Skip to main content
Fejlesztés

Egy évre bezár a minaret

By 2017. május 8.

Május 15-től várhatóan egy évig, 2018. tavaszáig bezár az egri minaret – olvasható a látványosság honlapján. A bezárás oka igazán örömteli, felújítják ugyanis a 40 méter magas tornyot. Egyből beindult a fantáziánk, így jobb volt inkább tisztázni a dolgot, Györgyitől – akinek a válaszát ezúton is köszönjük – megtudtuk, hogy a külső homokköveket fogják kicserélni, illetve megvizsgálják a torony alapját is, amit ha szükséges, meg is erősítenek majd.

Fotó: Fortepan.hu

Fantáziánk beindulásának oka egy korábbi szakdolgozat volt, ami arról szólt, hogy a tornyot az elbontásával lehetne talán legprofibban megmenteni. Aztán persze visszaépítenék az emléket, de ezzel a megoldással születhetne meg feltehetően a legtartósabb megoldás. Iszonyatosan érdekes lett volna ez, gondoljuk el, milyen fotók születhettek volna a térről először minarettel, aztán anélkül, aztán megint minarettel… Feladtuk volna az utókornak a leckét vele, amikor megtalálják ezeket a képeket úgy 100 év múlva.

Ha ilyen látványos beavatkozásra nem is kell készülni, az azért végtelenül örömteli, hogy végre kezdenek valamit a minarettel. Nagyon régóta érik már ez, a felújítást már 1999-ben sürgősnek és halaszthatatlannak titulálták. A legnagyobb probléma a vízzel van, a török emlékhez nem készült talajnedvesség elleni szigetelés, ráadásul a 19. században utólag berakott kövek sem igazán tettek jót a toronynak, hiszen ezek még párazáróbbak voltak, mint az eredetiek. A víz így egyre fentebb jut, az eredeti kövek fokozottan korrodálnak, az újak pedig nagy darabokban potyognak le. Potyogtak eddig. Bízunk benne, hogy jövő nyárra végleg megoldódik a sokéves probléma. Akit részletesebben érdekel a minaret állapota, neki ajánljuk a korábban linkelt szakdolgozatot, mi is abból tudjuk az előbb leírt okosságokat.