Skip to main content

Az Egerben működő nagyvállalat, a ZF Hungária Kft. minimum 770 új munkahely létrejöttét eredményező beruházást jelentett be ma délelőtt Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A ZF konszern újabb egri fejlesztése eredményeképpen a hevesi megyeszékhelyen működő gyár tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltó előállításával bővül.

A beruházás részleteit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bernd Stockmann, a ZF AG Személygépjármű hajtástechnika divízió ügyvezető-alelnöke, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Habis László, Eger polgármestere ismertette.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a 100 éves hagyománnyal rendelkező, és a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari társaság 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben, melyhez – annak nagyságára és a teremtett munkahelyek nagy számára tekintettel – a Kormány 6,7 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. A tárcavezető elmondta: tavaly volt a legmagasabb a magyar export, a külkereskedelmi aktívum, és 2016-ban a magyar autóipar rekordot döntött, 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő.

(Forrás: MTI)

A vállalat eddig is Eger legnagyobb munkáltatója és legnagyobb adózója volt. A mostani, nagy jelentőségű fejlesztéssel a ZF Hungária több, mint 1500 egri és környékbeli polgárnak ad munkát a városunkban. Kiemelten fontos továbbá, hogy a társaság beszállítóinak nagy része magyar kis- és középvállalkozás, s így a cég tevékenysége további, több ezer magyar embernek biztosít megélhetést.

A vállalat előrehaladását, s ezzel egri munkahelyek megőrzését és további, több száz munkahely létrejöttét a város a korábbi években minden eszközzel segítette. Így jártunk el a csarnokfejlesztés ügyében, valamint a ZF termékfejlesztési elképzelései előtt tornyosuló adminisztratív akadályok leküzdése terén is. Tettük mindezt azért, hogy igazán otthon érezzék magukat nálunk, Egerben.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: Magyarország Kormánya 2014-ben stratégiai megállapodást kötött a ZF Hungáriával. A fejlesztés megvalósulásával Egerben és a megyeszékhely környékén mindenki, aki tud és akar is dolgozni, lehetőséget kap arra, hogy munkát vállaljon. A honatya megköszönte a cég vezetésének a ZF Hungária helyi társadalmi szerepvállalását, utalva arra, hogy a társaság évek óta névadó szponzorként áll a kiemelten sikeres Egri Vízilabda Klub mellett. A mai bejelentéssel együtt Eger sikerének a hete ez, hiszen március 21-én Hungarikum lett az Egri Bikavér – zárta szavait a politikus.

Habis László polgármester helyszíni köszöntője:

„Valamivel több, mint 20 évvel ezelőtt – Eger város alpolgármestereként – minden erőmmel igyekeztem segíteni azt a folyamatot, hogy a ZF konszern az egykori Ikarus sebességváltók licenc adójából az egri gyár tulajdonosává váljon. Úgy gondolom, hogy a ZF Csoport akkori döntésében is meghatározó szerepet játszott az egri gyárban foglalkoztatott dolgozók szakmai tudása és fegyelmezett munkája.

Az elmúlt 20 esztendőt a folyamatos technológiai fejlesztés, jól átgondolt beruházások sora jellemezte. A ZF Hungária Kft-nél foglalkoztatott mintegy 850 fő szakmai elkötelezettsége meghatározó szerepet játszott a ma bejelentett, a város és térség számára – mondhatni – történelmi jelentőségű gazdasági döntés meghozatalában is. Emellett fontos értéknek tartom azt a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést, amely a ZF Hungária Kft. és a város vezetése között kialakult.

Az új egri gyár építése több éves előkészítő munka eredménye, amely számunkra a helyszín előkészítését, a szükséges területek megvásárlását és jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket jelent, amelyek kormányzati, európai uniós és saját önkormányzati forrásokon alapulnak. Önkormányzatunk döntött a vállalkozások beruházás-ösztönzési és munkahely-teremtési, helyi támogatási programjáról. Munkánkkal elnyertük a HIPA Befektetőbarát Település díját is. Szoros kapcsolatot alakítottunk ki a kormányzati szervekkel, a Magyar Államvasutakkal és más szervezetekkel.

Köszönetet mondok a kormányzati szervek támogatásért és a Heves Megyei Kormányhivatal közreműködéséért. Köszönet illeti a ZF Hungária vezetőit, valamint az egri Polgármesteri Hivatal csapatát is a sikeres munkáért.”