Skip to main content
Szabadidő

Lassú tempóban fogy a város

By 2017. június 20.4 hozzászólás

Pár napja jelent meg egy érdekes cikk a Portfolio.hu-n, amiben a hazai nagyvárosok népességfogyásáról volt szó. Ismert tény már egy ideje, hogy az országunk egésze szépen-lassan fogy, de vajon hogy alakul eközben az adott települések lélekszáma?

Örömmel láttuk, hogy a fogyó nagyvárosok listáján Eger áll az első helyen, vagyis mi vagyunk az elsők, akik fogytak az elmúlt 11 évben és ez rossz, a fogyók közül viszont egyelőre nálunk a legkevésbé vészes a helyzet, ez azonban már jó. A listán 19 város szerepel, ezek közül mi a 6. helyen állunk.

A népességváltozás egy borzasztóan összetett téma, rengeteg minden befolyásolja és a számok messze nem adnak választ az összes kérdésre. Nem mindegy, hogy miért csökken adott városoknak a népessége, akik elmennek, ők hová mennek, de ugyanígy az sem közömbös, hogy amik gyarapodnak, ott kik lesznek az új lakók és ők miért mentek oda. A statisztikát elnézve talán az 5%-nál nagyobb mértékben fogyóknál lehet érdemes komolyabban foglalkozni a problémával, a 10%-nál nagyobb mértékben csökkenőknél pedig a folyamat megállítása helyett inkább már a visszafordítás lehet a cél.

Egerben, ahogy látjuk, egyelőre nincs gond, főleg, hogy ez a fogyás a városra értendő és nem a vonzáskörzetre. A lefelé mutató oszlopban így azok is ugyanúgy szerepelnek, akik Ostoros, Felsőtárkány, vagy Egerszalók lakóparkszerű kertvárosaiba költöztek el 6 kilométerre a várostól, mint azok, akik ennél jóval messzebb mentek. Jólesően lehet nyugtázni, hogy iszonyatos erő rejlik Egerben, amiért Észak-Magyarország közepén (ahol a másik két játékos közül Miskolc 13%-os, Salgótarján pedig közel 20%-os csökkenéssel sereghajtók) mi 1% körüli fogyást tudtunk felmutatni.

Kicsit tovább ragozva a témát, egy gondolat erejéig térjünk ki az Egerből el- és az Egerbe bevándorlókra is. Ha egy kampányban lennénk ellenzékiek, és hangzatos számokat kellene mondani, akkor biztos élnénk a lehetőséggel, hogy megjegyezzük: évről-évre tömegek költöznek el Egerből, csak 2015-ben 3 207 ilyen emberről tudunk és ez a szám minden évben hasonlóan alakul! Ha a hatalmon lévők oldalán állnánk, akkor azzal folytatnánk a történetet, hogy ugyanebben az évben 3 365-en be is költöztek Egerbe, a vándorlási különbözetünk így +158 főn állt. Persze olyan év is van, amikor mínuszra jövünk ki végül, de ezek hosszú távon mostanában már nem számottevőek. Eger népességszáma 1970 környékén ugrott meg drasztikusan, visszacsökkenni pedig 1995-től kezdett el – ha nem is ugyanolyan szélsőséges mértékben, de azért számottevően. Ha csak a vándorlások szemszögből néznénk az elmúlt 11 évet, akkor egyébként +846 lakossal lennénk mostanra többen a városban, de sajnos csak lennénk, mert a természetes fogyás ellenünk játszik.

Szólj hozzá! 4 hozzászólás

 • Mögénéző szerint:

  Érdekes statisztika, de korántsem ad optimizmusra okot!
  A statisztika többek közt nem látja, hogy városonként hány fő azok aránya, akik ugyan állandó lakcímileg adott településen laknak, de életvitel szerűen már nem ott élnek (külföld, főváros, más jobb megélhetést biztosító város). Természetesen az így elköltözők helyére is érkezhetnek mások – még hátrányosabb helyzetű helyekről. A baj csak az, hogy ez a csoport biztos kevesebb fő, hisz az elköltözőknek is volt oka máshova költözni. Az újonnan ide költözők pedig gyakran szintén csak ideiglenesen maradnak, hisz ha már elhagyják állandó lakhelyüket, egyszerűen tovább költöznek egy még jobb megélhetést biztosító városba, országba.
  Ráadásul hatványozott lesz a probléma attól, hogy pont a munkaképes, képzett lakosok költöznek el. Azok, akiknek nagyobb a gazdasági erejük, emiatt csökken a helyi pénzköltés, ami jelentősen gyengíti a helyi gazdaságot, vállalkozókat. Ez hosszú távon kihathat a város, önkormányzat pénzügyi erejére is, illetve negatív spirált indíthat el.
  Egernek óriási problémája, hogy a helyi ipar drasztikusan visszaesett. Régen több, ezer fő feletti foglalkoztató volt, most ha jól tudom nincs ilyen – talán majd a ZF lesz a bővítés után. Ennek is van oka, az egyik a város megközelíthetősége. Komoly nehézség akár közúton kamionokkal, akár vasúton megoldani a szállítást, ami sok nagy vállalatot visszatarthat. Gondoljunk bele, az autópályáról személyautóval is kb 1/2 óra beérni a városba, akkor ez kamionnal még több. És akkor még nem is beszéltünk az északi ipari parkokról, amit csak a városon keresztül lehet elérni.
  Vasút meg lényegében nincs is, hisz Abonyból csak egy pár sín áll rendelkezésre, pedig nagyon kellene a 2 sínpár!
  Szóval a helyzet jóval aggasztóbb, mint amit a cikk mutat! Csak kicsit a dolgok mögé kell nézni! Nagyon időszerű lenne végre valós cselekvési tervvel előállni, és azt kivitelezni, és nem csak a politikai játszmákra használni a várost!
  Márcsak azért is, mert egyébként a városban és térségében nagy lehetőségek lehetnének…

  • Sasi szerint:

   Amiket leírt, valóban így vannak, de ezek ugyanígy működnek minden városban. A képzett munkaerő elköltözése azoknál is probléma, akik egyébként gyarapszanak és jellemzően mindenhová hátrányosabb helyzetű területekről érkezik a beköltözők többsége. A cikk egyik célja inkább az, hogy el tudjuk helyezni Egert az országban. A hazai viszonyokhoz képest állunk relatíve jól, még ha ez ettől valóban messze nem is lesz egy ideális helyzet.

   • Mögénéző szerint:

    Tudom, hogy más városokban is hasonló a helyzet. De engem, minket Eger kell, hogy érdekeljen, mert itt élünk. Ugyanúgy nem takarózhatunk azzal, hogy más városoknak sem jobb, mint ahogy a kisdiák nem érvelhet azzal, hogy „De más is kapott egyest!”
    Rendben, elhelyezzük Egert az országban, és léphetünk is a megoldás keresés felé! Nekünk lakosoknak is sokkal jobban bele kell szólni a város életének alakításába, mert ha valami nem jó, az sosem a várost éppen aktuálisan irányító politikusoknak fáj!
    Ehhez kell először az, hogy lássuk, hol tartunk! Erre jó a cikk. Azt is tudnunk kell, hogy merre haladunk, ehhez pedig kell a kiegészítésem.