szólj hozzá! 3 hozzászólás