Skip to main content
Kereskedelem

Kesergés egy korsó Hatvani ser fölött

By 2017. március 6.7 hozzászólás

Február elején három sörrel gazdagodott Hatvan városa, a stílszerűen elnevezett Hatvani Búza, Hatvani Barna és Hatvani Világos a Hatvany Serfőzdében lelhetőek fel. Petpalackba zárva igény szerint mindhárom fajta haza is menekíthető, így például mi, szegény egriek is kesereghetünk fölöttük otthon. Megtettük.

Kesergésünk oka, félreértés ne essék, nem a ser. Sajnos csak annyira értünk eme nemes nedűhöz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy adott fajták nagyon ízlenek belőle, mások meg kevésbé, épp ezért nem is fogjuk kielemezni az élményt. Meg nem is ez a lényeg, bár azt azért jegyezzük meg, hogy a Hatvani Világos a nagyon ízlő kategória volt. Ugyanakkor, és innen jön a búsulás, hogy ez Hatvané. A világ egy jobb hely lett a megszületésétől, Eger viszont nem, sőt. Megyeszékhelyünk úgy néz ki, kimarad egy aktuális trendből, amire viszont jócskán lehetne építeni.

A kézműves sörök fénykorukat élik napjainkban, hogy mást ne mondjuk, még a Tescoban is egy komplett polcot kaptak ezek a lőtyik. Emellett a menőbb bárok és sörözők is mind kínálnak ilyen-olyan kézműves söröket, sőt, már éttermekben is egyre több helyen köszönnek vissza ezek az ízek. A kommersz márkák sorra dobnak piacra hasonló élményt kínáló termékeket és az ügyesebb városok is lecsapják ezt a labdát. Miskolc laza, a régi Kortyuk mellé beújították a Zip’s beer-t, Szolnok sörmúzeumot nyitott, Hatvan pedig sört csinált. Emellett ott vannak a régi játékosok, akiknek már régóta van sörük, Pécs, Szeged, Zirc, hogy az ismertebbeket említsük. Eger meg lassan már nem tud olyan irányba nézni, hogy ne lásson sörre is nyitó várost maga körül. Azért a legfájóbb ez, mert városunk még időben tervezte a saját sör piacra dobását, amiből aztán nem lett semmi. Az 1552-es termékek közt eredetileg ott virított ez az elképzelés is, emlékszünk még, mikor volt? Nem emlékszünk, mert régen, azóta egy befutott márka lehetne, még ha csak helyi szinten is.

Világ persze nem dől össze tőle, hogy nincs egri sör, cserében több borunk van, mint bármelyik másik városnak, meg van Egri vizünk is, amit még ha nem is helyben gyártanak, azért büszkélkedhetünk vele. A sört sem kéne, hogy helyben gyártsák, csak mondhassuk a sajátunknak. De! Hogy kis öröm is legyen, a főtéri HBH-nak legalább van házi söre, ami ár-érték arányban egyébként a befutónak számít, fél litere 500 forint és elvitelre is lehet kérni. Egyelőre nekünk ez számít a leghelyibb sörnek, kicsit csináld magad hangulata van, de legalább már egy egri étteremé, ergo félig-meddig a városé is.

Szólj hozzá! 7 hozzászólás

 • Somogyi Zoltán szerint:

  Egészen ötletes névválasztás (ja nem, szerintem ötlettelen) és hát érdemes szétnézni a piacon, hogy a kisüzemi főzdék melyike árulja a sörét petpalackban. Bizony, bizony ezek a futottak még kategóriában indulnak.

 • Névtelen szerint:

  Egernek igen bőséges választékkal rendelkező kézműves sörboltja van!

 • Sajnos ezeket a hatvani söröket a pet palack miatt nemtudjuk forgalmazni, hisz ebben elég ígénytelen hatást keltenek, de az ország 300 top sörével mindenkit vàr a térség legnagyobb kézműves és belga sörbirodalma. :)

 • Botond Gábor szerint:

  A miskolci Gyertyános Sörfőzde is pet palackban árulja a söreit, és kiváló minőségűek. És talán pont a pet miatt, ár/érték arányban nem is nagyon van jobb nála. Így, bár nem szeretek mindenért „sznobozni”, de aki a kevésbé puccos külső miatt esélyt sem ad egy terméknek, az nálam belecsúszik.

 • Névtelen szerint:

  Jó sörnek nem kell a cégér! Balázs ne erőlködj, aki ismer tudja milyen hiteltelen vagy! Nagyon erőltetetten reklámozod a sufnidat!