Skip to main content

Eger varázslatos város Európa szívében, ahol évszázadok óta jelen vannak a tradicionális európai értékek, tapintható a különböző kultúrák közötti kapcsolat. A vár és 1552 hősi helytállásról szóló üzenete, Gárdonyi csodálatos regénye, Magyarország Nagy Könyve okán Eger egy kicsit minden magyar ember városa. Eger a maga történelmével, kulturális és épített kincseivel egy igazi, európai hely, ahová Kepes György és Illés György művészete is köthető. Ezeket és Eger ezernyi értékét kívánjuk megmutatni egész Európának. Pályázatunkban stratégiai partner az Eszterházy Károly Egyetem, a művészeti vezetőnk pedig Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze.

Izgalmas programmal, látványossággal és igazi, egri értékekkel szeretnék meglepni mind az egrieket, mind az európaiakat – emelte ki Habis László polgármester azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol a városvezető bejelentette, hogy Eger indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért: eljuttatta a hivatalos pályázati jelentkezésről szóló dokumentumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának.

– „Mi itt, Egerben meg vagyunk győződve arról, hogy az a szépség, amit a városunk képvisel, méltó Európa figyelmére” – fűzte hozzá Eger első embere.

Az a célunk, hogy a győzelem minden egri lakos közös ügyévé váljék, így az a kérésünk, hogy aki csak tud, kapcsolódjon be a közös munkába!

Ez a pályázat lélegzetelállító lehetőség a városnak, amely 2023-ra fénykorát fogja élni – fogalmazott Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott. Az következő években megvalósuló fejlesztéseknek és az „EKF 2023” projektnek köszönhetően a hazai idegenforgalmi sikerek után Eger valóban felkerülhet Európa turisztikai térképére. A példa nélküli győzelemhez komoly összefogásra, innovatív gondolkodásra van szükség. Hajrá! Legyen Eger Európa Kulturális Fővárosa – tette hozzá az egri honatya.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester rámutatott: Eger széleskörű partnerséget épít, felvették a kapcsolatot a környékbeli települések vezetőivel, akik örültek Eger szándékának és aktívan a pályázat ügye mellé állnak. Eger együttműködik a városban jelen lévő nemzetiségi önkormányzatokkal és testvérvárosaival is, akiknek szintén nagy szerepet szán, hiszen Európában a kulturális sokszínűség a létezés egyik fundamentuma. Fontos, hogy mindez megjelenjen a pályázatban is.

A sajtótájékoztatón bemutattuk Eger hallható és látható pályázati elemeit.

A zenei szignált Fehér Zsombor, a Zenei művészeti csoportunk tagja, az egri Kerekes Band frontembere alkotta meg. A dallam önmagában egy igazi, egri üzenetet hordoz: a szerző az „Eger, édes Hazám” mondatból indult ki, s a szavak betűi adják ki azokat ábécés, illetve szolmizációs hangokat, melyekből összeállt ez a magával ragadó zenei motívum: https://www.youtube.com/watch?v=IXmB7-nBcDQ

Az egri pályázati arculat az Eszterházy Károly Egyetemmel való stratégiai együttműködés keretében készült el. Zeman Zoltán, az egyetem Média és Dizájn Tanszékének tanára, a munkacsoport vezetője kiemelte: a tervezés során a „kultúra – művészet – tudomány” hármasra építettek, s ezeket az Egerrel kapcsolatban mindennél jobban ismert jelképre, a csillagra utaló motívumokkal kötötték össze, melyek sokféleképpen képesek életre kelni, átalakulni.

A pályázat szlogenje: „Kapcsolj a kultúrára”, angol nyelven: „Switch to culture”. Mindez utal arra, hogy képi dizájnjának köszönhetően a logóban azonnal felismerhető, csillagként összegyűlő pontok az égből lefutó jelként mutatják meg nekünk Eger értékeit. Ezek lehetnek vezércsillagok, de modern, pulzáló fények is, melyek terelik gondolatainkat, érzéseinket, arra sarkallnak, hogy magunk is bekapcsolódjunk, keressük meg Egerben azokat a fontos helyeket és programokat, ahol a kultúra, a művészet és a tudomány „bennünk is átkapcsol valamit”.

Bemutattuk a pályázati munkában fontos szerepet betöltő művészeket is:

  • Koltai Lajos művészeti igazgató, Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze
  • Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője
  • Csontó Lajos Munkácsy-díjas képzőművész, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Intézetének tanszékvezetője
  • Gulyás László, a Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója, trombitaművész
  • Rátkai Attila főépítész

A csoportvezetők mellett két további szereplőnek is kiemelt szerepet szánunk:

  • Verók Attila, az EKE Kulturális Örökség tanszék vezetője, aki pályázatunk kulturális örökség menedzsment szakértőjeként dolgozik
  • Fajcsák Dénes, Heves Megye állami főépítésze, akire, mint sokat látott, tapasztalt szakemberre a street art akciókkal kapcsolatban különösen számítunk

Sok egri, vagy Egerhez valamilyen módon, személyesen is kötődő személyiség csatlakozik az összefogáshoz a művészeti csoportok tagjaként, vagy a pályázat pártoló tagjaként. Szakértőkről, művészekről, kulturális szakemberekről van szó, akik a maguk területén mind nagyot alkottak, elhivatott, hiteles és profi emberek. Meggyőződésünk, hogy tudásukkal, lelkesedésükkel, ötleteikkel gyarapítani, hathatósan segíteni fogják Eger pályázatát. Hamarosan mindnyájukkal megismerkedhetünk.

Koltai Lajos művészeti vezető üzent az egrieknek: Eger tele van olyan megfogható értékekkel, amit csak meg kell mutatnunk, el kell érnünk, hogy mások is észrevegyék, megálljanak, odamenjenek, ahová mi tereljük őket szeretettel. Sokakat valamiért ez most még nem érdekel, hajlamosak vagyunk elmenni mellette a mindennapokban. Éppen ezért hozom most a „terelés” szót, mert eljött a pillanat: kérjük az egrieket, hogy jöjjenek, ebben most részt kell venni!

A pályázat kapcsán kiemelte: a koncepció Kepes György és Illés György emlékén, életművén alapul. Az egyik vezérgondolat, hogy az egész város önmagában egy képzőművészeti alkotás. Eger tele van olyan pontokkal, amiket meg kell mutatni a fény és a művészet minden eszközével. Eger egy ékszer, ami fényben látható és mindazok, akik a pályázat sikeréért dolgoznak, fénybe fogják tenni ezt a várost.

– Itt vagyok polgármester úr invitálására. Kötődöm Egerhez a mesterem, Illés György és az egyetem okán is. Eleinte izgalommal kerestem a helyemet, s ma már úgy érzem, hogy helyem van itt és ezt akarom csinálni. Köszönöm, hogy bíztok bennem – zárta gondolatait a művész a megnyitó ünnepségen.