Skip to main content
Szabadidő

Jó lenne változtatni a város díszlövésein

By 2017. május 27.24 hozzászólás

Az utóbbi időben nagyon megszaporodtak Eger belvárosában a díszlövések, lőnek a várból, lőnek a főtérről, lőnek lassan mindenhonnan, minden alkalomból. Nem értünk egyet ezzel a szokással, egy észrevétellel élnénk most ezért.

Azt a részt hagyjuk is, hogy talán nem egy magas értékeket képviselő, elegáns város benyomását keltjük Egerről, amikor boldoggal-boldogtalannal lövetünk egyet, amikor hozzánk látogat, de ez van, olcsó vásári mulatságnak is lennie kell valahol. A lövésekkel van egy ennél nagyságrendekkel nagyobb probléma is.

Nem kell túlragozni, a lövések ijesztőek. Mindenki összerezzen tőlük, mi is össze szoktunk. Nem reszketésig leszünk persze és elrohanni sem mindig szoktunk sikítozva, de természetes, hogy egy hirtelen, nagy hanghatástól megijed az ember. A probléma ott van, hogy mindeközben egy belvárosban sétálunk, nem pedig egy horrorfilmet nézünk, vagy vidámparkban szórakozunk.

Borzasztóan téves felfogás, hogy a puskalövéses ijedtségnek létjogosultsága van Egerben. Attól, hogy pár ezred másodperc alatt azonnal eljut az agyunkba, hogy nincs valódi veszély, a megijedés folyamat még pontosan úgy történik, mintha valódi baj lenne. Ilyet egyszerűen nem szabad csinálni senkivel az akarata nélkül, se magánszemélynek, se városnak, se múzeumnak.

Nyilván ne menjünk el szélsőségek felé és hagyjuk, hogy a lövés hangja akár veszélyes játék is lehet, mert sokan-sokfélék vagyunk, de csak egyszerű példáknál maradva is jó lenne belátni, hogy senki nem szereti, ha kérése nélkül megijesztik. Se egy étterem teraszán ebédelve, se egy padon pihenve, se egy utcán sétálva, se sehogy. Jó lenne, ha nem generálna mesterségesen semmilyen rossz érzést Eger és inkább arra törekednénk, amire rajtunk kívül nagyjából minden más település is, hogy kifogástalanul jól érezzék magukat az emberek a (bel)városunkban. Anélkül is ezer tényezőn csúszhat félre ez a kifogástalanság, hogy még direkt rá is segítenénk.

Ha mindenképp lőni kell, mert Eger és török és vármúzeum, akkor pedig találjuk meg a helyes módját. Mi is tanácsolunk három lehetőséget, bár ha rajtunk múlna, elfelejthetnék ezt az egész furcsán kellemetlen szokást a város életéből. De ha nem:

a) lőjenek olyan helyen, hogy azt ne lehessen hallani a városban. Nem tudjuk, van-e ilyen pontja a várnak, az sem megoldás, ha az Almagyar-dombot szórakoztatják vele, de ha nincs, akkor vigyék le a föld alá a lövést. Legalább sokkal nagyobbat szól majd. Egy percig nem vitatjuk, hogy a lövéseknek van létjogosultsága a várban és hozzá is tartozik ez a múzeumhoz (bár nem a díszlövés, hanem a sima lövés). Ott bele is fér, aki felmegy a várba, számíthat ilyen ingerre és ha meg is ijed, utána nagyobb eséllyel érzi, hogy ez jó poén volt, mert hát ő egy várban van épp.

b) lőjenek halkan. Nem tudjuk a miértjét, de tény, hogy hallottunk már olyan lövést is, ami szinte csak egy tompa puffanás volt. A hanggal önmagában nincs baj, csak az ijesztéssel. Ha lehet ilyet csinálni, akkor csináljanak ilyet.

c) szóljanak előtte, hogy lőnek. Ha minden kötél szakad és továbbra is ragaszkodunk hozzá, hogy hangosan robbantgassunk a belvárosban, akkor legalább csináljuk figyelmesen. Ha van egy jel a robbanás előtt, akkor fel tudnak készülni a hanghatásra az emberek (azok az emberek, akik egyébként csak a belvárosban tartózkodnak és hihetetlenül nem vágynak ilyen élményre). Hogy mi a jel, teljesen mindegy, csak legyen legalább olyan hangos, mint maga a lövés. Csak ne egy másik lövés legyen, mert lövéssel jelezni a lövést az ugye nem lenne egy okos dolog. Pl egy kürt. Vagy egy síp. Vagy egy bármi, amitől nem ijednek meg az emberek, de akár tudat alatt is felfogják, hogy valami következik.

Szólj hozzá! 24 hozzászólás

 • Katalin szerint:

  Jogos.

 • Scheffer Géza szerint:

  A díszlövés az legyen díszlövés .A DÍSZLÖVÉS az tiszteletadás egy esemény ,vagy egy személy előtt . A díszlövésnek van ceremóniája, ez adja meg az ünnepélyességét és a rendkívüliségét amit szakemberek hajtanak végre ezzel biztosítják a szakszerűséget és a végrehajtás minden mozdulatának katonai előírásainak megfelelően annak látványos voltát .Az hogy a várban egy egy idegenvezetés után bemutatnak egy lövést és annak ceremóniáját ,hogy a turisták megismerjék egy ilyen fegyver működését és annak kísérő jelenségeit —ami a feketelőpor tulajdonságaiból adódig —.Ez teljesen rendben van .Az is rendben van hogy évente a várnapján így tisztelgünk a várhősei előtt . Viszont az hogy mindennap 15 óra 52 perckor lőnek egyet ez pont a lényegét az ünnep kivételes különleges voltát silányítja le egy mindennapos látványosság szintjére –ez finoman szólva egy Hollywood elemé —Az meg hogy politikusok közreműködésével a város vezetése ezt használja fel látványosságnak már bohózatba illik .A Dobó tér erre nem is alkalmas helyszín ,mert ott turisták gyerekek , kutyák és az idén már sok fecske is van és a fecskék védett madarak az ő zavarásuk meg még szabálysértést von maga után .Arról nem beszélve hogy a városunk felett gyakorlatozó repülőgépek hanghatásait nem kéne tovább növelni .Az ünnep mivoltát annak kivételes alkalma emeli ünnepé , ha abból miden napos látványosságra silányítjuk az ünnepet tesszük vele tönkre. Mértéktartás és méltóság adja meg az ünnep igazi fényét .

  • Névtelen szerint:

   Tisztelt Scheffer Géza!

   Ha tudná, hogy régen mennyi minden adott indokot díszlövésre! (Az angol flottánál például elég volt az 1600-as években, ha két hajó elmegy egymás mellett és leadtak egy oldalsortüzet akár 50 vagy mégtöbb ágyúból…)

   A többi észrevételemet másik kommentemben lejjebb megírtam, de egy apróságot még észre vettem az Ön kommentjében. Nem kell féltenie a fecskéket! Az állatok hamar rájönnek, hogy hogyha 3-4 alkalom után még mindig nem támadta meg őket semmi sem a lövés hangja után, akkor nem kell foglalkozniuk vele. Ugyanez történik közismerten a seregélyekkel, miután kiismerik a hangágyút, onnantól kezdve naponta egymilliószor is eldörrenthetik a szőlősgazdák a hangágyút, teljesen hiába, mert attól fogva a seregélyek minden lövés hallatán egyszerűen vígan falják tovább a szőlőt és még csak a szemük sem rebben…

 • Anna Sallós szerint:

  Es raadasul nem mindig tul pontos az a 15:52

 • Bár én már elköltöztem.. de jelenleg egy kőbánya mellett dolgozom, az egri lövések ahhoz képest madár csicsergés. Amúgy gyanítom, hogy a cikk írója egy anyuka akinek sírva fakadt a gyereke. Szívesen meghívnám pár végvári rendezvényre, majd amikor hajnali háromkor lőnek a füle mellett, nem fog ilyenekkel foglalkozni.

  • Egrinapok szerint:

   Ha jól értjük, a véleménye szerint azért nem kellene változtatni az egri díszlövéseken, mert egy kőbánya mellett nagyobb robbanásokat is lehet hallani. A bejegyzés ezzel szemben Eger főteréről és belvárosáról szól, illetve még csak nem is a hangerőt kritizálja, hanem a lövések váratlan jellegét :(

  • Szinte mindig van előtte jelzés, ami azt jelenti, hogy az aktuális vitéz elkiáltja magát, hogy „lövés”. Sajnálatos módon ez nem, és nem is lesz olyan hangos, mint maga a lövés.

  • Egrinapok szerint:

   Pont ez az egyik leírt javaslat, hogy legyen jelzés a lövés előtt és ha már van, akkor annak csak úgy lenne értelme, ha ugyanolyan távolságból is lehetne hallani, mint ahonnan a lövést magát lehet. Az is fél siker, ha azoknak szólnak, akik éppen nézik a lövést, de a leírt a baj nem velük van, hanem azzal az igen vegyes összetételű és népes csoporttal, akik csak a főtér környékén járnak ekkor és nem tudják, hogy valami készül.

  • A jelzésre vissza térve ez áll a cikkben: „Hogy mi a jel, teljesen mindegy, csak legyen legalább olyan hangos, mint maga a lövés.” Ha olyan hangos, mint maga a lövés az mennyire készíti fel a gyanútlan járókelőket, ha már önmagában a jeltől megijednek? Kérem fejtsék ki a logikát, vagy javítsák a fogalmazási hibát.

  • Egrinapok szerint:

   A lövés egy hirtelen, hangos dolog, ettől lesz ijesztő. Ha valami csak hangos, de nem hirtelen, akkor az nem ijesztő, csak hangos mint egy koncert, vagy egy vadászrepülő… Ahogy ez egyébként szintén le van írva a bejegyzésben: „A hanggal önmagában nincs baj, csak az ijesztéssel.”

  • Szóval ha hirtelen valaki Ön mellett megfúj mondjuk egy dudát akkor nem ijed meg? Nekem ugyanolyan hirtelen lenne.

  • Egrinapok szerint:

   De ha az a cél, hogy elkerüljük az ijesztést, akkor miért hirtelen fújná meg a dudát az a valaki és miért nem úgy, hogy az ne legyen ijesztő? :D

  • Szeretném ha kifejtené, hogy hogyan lehet hangos jelzést adni, mint a lövés, ami nem hirtelen. :D

  • Takács Viktor szerint:

   Lehet hogy érdemes lenne leadni egy jelzést, ami figyelmeztet arra a jelzésre, ami a lövésre figyelmeztet.

  • Egrinapok szerint:

   Vagy növekvő erősséggel fújjuk meg a dudát, bár az lehet túl mainstream megoldás lenne

  • Főként lehetetlen, ami erőteljes hangú, azt csak erővel hirtelen lehet megfújni. Vagy esetleg bicikli csengő?

  • Egrinapok szerint:

   Az nem erőteljes hangú, meg hogy fújja meg?

 • Nyári Dzsennifer szerint:

  Mindig azt hisszük baj van, félelmetes dolog a lövés, többször sírtam is miatta! :(

 • Hagyományőrző Másik Városból szerint:

  Azért azt megcsináltatnám a kedves cikkíróval, hogy első „építő jellegű” ötletéhez híven levinném a vár alatti katakombába lőni a puskával, mert utána többet biztosan nem fogja zavarni a lövés, mert mindenki tudja, hogy zárt térben a robbanás (mert a lövés egy kicsi robbanás…) ezerszer erősebb, hiába használnak ugyanannyi puskaport és ugyanazt a puskát. De ha beszakad a dobhártyája, többet nem fog panaszkodni…
  Amúgy Egerbe akár tetszik, akár nem, az Egri csillagok c. regény vonzza a turisták 99%-át. (Másik 1 %-ot a Bikavér) Mindenki a „törökverésre”, végvári katonákra, tüzes kerékre, csihi-puhira és persze a lövésekre kíváncsi, aki oda megy.
  (Hogy időnként halkabban szól ugyanaz a fegyver elég egyszerű oka lehet: a szembeszél elviszi a hangot. Hangtompító meg nem volt még abban a korban…)
  A „C” ponttal egyet értek, de ne várja senki, hogy egy „Lövés lesz!” kiáltás ugyan olyan messzire fog hallatszódni, mint az azt követő lövés. A kürt viszont talán még működőképes ötlet lehet. (És akkor nem mondhatják, hogy csakis kötözködni jöttem a komment szekcióba…)

  • Sasi szerint:

   És akkor végső soron egyetértünk-e a leírtakkal, vagy sem? :) A feldobott ötletekre adott válasz okés, de a lövések rendben vannak így a mostani formában, vagy kezdeni kellene velük valamit?

   • Névtelen szerint:

    Nem lakom ott, így nem tudok egyértelműen állást foglalni, mert nem mindegy, hogy valaki 5 m-re lakik-e onnan, vagy 100 m-re. Azt viszont tudom, hogy múlt héten voltam a Tatai Patarán és két nap után meg lehetett szokni a rendszertelen időben történő, figyelmeztetés nélküli puskalövéseket úgy, hogy még a délutáni „sziesztából” sem ugrattak ki, holott kisiskolás koromban szilveszter éjjelén még befogott füllel rettegtem a petárdázás miatt. Nekem erős túlzásnak tűnik emiatt ilyen terjedelmes panaszkodó cikket írni, hacsak nem pacemakerrel, vagy szívbetegséggel élő az illető. A mennydörgés sokszor hangosabb, mint ezek a puskák. Ezek viszont csalogatják a turistákat, akikből gyakorlatilag a városuk él. Csúzlival mezt mégsem lehet…

    • Sasi szerint:

     De ezzel még nem vagyunk közelebb. A leírtakkal nem kötelező egyetérteni, de ha vette a fáradtságot, hogy kommentáljon, jó lenne, ha leírná, hogy a véleménye szerint miért nem kellene változtatni a díszlövéseken, ha úgy gondolja, hogy nem kellene. Az, hogy a vár Eger egyik vonzereje, nem egyenlő azzal, hogy így és ebben a formában most a város életébe illeszthetőek a lövések – amiről a bejegyzés egyébként szól.

 • samyhawkins szerint:

  Az 15:52-es díszlövés jó ötlet. Hagyomány teremtési célból. A delet is jelzik harangozással, azt is egy hősi tett emlékére, mindenhol megszokták a népek. Viszont az, hogy Csepreghy államtitkár nem volt képes a valagát felvitetni a várba, és a Dobó téren kellett lőni, az már gáz!

 • Névtelen szerint:

  Eger az a város, ahol ennyire zajérzékenyek az emberek? A minap valami helyet zárattak be ott a rinyamanók.